GROWTH, YIELD AND POST-HARVEST EVALUATION OF LETTUCE PLANTS SUBJECTED TO DIFFERENT LEAF SILICON CONCENTRATIONS

Visualizações: 695

Authors

  • Myriam Galvão Neves Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.
  • Mário Lopes da Silva Júnior Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.
  • Candido Ferreira de Oliveira Neto Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.
  • Ricardo Shigueru Okumura Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Parauapebas, Parauapebas, Pará.
  • Gerson Diego Pamplona Albuquerque Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.
  • Tiago de Souza Santiago Universidade Federal do Piauí, Campus Bom Jesus, Bom Jesus, Piauí.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v7i4.4448

Abstract

Lettuce is considered the most produced and consumed leafy vegetable; however, it has short post-harvest life, which generates significant losses for both producers and consumers. Studies have proven the beneficial effect of silicon on fruits and vegetables. Therefore, the aim of the current study is to evaluate the influence of leaf calcium silicate application on the growth, biomass production and postharvest conservation of curly lettuce. The experiment was carried out in greenhouse at Federal Rural University of Amazonia, Parauapebas Campus / PA. It followed a completely randomized design (CRD) with five Si concentrations (0.0, 2.0, 4.0, 6.0 and 8.0 mg L-1) and eight repetitions, which totaled 40 plants. Plants were grown in plastic pots (capacity = 3 dm3) filled with soil classified as Red-Yellow Argisol. Different Si concentrations were applied to plant leaves, at the 20th and 27th days after transplantation (DAT). Silicon has favored the growth and development of lettuce plants, as well as reduced their post-harvest weight loss. It was possible concluding that the herein tested Si concentrations, which were applied to leaves - in the form of calcium silicate - had beneficial effect on lettuce plants.

Author Biographies

Myriam Galvão Neves, Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.

Departamento de Ciência do Solo/Doutoranda em Agronomia.

Mário Lopes da Silva Júnior, Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.

Departamento de Ciência do Solo/Professor Dr.

Candido Ferreira de Oliveira Neto, Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.

Departamento de Ciência do Solo/Professor Dr.

Ricardo Shigueru Okumura, Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Parauapebas, Parauapebas, Pará.

Departamento de Ciência do Solo/Professor Dr.

Gerson Diego Pamplona Albuquerque, Universidade Federal Rural da Amazônia, Campus Belém, Belém, Pará.

Departamento de Ciência do Solo/Dr. em Agronomia.

Tiago de Souza Santiago, Universidade Federal do Piauí, Campus Bom Jesus, Bom Jesus, Piauí.

Departamento de Ciência do Solo/Mestrando em Agronomia.

References

(I) Antoniali, S., Sanches, J., Nachiluk, K., 2009. Mais alimentos ou menos perdas? http://www.aptaregional.sp.gov.br/artigo.php?id_artigo=623 (acessado 21 de dezembro de 2019).

(II) Aquino, C.R., Seabra Junior, S., Camili, E.C., Diamante, M.S., Pinto, E.S.C., 2014. Produção e tolerância ao pendoamento de alface-romana em diferentes ambientes. Revista Ceres, 61(4), 558-566. DOI: https://doi.org/10.1590/0034-737X201461040016.

(III) Azevedo, A.M., Andrade Júnior, V.C., Pedrosa, C.E., Oliveira, C.M., Dornas, M.F.S., Valadares, N.R., 2015. Agrupamento multivariado de curvas na seleção de cultivares de alface quanto à conservação pós-colheita. Horticultura Brasileira, 33(3), 362-367. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-053620150000300014.

(IV) Barbosa Filho, M.P., Snyder, G.H., Fageria, N.K., Datnoff, L.E., Silva, O.F., 2001. Silicato de cálcio como fonte de silício para o arroz de sequeiro. Revista Brasileira de Ciências do Solo, 25(2), 325-330. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832001000200009.

(V) Chitarra, M.I.F., Chitarra, A.B., 2005. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio, segunda ed. Lavras, FAEPE.

