ENERGY CULTURES AND SUSTAINABILITY IN BIOFUEL PRODUCTION

Visualizações: 361

Authors

  • Maria do Socorro Mascarenhas Santos Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Brasil
  • Cesar José da Silva Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS http://orcid.org/0000-0002-5084-5058
  • Sandra Helena da Cruz Universidade de São Paulo, Campus de Piracicaba, Piracicaba, São Paulo https://orcid.org/0000-0001-6795-8350
  • Margareth Batistote Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil; https://orcid.org/0000-0001-9865-2362
  • Claudia Andrea Lima Cardoso Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil; https://orcid.org/0000-0002-4907-0056

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6719

Keywords:

Biomass, Saccharomyces cerevisiae, Bioethanol

Abstract

Energy cultures are emerging as viable renewable energy sources because they satisfy sustainability requirements. The present study involves a survey regarding the technological characteristics for sugarcane and sweet sorghum energy crops, in addition to their potential for bioethanol production. An exploratory survey was conducted regarding the agronomic and technological characteristics of cane and sorghum. Pre-inmates were produced with YPSAC 5% liquid medium, sterilized and 0.10 grams of yeasts FT858 and Pedra-2 were inoculated and incubated at 30 °C for 10 h at 250 rpm. After the production, the cells were recovered by centrifugation, at 105 rpm, resulting in a 10 mg mg-1 concentration of moist dough. This dough was subsequently inoculated in the fermentative medium consisting of a base of sorghum broth and cane without pH correction with a 22 °Brix. Ethanol was analysed by gas chromatography and amino acids by high-efficiency liquid chromatography. Sorghum broth presented a greater availability of serine, arginine, alanine, threonine, and tryptophan amino acids. Yeast hers presented fermentative efficiency for both substrates, but the largest ethanol production occurred in sorghum broth. The results demonstrated that sugar sorghum may be used for energy purposes.

Author Biographies

Maria do Socorro Mascarenhas Santos, Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Brasil

Doutorado (em andamento) no Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul / UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil

Cesar José da Silva, Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS

Pesquisador da  Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS

Sandra Helena da Cruz, Universidade de São Paulo, Campus de Piracicaba, Piracicaba, São Paulo

Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição.

Margareth Batistote, Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

Professora / Pesquisadora Sênior do Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul / UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

 

Claudia Andrea Lima Cardoso, Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

Docente no Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

References

(I) Acheampong, M., Ertem, F.C., Kappler, B., Neubauer, P. 2017. In pursuit of Sustainable Development Goal (SDG) number 7: Will biofuels be reliable? Renewable and Sustainable Energy Reviews, 75(7), 927-937. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rser.2016.11.074

(II) Albuquerque, C.J., Guimarães, A.S., Menezes, C.B., Rodrigues, J.A.S., Parrella, R.A.C., Freitas, R.S., Fernandes, E.A., Costa, D.V. 2019. Sorgo. In: Paula J., T.J.; Venzon, M., 101 Culturas: Manual de tecnologias agrícolas. 2 ed. Belo Horizonte, EPAMIG.

(III) Alves, M.B.N., Paixão, A.E. 2018. Mapeamento tecnológico dos cultivares de cana-de-açúcar da RIDESA com base no censo Varietal 2016/2017, no estado de Alagoas. Revista INGI-Indicação Geográfica e Inovação, 2 2(3), 164-174. DOI: https://doi.org/10.47059/geintecmagazine.v7i1.631

(IV) Araújo, R.F. Alvarenga, L. 2011. A bibliometria na pesquisa científica da Pós-graduação brasileira de 1987 a 2007. Encontros Bibli: Revista eletrônica de biblioteconomia e ciência da informação, 16(31), 51-70. DOI: https://doi.org/10.5007/1518-2924.2011v16n31p51

(V) Auesukaree, C. 2017. Molecular mechanisms of the yeast adaptive response and tolerance to stresses encountered during ethanol fermentation. Journal of Bioscience and Bioengineering, 124(2), 133-142. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2017.03.009

(VI) Azhar, S.H.M., Abdulla, R., Jambo, S.A., Marbawi, H., Gansau, J.A., Faik, A.A.M., Rodrigues, K.F. 2017. Yeasts in sustainable bioethanol production: A review. Biochemistry and Biophysics Reports, 10, 52-61. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bbrep.2017.03.003

