RATES OF APPLICATION OF Azospirillum brasilense IN TOMATO CROP

Visualizações: 1042

Authors

  • Neberson de Souza Antunes de Lima Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.
  • Gabriel Felipe Vogel Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.
  • Rubens Fey Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v5i4.3142

Abstract

The use of plant growth-promoting bacteria (PGPB) may be a promising agronomic practice to improve the growth and productivity of vegetables. The objective of this work was to evaluate the effect of inoculation of Azospirillum brasilense on plant growth and tomato fruit production. Two experiments were carried out: the first one evaluating the growth of the plants in a greenhouse and the second one evaluating the production of fruits under field conditions. The experimental design used in two experiments was the completely randomized 2 x 5 factorial scheme, with four replications. The treatments resulted from the combination of two tomato cultivars (Gaúcho Melhorado and San Marzano) and four inoculant doses (0; 2; 4; 6 e 8 mL kg-1 of seed) containing the Ab-V5 and Ab-V6 strains of A. Brasilense. The application of inoculant containing A. brasilense improved the growth and dry matter production of tomato cultivars Gaúcho Melhorado and San Marzano. The highest values of plant height, stem diameter, root length, root volume, relative chlorophyll content and dry matter of shoots and roots are obtained with the dose of 4 to 6 mL kg-1 of inoculant, allowing to infer that the maximization of plant growth and the production of tomato fruits with the application of inoculant containing Azospirillum brasilense can be obtained with the use of approximately 5.0 mL kg-1 of seeds for tomato cultivars.

Author Biographies

Neberson de Souza Antunes de Lima, Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.

Departamento de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul – UFFS.

 

Gabriel Felipe Vogel, Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.

Departamento de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul – UFFS.

Área de estudo: física do solo e fixação biológica de nitrogênio

Rubens Fey, Universidade Federal da Fronteira do Sul, Campus de Laranjeiras do Sul, Paraná, Brasil.

Professor Adjunto do Departamento de Agronomia - Grupo de Pesquisa em Manejo do solo, Água e Planta em Sistemas de
Produção.

References

(I) Adesemoye, A.O., Torbert, H.A., Kloepper, J.W., 2009. Plant growth-promoting rhizobacteria allow reduced application rates of chemical fertilizers. Microbiology Ecology, 58, p.921-929.

(II) Bashan, Y., 1998. Azospirillum plant growth-promoting strains are nonpathogenic on tomato, pepper, cotton, and wheat. Canadian Journal of Microbiology, 44,168-174.

(III) Bashan, Y., De-Bashan, L.E., 2010. How the plant growth-promoting bacterium Azospirillum promotes plant growth - a critical assessment. Advances in Agronomy, 108, 77–136.

(IV) Bashan, Y., Holguin, G., Ferrera-Cerrato, R., 1996. Interacciones entre plantas y microorganismos benéficos. Terra, 14, 195-209.

(V) Carvalho, C.R F., Ponciano, N.J., Souza, P.M., Souza, C.L.M., Sousa, E.F., 2014. Viabilidade econômica e de risco da produção de tomate no município de Cambuci/RJ, Brasil. Ciência Rural, 44, 2293-2299.

(VI) Carvalho, J.L.E., Pagliuca, L.G., 2007. Tomate: Um mercado que não para de crescer globalmente. Revista Hortifruti Brasil, 58, 6-14.

(VII) Díaz-Zorita, M.; Fernandez Canigia, M. V., 2008. Análisis de la producción de cereales inoculados com Azospirillum brasilense en la República Argentina. in: Cassán, F. D.; Garcia De Salamone, I. (Ed.). Azospirillum sp.: cell physiology, plant interactions and agronomic research in Argentina. Asociación Argentina de Microbiologia, Argentina, 2008. pp.155-166.

(VIII) Esquivel-Cote, R., Tsuzuki-Reys, G., Ramirez-Gama, R.M., Huante, P., 2017. Efecto de la inoculación con azospirillum sp., y fertilización nitrogenada en el crecimiento y producción de jitomate (Solanum lycopersicum Mill.). Agroproductividad, 10, 88-93.

(IX) Ferreira, D. F., 2015. SISVAR: Sistema de análise de variância para dados balanceados, versão 5.6. Lavras: DEX/UFLA.

(X) Filgueira, F.A.R., 2008. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3 ed. Viçosa: UFV.

(XI) Hadas, R., Okon, Y., 1987. Effect of Azospirillum brasilense inoculation on root morphology and respiration in tomato seedlings. Biology and fertility of soil, 5, 241-247.

