REARING DENSITY IN THE PERFORMANCE AND PROFITABILITY OF ROSS 308 BROILERS

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Authors

  • Higor Jonathan de Oliveira Silva Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Andréia Fróes Galuci Oliveira de Souza Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Elis Regina de Moraes Garcia Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Meiby Carneiro de Paula Leite Universidade Federal do Recôncavo da Bahia Cruz da Almas (BA)
  • Leticia Gabriela Talhaferro Cassuci Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Elyan Carlos da Silva Domingues Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Ana Letícia Ribeiro Marques Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • João Paulo Gomes dos Santos Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Gabriela da Silva da Costa Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Dayane Camargo Machado Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Maria Vitória Silva Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v8i2.5856

Abstract

The objective was to evaluate the effect of stocking density on productive performance, carcass characteristics, productivity, bone development, and profitability of Ross 308 broilers. A completely randomized experimental design with four stocking densities (10, 12, 14, and 16 birds m-2) and four replicates, and the subplots the bone collection ages (7, 14, 21, 28, 35, and 42 days old). The variables analyzed were live weight at 21 and 42 days, weight gain, feed intake, and conversion in the accumulated periods from 1 to 21 and 1 to 42 days. Weights of carcasses, commercial cuts, edible viscera, abdominal fat, productivity, production efficiency index, viability, and profitability were evaluated. The length, thickness, weight, and Seedor index of long bones (tibiotarsus and femur) were also evaluated. The yield was higher for densities of 14 and 16 birds m-2. The thickness of the tibiotarsus was lower in the density of 12 birds m-2. The increase in the stocking density of 10 or 12 birds m-2, to 14 birds m-2 allows greater productivity per area, without compromising the productive performance, such as carcass characteristics and the animal's bone development, besides being the breeding density with the highest profitability, considering the welfare of Ross 308 broilers.

Author Biographies

Higor Jonathan de Oliveira Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Mestre em Agronomia pela UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Área: Agronomia

Andréia Fróes Galuci Oliveira de Souza, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Professora efetiva do curso de Agronomia da Unidade Universitária de Cassilândia da UEMS.

Área: Zootecnia

Elis Regina de Moraes Garcia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Professora efetiva do curso de Zootecnia da Unidade Universitária de Aquidauana da UEMS.

Área: Zootecnia

Meiby Carneiro de Paula Leite, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia Cruz da Almas (BA)

Professora efetiva do curso de Zootecnia em Cruz das Almas (UFRB)

Área: Zootecnia

Leticia Gabriela Talhaferro Cassuci, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Elyan Carlos da Silva Domingues, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluno do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Ana Letícia Ribeiro Marques, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

João Paulo Gomes dos Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluno do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Gabriela da Silva da Costa, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Dayane Camargo Machado, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Maria Vitória Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

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Published

2021-04-28

How to Cite

Silva, H. J. de O., Souza, A. F. G. O. de, Garcia, E. R. de M., Leite, M. C. de P., Cassuci, L. G. T., Domingues, E. C. da S., … Silva, M. V. (2021). REARING DENSITY IN THE PERFORMANCE AND PROFITABILITY OF ROSS 308 BROILERS. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 8(2), e5856. https://doi.org/10.32404/rean.v8i2.5856

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