Bradyrhizobium japonicum AND PHOSPHORUS FERTILIZATION ON Vigna Unguilata (L.) WALP

Visualizações: 558

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v8i3.5551

Abstract

This study aimed to estimate the association of P2O5 doses with and without rhizobia inoculation to maximize the agronomic performance and yield of cowpea on an Oxisol in the Cerrado region of Tocantins. The experiments were carried out in two periods during the 2014/2015 growing season at the Experimental Farm of Gurupi belonging to the Federal University of Tocantins, using the variety BRS Novaera. Inoculation was carried out with a standard strain recommended for cowpea. The experimental designs were randomized in blocks in a 2×6 factorial arrangement, with the first factor consisting of the inoculation (presence and absence) and the second factor consisting of six phosphorus doses (0, 30, 60, 90, 120, and 150 kg ha−1 of P2O5), totaling 12 treatments with four replications. Total chlorophyll, leaf P content, flowering, hundred-grain weight, and yield were evaluated. Phosphorus fertilization had a positive influence on the total chlorophyll, flowering, and leaf P content of cowpea on the Oxisol in the Cerrado region of Tocantins. The application of 113.42 kg ha−1 of P2O5 provided a yield of 1,124 kg ha−1 in the first planting period, corresponding to an 83% increase. However, phosphorus fertilization and inoculation increased grain yield in the second period, with the maximum yield reaching 145.94 kg ha−1, obtained with the maximum effect dose of 123.04 kg ha−1 of P2O5, with a yield gain of 257.3%.

Author Biographies

Weslany Silva Rocha, Universidade Federal do Tocantins, Campus de Palmas, cidade de Palmas -TO.

Coordenação de Engenharia de Alimentos, Engenheira Agrônoma e Doutora em Produção Vegetal- UFT, na função de técnica de laboratorio de Fitoterapia (Fitossanidade) na Universidade Federal do Tocantins.

Ana Paula Ribeiro Barros, Escola Estadual de Tempo Integral Família Agrícola de Porto Nacional - TO, Campus de Porto Nacional, cidade de Porto Nacional - TO.

Engenheira Agrônoma e Prof.(a) coordenadora de curso de ensino médio integrado, área de produção vegetal, manejo de pragas e solos.

Marcelo Alves Ribeiro, Grupo Dom Mário Genética do Brasil. Filial de Porto Nacional, na cidade de Porto Nacional.

Departamento de Pesquisa. Área de melhoramento genético da soja. Engenheiro Agrônomo no cargo de Research Associate.

Albert Lennon Lima Martins, Empresa de pesquisa Agropecuária de Minas Gerais -EPAMIG (Campus Experimental Santa Rita) cidade Prudente de morais - MG.

Engenheiro Agrônomo e doutor em Produção Vegetal - UFT. No cargo de técnico agropecuário do laboratório de Microbiologia- EPAMIG

Aloísio Freitas Chagas Júnior, Universidade Federal do Tocantins, Campus de Gurupi, cidade de Gurupi -TO

Prof.(o) Dr. do curso de Agronomia e de mestrado e doutorado em Produção Vegetal - UFT.

Manoel Mota dos Santos, Universidade Federal do Tocantins, Campus de Gurupi, cidade de Gurupi -TO

Prof.(o) Dr. do curso de Agronomia e do mestrado e doutorado em Produção Vegetal - UFT.

References

(I) Araújo, E.O. 2019. Bradyrhizobium sp., Azospirillum brasilense e adubação fosfatada na cultura do feijão-caupi cultivado em ambiente amazônico. Enciclopédia Biosfera, 16(29), 577. DOI: http://dx.doi.org/10.18677/EnciBio_2019A43.

