PHYSICAL CHARACTERIZATION OF FRUITS AND SEEDS Inga laurina (Sw.) Willd. (Fabaceae - Mimosaceae)
Visualizações: 1042DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v6i3.3006Abstract
The main physical and morphological characteristics of Inga laurina (Sw.) Willd. (Fabaceae –Mimosaceae) fruits and seeds, and correlation estimates between these characteristics were investigate in this study. Mature fruits of I. laurina were collected from matrices trees established in a savannah area located at the municipality of Cassilândia, Mato Grosso do Sul, Brazil. The length, width, and thickness of 100 fruits and 100 seeds were measured. The fresh mass of fruits, pulp and seeds, and seed number per fruit were quantified. Data were analyzed by using descriptive statistics, adjustment of statistical distributions, and Spearman's rank correlation analysis (rS). The I. laurina presents variation in the size and weight of fruits, pulp, and seeds, which can be explored for breeding programs and should be considered in the formation of seed lots that are more homogeneous. The fruits of I. laurina species are composed of 41% of pulp, 39% of bark and 20% of the seed. The greater fruit pulp yield can be optimized with the selection of fruits with greater fresh mass and longer due to the high degree of association between these characteristics and the pulp yield. The fruit length is a good indication in the selection of seeds with greater weight.References
(I) Andrade, J.S., Aragão, C.G., Ferreira, S.A.N., 1993. Caracterização física e química dos frutos de araçá-pêra (Psidium acuntangulum D.C.) Acta Amazonica, 23, 213-217.
(II) Aquino, N.F., Ajala, M.C., Dranski, J.A., Ignácio, V.L., Malavasi, M.M., Malavasi, U.C., 2009. Morfometria de sementes de Jatropha curcas L. em função da procedência. Revista de Ciências Agroveterinárias, 8, 142-145.
(III) Ayres, M., Ayres-Júnior, M., Santos, A.A.S., 2007. BioEstat 5.0: Aplicações estatísticas nas áreas das ciências biológicas e médicas. Belém: Sociedade Civil Mamirauá.
(IV) Bonjovani, M.R., Barbedo, C.J., 2008. Sementes recalcitrantes: intolerantes a baixas temperaturas? Embriões recalcitrantes de Inga vera Willd. subsp. affinis (DC.) T. D. Penn. toleram temperatura sub-zero. Revista Brasileira de Botânica, 31, 345-356.
(V) Ferreira, S.A.N., 1992. Biometria de frutos de araçá-boi (Eugenia stipitata McVaugh). Acta Amazonica, 22, 295-302.
(VI) Fonseca, S.C.L., Freire, H.B., 2003. Sementes Recalcitrantes: Problemas na pós-colheita. Bragantia, 62, 297-303.
(VII) Gusmão, E., Vieira, F.A., Fonseca-Júnior, E.M., 2006. Biometria de frutos e endocarpos de murici (Byrsonima verbascifolia Rich. ex A. Juss.). Cerne, 12, 84-91.
(VIII) Lorenzi, H., 2002. Árvores Brasileiras: manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas do Brasil, vol. 2, segunda ed. Nova Odessa, SP: Instituto Plantarum.
(IX) Lorenzi, H., Bacher, L., Lacerda, M., Sartori, S. 2006. Frutas brasileiras e exóticas cultivadas: de consumo in natura. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora.
(X) Mata, M.F., Silva, K.B., Bruno, R.L.A., Felix, L.P., Medeiros Filho, S., Alves, E.U., 2013. Maturação fisiológica de sementes de ingazeiro (Inga striata) Benth. Semina: Ciências Agrárias, 34, 549-566.
(XI) Pennington, T.D., 1997. The genus Inga – Botany. Kew, Royal Botanic Gardens.
(XII) Rebouças, E.R., Gentil, D.F.O., Ferreira, S.A.N., 2008. Caracterização física de frutos e sementes de goiaba-da-costa-rica, produzidos em Manaus, Amazonas. Revista Brasileira de Fruticultura, 30, 546-548.
(XIII) Rodrigues, A.C.C., Osuna, J.T.A., Queiroz, S.R.O.B., Rios, A.P.S., 2008. Biometria de frutos e sementes e grau de umidade de sementes de angico (Anadenanthera colubrina (Vell.) brenan var. cebil (Griseb.) Altschul) procedentes de duas áreas distintas. Revista Científica Eletrônica de Engenharia Florestal, 4, 1-15.
(XIV) Schulz, D.G., Oro, P., Volkweis, C., Malavasi, M.M., Malavasi, U.C., 2014. Maturidade fisiológica e morfometria de sementes de Inga laurina (Sw.) Willd. Floresta e Ambiente, 21, 45-51.
(XV) Souza, V.C., Lorenzi, H., 2005. Botânica Sistemática: Guia ilustrado para identificação das famílias de angiospermas da flora brasileira, baseado em APGII. Nova Odessa: Instituto Plantarum.
(XVI) Steiner, F., Zuffo A.M., Zoz, T., 2017. Physical characterization of fruits and seeds of jambolan [Syzygium cumini (L.) Skeels] (Myrtaceae). Acta Iguazu, 6, 79-90.
(XVII) Vallilo, M.I., Garbelotti, M.L., Oliveira, E., Lamardo, L.C.A., 2005. Características físicas e químicas dos frutos de cambucizeiro (Campomanesia phaea). Revista Brasileira de Fruticultura, 27, 241-244.
(XVIII) Zar, J.H., 1996. Biostatistical analysis, quarta ed. River, Prentice-Hall/Upper Saddle, New Jersey.
(XIX) Zuffo, A.M., Andrade, F.R., Zuffo-Júnior, J.M., 2014. Caracterização biométrica de frutos e sementes de baru (Dipteryx alata Vog.) na região leste de Mato Grosso, Brasil. Revista de Ciências Agrárias, 37, 463-471.
(XX) Zuffo, A.M., Gesteira, G.S., Zuffo-Júnior, J.M., Andrade, F.R., Soares, I.O., Zambiazzi, E.V., Guilherme, S.R., Santos, A.S., 2016. Caracterização biométrica de frutos e sementes de mirindiba (Buchenavia tomentosa Eichler) e de inajá (Attalea maripa [Aubl.] Mart.) na região sul do Piauí, Brasil. Revista de Ciências Agrárias, 39, 455-472.
(XXI) Zuffo, A.M., Steiner, F., Zoz, T., Zuffo-Júnior, J.M., Douradinho, G.Z., Oliveira, C.P., Bortolazzo, G., 2017. Atributos biométricos de frutos e sementes de Peltophorum dubium (Spreng.) Taub. Revista de Ciências Agrárias, 40, 62-67.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors retain the rights to the manuscripts and, therefore, are free to share, copy, distribute, perform and publicly communicate the work under the following conditions:
Acknowledge work credits in the manner specified by the author or licensor (but not in a way that suggests that you have their support or that they support their use of their work).
REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL (ISSN 2358-6303) is under license https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
The State University of Mato Grosso do Sul, Sustainable Development Center of Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), of the University Unit of Cassilândia (UUC), preserves the patrimonial rights (copyright) of the published works and favors and allows their reuse under the license as mentioned above.
------------
The journal reserves the right to make normative, orthographic, and grammatical alterations in the originals, to maintain the cult standard of the language, respecting, however, the style of the authors.
Final proofs will be sent to the authors.
Published works become the property of the journal. The opinions expressed by the authors of the manuscripts are their sole responsibility.