(VII) Batista, V.A.P., Pimentel, L.D., Barros, A.F., Moreira, T.S., Dias, L.A.S. 2018. Produção de açúcares no caldo de sorgo sacarino avaliado em duas épocas de corte. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 17(2), 263-273. DOI: https://doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v17n2p263-273

(VIII) Batistote, M., Cardoso, C.A.L., Ernandes, J.R., Doffinger, R.D. 2010. Desempenho de leveduras obtidas em indústrias de Mato Grosso do Sul na produção de etanol em mosto a base de cana de açúcar. Ciência e Natura, 32(2), 83-95. DOI: https://doi.org/10.5902/2179460X9487

(IX) Brassolatti, T.F.Z., Hespanhol, P.A., Costa, M.A.B., Brassolatti, M. 2016. Etanol de primeira e segunda geração. Revista Interdisciplinar de Tecnologias e Educação, 2(1), 1-9. http://rinte.ifsp.edu.br/index.php/RInTE/article/download/224/pdf_61. (accessed October 15, 2021)

(X) Brinkman, M.L., da Cunha, M.P., Heijnen, S., Wicke, B., Guilhoto, J.J., Walter, A., Faaij, A.P.C., Van Der Hilst, F. 2018. Interregional assessment of socio-economic effects of sugarcane ethanol production in Brazil. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 88, 347-362. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rser.2018.02.014

(XI) Carvalho, I.R., Korcelski, C., Pelissari, G., Hanus, A., Rosa, G.M. 2013. Demanda hídrica das culturas de interesse agronômico. Enciclopédia Biosfera, 9(17), 969-985. https://www.conhecer.org.br/enciclop/2013b/CIENCIAS%20AGRARIAS/DEMANDA%20HIDRICA.pdf. (accessed October 14, 20210)

(XII) Clauser, N.M., González, G., Mendieta, C.M., Kruyeniski, J., Area, M.C., Vallejos, M.E. 2021. Biomass waste as sustainable raw material for energy and fuels. Sustainability, 13(2), 794-815. DOI: https://doi.org/10.3390/su13020794

(XIII) Durães, F. O. M., May, A., & Parrella, R. D. C. (2012). Sistema agroindustrial do sorgo sacarino no Brasil e a participação público-privada: oportunidades, perspectivas e desafios. Sete Lagoas, Embrapa Milho e Sorgo. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68879/1/doc-138-1.pdf. (accessed October 14, 2021)

(XIV) Fernandes, G., Braga, T.G., Fischer, J., Parrella, R.A.C., Resende, M.M., Cardoso, V.L. 2014. Evaluation of potential ethanol production and nutrientes for four varieties of sweet sorghum during maturation. Renewable Energy, Oxford, 71, 518-524. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2014.05.033

(XV) Fierro, A., Forte, A., Zucaro, A., Micera, R., Giampietro, M. 2019. Multi-scale integrated assessment of second-generation bioethanol for transport sector in the Campania Region. Journal of Cleaner Production, 217, 409-422. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.01.244

(XVI) Fiorini, I.V.A., Pinho, R.G.V., Resende, E.L., Santos, A.O., Bernardo Junior, L.A.Y., Borges, I.D., Pires, L.P.M. 2016. Produtividade de sorgo sacarino em função de populações de plantas e de épocas de corte. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, 15(1),105-113. DOI: https://doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v15n1p105-113

(XVII) Giacomini, I., Siqueira, F.L.T., Pedroza, M.M., Mello, S.Q.S., Cerqueira, F.B., Salla, L. 2013. Uso potencial de sorgo sacarino para a produção de etanol no estado do Tocantins. Revista Agrogeoambiental, 5(3), 73-81. https://agrogeoambiental.ifsuldeminas.edu.br/index.php/Agrogeoambiental/article/download/531/542. (accessed October 14, 2021)

(XVIII) Goldemberg, J. 2017. Atualidade e perspectivas no uso de biomassa para geração de energia. Revista Virtual de Química, 9(1), 15-28. DOI: http://dx.doi.org/10.21577/1984-6835.20170004

(XIX) Gutiérrez-Rivera, B., Ortiz-Muñiz, B., Gomez-Rodriguez, J., Cardenas, A., Domínguez González, J.M., Aguilar-Uscanga, M.G. 2015. Bioethanol production from hydrolyzed sugarcane bagasse supplemented with molasses “B” in a mixed yeast culture. Renewable Energy, 74, 399-405. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2014.08.030

(XX) IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2014. Levantamento sistemático da produção agrícola: pesquisa mensal de previsão e acompanhamento das safras agrícolas do ano civil 2014. IBGE, 27,1-84. https://biblioteca.ibge.gov.br/visualização/periodicos/6/lspa_ pesq_2014_fev.pdf. (accessed October 10, 2021.

