STUDIUM A PERSPEKTIVA PORTUGALSKÉHO JAZYKA VE STŘEDNÍ EVROPĚ - Svobodová, Iva (WEB REVISTA LINGUAGEM, EDUCAÇÃO E MEMÓRIA, 2019)
ABSTRAKT: Portugalský jazyk je jedním z nejdůležitějších světových jazyků, kterým hovoří více než 2 600 000 obyvatel všech kontinentů. Poslední dobou si buduje také silnou pozici v oblasti výuky cizích jazyků v neluzofonních zemích. Poslední průzkumy poukazují na jeho stále rostoucí význam v oblasti mezinárodní komunikace a ekonomie. Počty studentů portugalštiny mají rostoucí tendenci a tématem výuky tohoto jazyka ve světě se čím dál tím častěji zabývá v portugalský, brazilský, ale také africký denní tisk. Jednou ze zemí, ve které za poslední roky došlo k zásadnímu nárůstu studentů portugalštiny, je také Česká republika, kde se vyučuje již na pěti univerzitách, ale také na některých středních a jazykových školách jako volitelný jazyk. Tato studie se zabývá aspekty, které souvisejí s výukou portugalštiny, kdy jsme prostřednictvím dotazníků zjišťovali nejen nejčastější důvody nárůstu počtu studentů, ale také problémy, kterým při studiu portugalštiny tito studenti čelí.