BRAZILSKÝ POBYT FERDINANDA HÝŽI - Perutka, Lukáš (WEB REVISTA LINGUAGEM, EDUCAÇÃO E MEMÓRIA, 2019)
ABSTRAKT:Po vytvoření samostatného československého státu, musela nová středoevropská republika vyřešit, kromě jiných věcí, i své mezinárodní vztahy. Ministr Edvard Beneš se soustředil spíše na Evropu, proto zbytek světa nehrál v jeho záměrech důleţitou roli. Vytvořila se sice síť diplomatických misí, nicméně k prohloubení vztahů ve dvacátých letech nedošlo. Jedním z prvních, kdo se snaţili tento stav napravit, byl Ferdinand Hýţa, rada z ministerstva obchodu, který se vydal do Jiţní Ameriky v letech 1927-1928. Mimo španělsky hovořících zemí pobýval také měsíc a půl v Brazílii, kde svým působením učinil mnoho pro budoucí rozvoj, především hospodářských vztahů mezi oběma republikami. Tento článek vychází obzvláště z dobového tisku a nevydaných pramenů z Archivu Ministerstva zahraničních věcí České republiky, které jsou doplněny sekundární literaturou. Práce se opírá zejména o jeho vlastní vzpomínky, které zasílal do valašskomeziříčských Novin z pod Radhoště svému příteli a vydavateli Eduardu Kavanovi. Právě v nich Hýţa vykresluje pozoruhodné detaily brazilské společnosti, její hospodářství a také prostředí dvou velice důleţitých měst Rio de Janeira a Santosu. Ve svých poznámkách Hýţa neopomněl ani na pestrou brazilskou tropickou přírodu, s níţ se seznámil hlavně u slavného přírodního divu, vodopádů Iguazú. Snahou článku je přiblíţit osobnost Ferdinanda Hýţi a jeho pobyt v Brazílii, kam se podíval během své výpravy celkem třikrát. Předkládaná práce se také pokouší vyzdvihnout jeho význam pro Brazilsko-Československé vztahy, neboť ve dvacátých letech uplynulého století byl sice přirovnáván ke slavnějšímu vyslanci Vlastimilu Kybalovi, ovšem v naší době se na jeho osobu a jeho význam neoprávněně pozapomnělo.