(XXI) Jouhten, P., Ponomarova, O., Gonzalez, R., Patil, K.R. 2016. Saccharomyces cerevisiae metabolism in ecological context. FEMS yeast research, 16(7), fow080. DOI: https://doi.org/10.1093/femsyr/fow080

(XXII) Kirchner, J.H., Robaina, A.D., Peiter, M.X., Torres, R.R., Mezzomo, W., Ben, L.H.B., Pimenta, B.D. 2018. Productivity and efficiency in the use of water in different irrigation depths in forage sorghum in dynamic of cuts. Irriga, 23(2), 359-379. DOI: https://doi.org/10.15809/irriga.2018v23n2p359-379

(XXIII) Kumari, S., Kumar, M., Gaur, N. A., Prasad, R. 2021. Multiple roles of ABC transporters in yeast. Fungal Genetics and Biology, 150, 103550-103563. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fgb.2021.103550

(XXIV) Lima, A.M., Santos, D.T., Garcia, J.C. 2011. Viabilidade econômica e arranjos produtivos. Agroenergia em Revista, Brasília, 2(3), 43-44. https://issuu.com/embrapa/docs/revista_ agroenergia_ed3. (accessed October 5, 2021)

(XXV) Ljungdahl, P.O., Daignan-Fornier, B. 2012. Regulation of amino acid, nucleotide, and phosphate metabolism in Saccharomyces cerevisiae. Genetics, 190(3), 885-929. DOI: https://doi.org/10.1534/genetics.111.133306

(XXVI) Manochio, C., Andrade, B.R., Rodriguez, R.P., Moraes, B.S. 2017. Ethanol from biomass: A comparative overview. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 80, 743-755. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rser.2017.05.063

(XXVII) Masson, I.S., Costa, G.H.G., Roviero, J.P., Freita, L.A., Mutton, M.A., Mutton, M.J.R. 2015. Produção de bioetanol a partir da fermentação de caldo de sorgo sacarino e cana-de-açúcar. Ciência Rural, 45(9), 1695-1700. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20130549

(XXVIII) McCord, P., Glynn, N., Comstock, J. 2019. Identifying markers for resistance to sugarcane orange rust (Puccinia kuehnii) via selective genotyping and capture sequencing. Euphytica 215(9),1-14. DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-019-2340-6

(XXIX) Milanez, A.Y., Nyko, D., Valente, M.S., Xavier, C.E.O., Kulay, L.A., Donke, A.C.G., Gouvêia, V.L.R.D. 2014. A produção de etanol pela integração do milho-safrinha às usinas de cana-de-açúcar: avaliação ambiental, econômica e sugestões de política. https://web.bndes.gov.br/bib/jspui/

handle/1408/1921. (accessed October 12, 2021)

(XXX) Miranda, A.S., Domingues, F.N., Godoy, B.S., Do Rêgo, A.C., Faturi, C., De Azevedo, J.C. 2020. Yield and technological performance of sugarcane cultivars grown under af climate conditions. Semina: Ciências Agrárias, 41(1), 73-82. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p73

(XXXI) Oliveira, T.C. 2021. The culture of sweet sorghum: review. Research, Society and Development, 10(2), e28610212755. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i2.12755

(XXXII) Parazzi, C., Ortigosa, L.M., Medeiros, S.D.S., Verruma-Bernardi, M.R. 2018. Estudo da qualidade físico-química, tecnológica e sensorial de caldos de cana-de-açúcar para consumo. Revista Ciência, Tecnologia & Ambiente, 8(1), 3-10. DOI: https://doi.org/10.4322/2359-6643.08101

(XXXIII) Ruiz, J., de Celis, M., de Toro, M., Mendes-Ferreira, A., Rauhut, D., Santos, A., Belda, I. 2020. Phenotypic and transcriptional analysis of Saccharomyces cerevisiae during wine fermentation in response to nitrogen nutrition and co-inoculation with Torulaspora delbrueckii. Food Research International, 137, 109663-109675. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109663

(XXXIV) Santos, M.D.S.M., Cardoso, C.A.L., Silva, E.M., Batistote, M. 2018. Potential of saccharine substrates for ethanol production. Orbital: The Electronic Journal of Chemistry, 10(1), 14-21. DOI: http://dx.doi.org/10.17807/orbital.v10i1.