(VI) Curvelo, C.R.S., Fernandes, E.F., Diniz, L.H.B., Pereira, A.I.A., 2019. Desempenho agronômico da couve-flor (Brassica oleracea var.botrytis) em função da adubação silicatada. Revista de Agricultura Neotropical, 6(1), 87-91. DOI: https://doi.org/10.32404/rean.v6i1.2556.

(VII) Dantas Júnior, E.E., Chaves, L.H.G., Costa, F.A.M., 2013. Silicate fertilizer and irrigation depth in corn production. Revista Ceres, 60 (4), 563-568. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2013000400016.

(VIII) Demattê, J.L.I., Paggiaro, C.M., Beltrame, J.A., Ribeiro, S.S., 2011. Uso de silicatos em cana-de-açúcar. Informações Agronômicas, 133, 7-12. DOI: http://www.ipni.net/PUBLICATION/IA-BRASIL.NSF/0/CF832453F89BC9D483257A8F005F59AE/$FILE/Page7-12-133.pdf.

(IX) Elawad, S.H., Green Junior, V.E., 1979. Silicon and the rice plant environment: a review of recent research. Revista IL RISO, 28(3), 235-253.

(X) Epstein, E., 1999. Silicon. Annual Review of Plant Physiology and Molecular Biology, 50, 641-664. DOI: 10.1146/annurev.arplant.50.1.641.

(XI) Freitas, G.A., Silva, R.R., Barros, H.B., Melo, A.V., Abrahão, W.A.P., 2013. Produção de mudas de alface em função de diferentes combinações de substratos. Revista Ciência Agronômica, 44(1), 159-166. DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000100020.

(XII) Galati, V.C., Guimarães, J.E.R., Marques, K.M., Fernandes, J.D.R., Filho, A.B.C., Mattiuz, B., 2015. Aplicação de silício, em hidroponia, na conservação pós-colheita de alface americana ‘Lucy Brown’ minimamente processada. Ciência Rural, 45(11), 1932-1938. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140334.

(XIII) Gonzalo, M.J., Lucena, J.J., Hernández-Apaolaza, L., 2013. Effect of silicon addition on soybean (Glycine max) and cucumber (Cucumis sativus) plants grown under iron deficiency. Plant Physiology and Biochemistry, 70, 455-461. DOI: https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2013.06.007.

(XIV) Guerrero, A.C., Borges, L.S., Fernandes, D.M., 2011. Efeito da aplicação foliar de silício em rúcula cultivada em dois tipos de solos. Bioscience Journal, 27(4), 160-170. DOI: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/8246.

(XV) Hernandez-Apaolaza, L., 2014. Can silicon partially alleviate micronutrient deficiency in plants? A review. Planta, 240(3), 447-458. DOI: https://doi.org/10.1007/s00425-014-2119-x.

(XVI) Korndörfer, G.H., 2017. Uso do Silício na agricultura. http://www.dpv24.iciag.ufu.br/Silicio/Efeitos/Efeitos.htm (acessado 15 de janeiro de 2020).

(XVII) Lima Filho, O.F., 2013. O silício e a resistência das plantas ao ataque de fungos patogênicos. http://www.cpao.embrapa.br/portal/artigos/artigos/artigo1.html (acessado 11 de agosto de 2020).

(XVIII) Malavolta, E., Vitti, G.C., Oliveira, S.A., 1997. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Piracicaba, Potafos. DOI: https://www.bdpa.cnptia.embrapa.br/consulta/busca?b=ad&id=559727&biblioteca=CPACT&busca=autoria:%22MALAVOLTA,%20E.%22&qFacets=autoria:%22MALAVOLTA,%20E.%22&sort=&paginacao=t&paginaAtual=1.

(XIX) Marschner, H., 1995. Mineral nutrition of higher plants. London, Academic Press. DOI: https://doi.org/10.1006/anbo.1996.0155.

(XX) Miranda, P.S., Santos, J.R.E., Moraes, T.R., Maluf, R.P., 2018. Efeito do silício no cultivo e pós-colheita do repolho. Revista Brasileira de Agroecologia, 13(2), 30-35. DOI: http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/rbagroecologia/article/view/20898.