(XII) Hungria, M. et al., 2010. Inoculation with selected strains of Azospirillum brasilense and A.lipoferum improves yields of maize and wheat in Brazil. Plant and Soil, Hague, 331,413–425.

(XIII) Hungria, M., 2011. Inoculação com Azospirillum brasiliense: inovação em rendimento a baixo custo. Londrina: Embrapa Soja, 36p. (Documentos, 325).

(XIV) IAPAR-Instituto Agronômico do Paraná. Cartas climáticas do Paraná. Disponível em:< http://www.iapar.br/pagina-677.html >. Acesso em 01 de jun de 2018.

(XV) IBGE-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2018. Levantamento sistemático da produção agrícola. Disponível em:<https://sidra.ibge.gov.br/home/lspa/brasil>. Acesso em 31 de maio de 2018.

(XVI) Jordão, L.T., Lima, F.F., Lima, R.S., Moretti, P.A.E., Pereira, H.V., Muniz, A.S., Oliveira, M.C.N., 2010. Teor relativo de clorofila em folhas de milho inoculado com Azospirillum braziliense sob diferentes doses de nitrogênio e manejo com braquiária. In: XXIX Reunião Brasileira de Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas; XIII Reunião Brasileira sobre Micorrizas; XI Simpósio Brasileiro de Microbiologia do Solo; VIII Reunião Brasileira de Biologia do Solo, Guarapari: Embrapa soja. pp.1- 5.

(XVII) Lipório, P.H.S., Torneli, I.M.B., Nóbile, F.O., Guerreiro, R.D., Miguel, F.B., Silva, J.A.A., 2015. Avaliação de híbridos de milho quanto a inoculação e adubação nitrogenada. Ciência e Tecnologia, 7, 1-5.

(XVIII) Mazzuchelli, R. C. L. et al., 2014. Inoculação de Bacillus subtilis e Azospirillum brasilense na cultura do milho. Colloquium Agrarie, 10, 40-47.

(XIX) Milléo, M.V.R., Cristófoli, I., 2016. Avaliação da eficiência agronômica da inoculação de Azospirillum sp. na cultura do milho. Scientia Agraria, 17, 14-23.

(XX) Quadros, P.D., Roesch, L.F.W., Silva, P.R.F., Vieira, V.M., Roehrs, D.D., Camargo, F.A. de O., 2014. Desempenho agronômico a campo de híbridos de milho inoculados com Azospirillum. Revista Ceres, 61, 209-218.

(XXI) Reis Junior, F.B., Machado, C.T. de T., Machado, A.T., Sodek, L., 2008. Inoculação de Azospirillum amazonense em dois genótipos de milho sob diferentes regimes de nitrogênio. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 32, 1139-1146.

(XXII) Santos, H.G., Almeida, J.A., Oliveira, J.B., Lumbreras, J. F., Anjos, L.H.C., Coelho, M.R., Jacomine, P.K.T., Cunha, T.J.F., Oliveira, V.A. 2013. Sistema Brasileiro de Classificação dos Solos. 3 ed. Brasília: Embrapa Solo.

(XXIII) SBCS-Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2017. Núcleo Estadual Paraná. Manual de Adubação e Calagem para o estado do Paraná. 1 ed. Curitiba: SBCS/NEPAR.

(XXIV) Taiz, L. Zeiger, E., 2013. Fisiologia Vegetal. 5. ed. Porto Alegre: Artmed.

(XXV) Terry, E., Pino, M. de los., Medina, N., 2000. Application times of an Azospirillum bioproduct in tomato growth, development and yield. Cultivos Tropicales, 21, 5-8.

(XXVI) Vieira, R.F., 2017. Ciclo do nitrogênio em sistemas agrícolas. nº 1 ed. Brasília: Embrapa meio ambiente.

(XXVII) Vogel, G.F., Martinkoski, L., Bittencourt, H. V.H., Grillo, J.F., 2013. Agronomic performance of Azospirillum brasilense on wheat crops. Applied Research & Agrotechnology, 6, 111-119.

(XVIII) Zecchin, V.J.S., Mógor, A.F., Ruaro, L., Roder, C., 2015. Crescimento de mudas de tomateiro (Solanum lycopersicum) estimulado pela bactéria Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum FZB42 em cultura orgânica. Revista de Ciências Agrárias, 38, 26-33.

Downloads

Published

2018-12-10

How to Cite

de Lima, N. de S. A., Vogel, G. F., & Fey, R. (2018). RATES OF APPLICATION OF Azospirillum brasilense IN TOMATO CROP. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 5(4), 81–87. https://doi.org/10.32404/rean.v5i4.3142