(XXXV) Santos, N.P., Mascarenhas Santos, M.S., Cardoso, C.A.L., Batistote, M. 2020. Assimilation of amino acids present in must based on sugarcane juice by Saccharomyces cerevisiae under fermentative stress. Brazilian Journal of Development, 6(6), 33971-33983. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n6-084

(XXXVI) Serna-Saldívar, S.O., Chuck-Hernández, C., Heredia-Olea, E., Pérez-Carrillo, E. 2012. Sorghum as a Multifunctional Crop for the Production of Fuel Ethanol: Current Status and Future Trends. In: Lima, M.A.P., Natalense, A.P.P. (Eds.). Bioethanol. IntechOpen, chapter 3, p. 51-74. DOI: https://doi.org/10.5772/20489

(XXXVII) Silva, M.D.A., Arantes, M.T., Rhein, A.F.D.L., Gava, G.J., Kolln, O.T. (2014). Potencial produtivo da cana-de-açúcar sob irrigação por gotejamento em função de variedades e ciclos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 18(3), 241-249. https://www.scielo.br/j/rbeaa/a/d4FFvbhpmkJ4X9Y

NPyQR3hw/?format=pdf&lang=pt. (accessed October 12, 2021)

(XXXVIII) Silva, R.F., Santos, M.S.M., Mueller, L.P., Cardoso, C.A.L., Batistote, M. 2020. The composition of sacarine substrates for ethanol production and the fermentative capacity Saccharomyces cerevisiae Pedra-2. Research, Society and Development, 9(11), e44891110235. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10235

(XXXIX) Souza, J.P., do Prado, C.D., Eleutherio, E.C., Bonatto, D., Malavazi, I., da Cunha, A. F. 2018. Improvement of Brazilian bioethanol production–Challenges and perspectives on the identification and genetic modification of new strains of Saccharomyces cerevisiae yeasts isolated during ethanol process. Fungal biology, 122(6), 583-591. DOI: https://doi.org/10.1016/j.funbio.2017.12.006

(XL) Taborda, L.W., Jahn, S.L., Lovato, A., Evangelista, M.L.S. 2015. Evaluation of the technical and economic feasibility of ethanol production in a pilot plant using Sweet potatoes. Custos e@gronegócio, 11(1), 245-262. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/numero1v11/OK_14_etanol_english.pdf. (accessed October 12, 2021)

(XLI) Torres, V.D.O., Piva, R.C., Antonialli Junior, W.F., Cardoso, C.A.L. 2018. Free amino acids analysis in the venom of the social wasp Polistes lanio under different forms of preservation. Orbital: The Electronic Journal of Chemistry, 10(1), 1-8. DOI: http://dx.doi.org/10.17807/orbital.v10i1.1005

(XLII) Umakanth, A.V., Kumar, A.A., Vermerris, W., Tonapi, V.A. 2019.- Sweet Sorghum for Biofuel Industry, In: Aruna, C., Visarada, K.B.R.S., Venkatesh Bhat, B., Tonapi, V. A. (Ed) Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Breeding Sorghum for Diverse End Uses, Woodhead Publishing (Elsevier), 2019, Pages 255-270. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-101879-8.00016-4

(XLIII) Wang, K., Mao, Z., Zhang, C., Zhang, J., Zhang, H., Tang, L. 2012a. Influence of nitrogen sources on ethanol fermentation in an integrated ethanol–methane fermentation system. Bioresource technology, 120, 206-211. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2012.06.032

(XLIV) Wang, M., Han, J., Dunn, J.B., Cai, H., Elgowainy, A. 2012b. Well-to-wheels energy use and greenhouse gas emissions of ethanol from corn, sugarcane and cellulosic biomass for US use. Environmental Research Letters, 7(4), 045905-045919. DOI: http://dx.doi.org/10.1088/1748-9326/7/4/045905

Downloads

Published

2022-03-09

How to Cite

Mascarenhas Santos, M. do S., Silva, C. J. da, Cruz, S. H. da, Batistote, M., & Cardoso, C. A. L. (2022). ENERGY CULTURES AND SUSTAINABILITY IN BIOFUEL PRODUCTION. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 9(1), e6719. https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6719

Most read articles by the same author(s)