(XXI) Pará, 2012. Inventário da oferta turística: Parauapebas. http://www.setur.pa.gov.br/sites/default/files/pdf/inventario_parauapebas_0.pdf (acessado 12 de dezembro de 2019).

(XXII) Pohlmann, V., Santos, B.T.D., Knies, A.E., Ludwig, F., 2018. Adubação foliar silicatada na cultura da rúcula. Revista Cultivando o Saber, 11(4), 424-434. DOI: https://www.fag.edu.br/upload/revista/cultivando_o_saber/5c06b7a86a9d3.pdf.

(XXIII) Resende, G.M., Yuri, J.E., Mota, J.H., Freitas, S.A.C., Rodrigues, J.C., Souza, R.J., Carvalho, J.G., 2003. Adubação foliar com silício em alface americana (Lactuca sativa L.) em cultivo de verão. Horticultura Brasileira, 21(2), 374-377. DOI: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/153950/adubacao-foliar-com-silicio-em-alface-americana-lactuca-sativa-l-em-cultivo-de-verao.

(XXIV) Sala, F.C., Costa, C.P., 2012. Retrospectiva e tendência da alfacicultura brasileira. Horticultura Brasileira, 30(2), 187-194. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000200002.

(XXV) Santos, H.G., Jacomine, P.K.T., Anjos, L.H.C., Oliveira, V.A., Lumbreras, J.F., Almeida, J.A., Coelho, M.R., Almeida, J.A., Cunha, T.J.F., Oliveira, J.B., 2013. Sistema brasileiro de classificação de solos, terceira ed. Brasília, Embrapa. DOI: https://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00053080.pdf.

(XXVI) Souza, R.S., Rezende, R., Freitas, P.S.L., Gonçalves, A.C.A., Rezende, G.S., 2015. Dry matter production and macronutrient leaf composition in lettuce under fertigation with nitrogen, potassium and silicon. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19(12), 1166-1171. DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v19n12p1166-1171.

(XXVII) Sripanyakorn, S., Jugdaohsingh, R., Thompson, R.P.H., Powell, J.J., 2005. Dietary silicon and bone health. Nutrition Bulletin, London, 30(3), 222-230. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2005.00507.x.

(XXVIII) Taiz, L., Zeig, E., Møller, I.M., Murphy, A., 2015. Plant physiology and development, sixth ed. Sinauer Associates, Sunderland. DOI: http://6e.plantphys.net/.

(XXIX) Takahashi, N., Kurata, K., 2007. Relationship between transpiration and silica content of the rice panicle under elevated atmospheric carbon dioxide concentration. Journal of Agricultural Meteorology, 63(2), 89-94. DOI: 10.2480/agrmet.63.89.

(XXX) Yoshida, S., 1975. The physiology of silicon in rice. Taipei: Food and Fertilization Technology Center. (FFTC. Technical Bulletin, 25). DOI: https://catalogue.nla.gov.au/Record/4555774.

(XXXI) Yuri, J.E., Mota, J.H., Resende, G.M., Souza, R.J., 2016. Nutrição e adubação da cultura da alface, in: Prado, R.M., Cecílio Filho, A.B., (Ed.). Nutrição e adubação de hortaliças. Jaboticabal, FCAV/UNESP, p. 559-577. DOI: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1044447/nutricao-e-adubacao-da-cultura-da-alface.

(XXXII) Zanão Júnior, L.A.Z., Alvarez, V.H., Zanão, M.P.C., Fontes, R.L.F., Grossi, J.A.S., 2013. Produção de rosas influenciada pela aplicação de silício no substrato. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 37(6), 1611-1619. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832013000600017.

Downloads

Published

2020-11-30

How to Cite

Neves, M. G., da Silva Júnior, M. L., de Oliveira Neto, C. F., Okumura, R. S., Pamplona Albuquerque, G. D., & Santiago, T. de S. (2020). GROWTH, YIELD AND POST-HARVEST EVALUATION OF LETTUCE PLANTS SUBJECTED TO DIFFERENT LEAF SILICON CONCENTRATIONS. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 7(4), 40–48. https://doi.org/10.32404/rean.v7i4.4448