BRONZOVÝ POKLAD NA VALAŠSKU - Halašová, Denisa (WEB REVISTA LINGUAGEM, EDUCAÇÃO E MEMÓRIA, 2019)
Coby přistěhovalce do kraje valašského mě vţdy zajímaly místní historické i rodové a jiné souvislosti, neboť jsem přesvědčená o tom, ţe kaţdý člověk by měl znát nejen své okolí a jeho historii, ale také své kořeny. Proto mě velice brzy zaujal poměrně neznámý, a to dokonce mezi místními lidmi, nález bronzového pokladu v obci Huslenky na Hornovsacku. Samotný nález je zajímavý tím, ţe byl dílem náhody, nikoli systematického průzkumu. Dle dostupných pramenů to byl prakticky první nález svého druhu na Valašsku. V článku časopisu Naše Valašsko z roku 1947 popisuje nález takto: „V září roku 1947 vyučoval učitel Jaroslav Babica ve II. Třídě měšťanské školy v Hovězí v hodině dějepisu o pravěkém člověku a o vykopávkách. Žák Josef Maňák se přihlásil, že jeho otec vykopal před několika roky na kopci také nějaké staré kroužky a že je mají dosud doma kdesi v kůlně. Na učitelovo vyzvání přinesl žák na druhý den jeden kroužek na ukázku. Ředitel školy zjistil v kroužku krásný bronzový náramek z lužické kultury, vyslech podrobně žáka a vyzval ho, aby všechny kroužky, jež mají doma, přinesl s otcovým svolením do školy, tak jak jsou, nečištěné a se zbytky hlíny. Žák skutečně přinesl ještě 20 náramků, poslední dva si jeho otec ponechal. Následujícího dne se ředitel vydal do údolí Kychové, aby se osobně přesvědčil o okolnostech přímo u nálezce, zaznamenal podrobnosti a ofotografoval situaci.“