(II) Benício, L.P.F., Oliveira, V.A., Reis, A.F.B., Chagas Júnior, A.F., Lima, S.O. 2012. Efeitos de diferentes biofertilizantes e modos de aplicação na nodulação do feijão caupi. Revista Tropica: Ciências Agrárias e Biológicas, 6(3), 111-119. DOI: http://dx.doi.org/10.0000/rtcab.v6i3.503

(III) Bezerra, M.A.F., Oliveira, F.A., Bezerra, F.T.C., Pereira, W.E., Silva, S.A. 2014. Cultivo de feijão-caupi em latossolos sob o efeito residual da adubação fosfatada. Revista Caatinga, 27(1), 109-115. https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/article/view/2816/pdf_92. (acessado 10 de fevereiro de 2021).

(IV) Braga, J.M., Defelipo, B.V. 1974. Spectrophotometric determination of phosphorus with soil and plant extract. Revista Ceres, 21(113), 73-85. DOI:https://doi.org/10.1021/i560101a038

(V) CONAB. COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO, 2020. Acompanhamento de Safra Brasileira, Safra 2019/2020. Brasília, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos/boletim-da-safra-de-graos/item/download/32327_b81d579517d7bc89b15b72e841195ebf. (acessado em 02 de janeiro de 2021)

(VI) Coutinho, P.W.R., Silva, D.M.S., Saldanha, E.C.M., Okumura, R.S., Silva Júnior, M.L. 2014. Doses de fósforo na cultura do feijão-caupi na região nordeste do Estado do Pará. Revista Agro@mbiente, 8(1), 66-73. DOI: http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v8i1.1310

(VII) Chagas Junior, A.F., Rahmeier, W., Fidelis, R.R., Santos, G.R., Chagas, L.F.B. 2010. Eficiência agronômica de estirpes de rizóbio inoculadas em feijão-caupi no Cerrado, Gurupi-TO. Revista Ciência Agronômica. 41(4), 709-714. DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-66902010000400027

(VIII) Fernandes, A.R., Fonseca, M.R., Braz, A.M.S. 2013. Produtividade de feijão-caupi em função da calagem e fósforo. Revista Caatinga, 26(4), 54-62. https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/article/view/2770/pdf_70. (acessado: 09 de dezembro de 2020).

(IX) Ferreira, D.F. 2019. Sisvar: a computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, 37(4), 529-535. DOI: https://doi.org/10.28951/rbb.v37i4.450

(X) Fidelis, R.R., Tavares, T.C.O., Sousa, S.A., Santos, G.R., Souza, P.B. 2017. Comportamento, eficiência e resposta à adubação de fósforo em feijão comum. Tecnologia & Ciência Agropecuária, 11(5), 1-7. https://revistatca.pb.gov.br/edicoes/volume-11-2017/v-11-n-5-dezembro-2017/01-comportamento-eficiencia-e-resposta-a-adubacao-em-feijao.pdf. (acessado: 05 de novembro de 2020)

(XI) Nascimento, R., Nascimento, D.A.M., Silva, D.A., Alves, A.G. 2012. Alterações nos teores de clorofilas em plantas de feijão-caupi cultivadas sob diferentes fontes de nitrogênio. Revista Educação Agrícola Superior, 27(2), 94-96. DOI: http://dx.doi.org/10.12722/0101-756X.v27n02a03.

(XII) Nascimento, S.P., Bastos, E.A., Araújo, E.C.E., Freire Filho, F.R., Silva, E.M. 2011. Tolerância ao déficit hídrico em genótipos de feijão-caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15(8), 853-860. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662011000800013

(XIII) Pereira Júnior, E.B., Oliveira, F.H.T., Oliveira, F.T., Silva, G.F., Hafle, O.M., Silva, A.R.C. 2015. Adubação nitrogenada e fosfatada na cultura do feijão-caupi irrigado no município de Sousa - PB. Global Science Technology, 8(1), 110-121. DOI: http://dx.doi.org/10.14688/1984-3801/gst.v8n1p110-121

(XIV) Resende, A.V., Neto, A.E.F., Alves, V.M.C., Muniz, J.A., Curi, N., Lago, F.J. 2006. Resposta do milho a fontes e modos de aplicação de fósforo durante três cultivos sucessivos em solo da região do cerrado. Ciência e Agrotecnologia, 30(3), 458-466. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542006000300011

(XV) Rocha, W.S., Santos, M.G., Oliveira, N.S., Barros, H.B., Santos, M.M. 2018a. Desenvolvimento do feijão-caupi em sistema de várzea submetido à doses de fósforo. Pesquisa Aplicada & Agrotecnologia, 11(3), 93-100. DOI: ttps://doi.org/10.5935/PAeT.V11.N3.09

(XVI) Rocha, W.S., Santos, M.G., Sakai, T.R.P., Silva, T.A., Fidelis, R.R., Santos, M.M. 2018b. Acúmulo de biomassa em função de doses de fósforo e inoculação de rizóbio em feijão-caupi. Cultura Agronômica, 27(2), 273-286. DOI: https://doi.org/10.32929/2446-8355.2018v27n2p273-286

(XVII) Santos, H.G., Jacomine, P.K.T., Anjos, L.H.C., Oliveira, V.A., Lumbreras, J.F., Coelho, M.R., Almeida, J.A., Araujo Filho, J.C., Oliveira, J.B., Cunha, T.J.F. 2018. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos, quinta ed. Brasília, Embrapa, 356 p. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199517/1/SiBCS-2018-ISBN-9788570358004.pdf. (acessado 22 janeiro de 2021).

(XVIII) Santos, M.M., Brito, V.F., Silva, E.M., Santos, M.G., Barros, H.B., Lopes, M.B.S. 2019. Produtividade de feijoeiro-caupi cultivado com estirpes rizobianas e doses de fósforo. Scientia Agraria Paranaensis, 18(3), 209-217. DOI: https://doi.org/10.18188/sap.v18i3.21812

(XIX) Silva, E.M., Santos, M.M., Lopes, M.B.S., Fidelis, R.R., Rocha, W.S., Chagas Júnior, A.F. 2019. Eficiência de rizóbios sob doses de fósforo na cultura do Feijão-caupi. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 9(2), 67-77. DOI: https://doi.org/10.21206/rbas.v9i2.6415

(XX) Silva, E.M.B., Oliveira, J.R., Anicesio, E.C., Silva, T.J.A. 2016. Teor de clorofila e desenvolvimento de feijão guandu adubado com fosfato natural reativo em Latossolo do Cerrado. Revista Agrarian, 9(33), 248-253. https://ojs.ufgd.edu.br/index.php/agrarian/article/view/3965/3663. (acessado 17 março de 2020).

(XXI) Silva, J.A., Oliveira, A.P., Moura, M.F., Silva, J.A., Araújo, M.A.M. 2014. Efeito residual da adubação fosfatada em três cultivos sucessivos com feijão-caupi. Revista Caatinga, 27(4), 31-38. https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/article/view/2864/pdf_168. (acessado 22 março de 2020).

(XXII) Soares, A.L.L., Pereira, J.P.A.R., Ferreira, P.A.A., Do Vale, H.M.M., Lima, A.S., Andrade, M.J.B., Moreira, F.M.S. 2006. Eficiência agronômica de rizóbios selecionados e diversidade de populações nativas nodulíferas em Perdões (MG). Revista Brasileira de Ciência do Solo, 30(5), 795-802. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832006000500005

(XXIII) Taiz, L., Zeiger, E., Moller, I.M., Murphy, A., 2017. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. sexta ed. Porto Alegre, Artmed.

(XXIV) Zucareli, C., Ramos Júnior, E.U., Barreiro, A.P., Nakagawa, J.; Cavariani, C. 2006. Adubação fosfatada, componentes de produção, produtividade e qualidade fisiológica em sementes de feijão. Revista Brasileira de Sementes, 28(1), 5-15. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222006000100002

Downloads

Published

2021-07-08

How to Cite

Rocha, W. S., Barros, A. P. R., Ribeiro, M. A., Martins, A. L. L., Chagas Júnior, A. F., & Santos, M. M. dos. (2021). Bradyrhizobium japonicum AND PHOSPHORUS FERTILIZATION ON Vigna Unguilata (L.) WALP. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 8(3), e5551. https://doi.org/10.32404/rean.v8i3.5551

Most read articles by the same author(s)