PRODUCTION OF AÇAÍ SEEDLINGS UNDER DIFFERENT SHADE LEVELS AND CONTROLLED RELEASE FERTILIZER

Visualizações: 316

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v10i3.7325

Keywords:

Açaí palm, Euterpe oleracea, Arecaceae, Western Amazon

Abstract

This study aimed to evaluate the production and quality of açaí seedlings regarding the presence and absence of controlled-release fertilization under different shading levels. The study was conducted at the experimental field of Embrapa - Acre, using a completely randomized design in a 4 x 4 factorial arrangement. The factors included four evaluation periods (60, 120, 180, and 240 days after transplanting) and four shading environments (20%, 30%, 50%, and 75%), along with the presence or absence of controlled-release fertilization. The following variables were analyzed: plant height, stem diameter, number of leaves, dry mass of leaves, stem, root, and total dry mass, as well as the seedling quality index and foliar levels of macro and micronutrients. The growth and development of açaí seedlings are influenced by the evaluation periods, shade environments, and the use of fertilization. Fertilization with controlled-release fertilizer and environments with30% and 50% shading improved the quality of açaí palm seedlings.

Author Biographies

James Maciel de Araújo, Universidade Federal do Acre

Universidade Federal do Acre, Campus Floresta, Cruzeiro do Sul, Brasil. 

Romeu de Carvalho Andrade Neto, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Embrapa Acre, Rio Branco, Acre Brazil.

Ueliton Oliveira de Almeida, Instituto Federal do Acre

Instituto Federal do Acre, IFAC, Tarauacá, Acre.

João Paulo Marim Sebim, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Campus Piracicaba, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

 

Marcos Giovane Pedroza de Abreu, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Campus Botucatu, Botucatu, São Paulo, Brasil.

David Aquino da Costa, Instituto Federal do Acre

Instituto Federal do Acre, Rio Branco, Acre, Brasil. 

References

(I) Aguiar F.F.A, Kanashiro S, Tavares A.R, Nascimento T.D.R, Rocco F.M. 2011. Crescimento de mudas de pau-brasil (Caesalpinia echinata Lam.), submetidas a cinco níveis de sombreamento. Ceres, 58(6), 729-734. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2011000600008

(II) Aguiar, F.F.A., Kanashiro, S., Tavares, A.R., Pinto M.M., Stancato, G.C., Aguiar, J., Nascimento, T.D.R. 2005. Germinação de sementes e formação de mudas de Caesalpinia echinata Lam. (pau-brasil): efeito de sombreamento. Revista Árvore, 29(6), 871-875. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-67622005000600005.

(III) Almeida, U.O., Andrade Neto, R.C., Lunz, A.M.P., Nogueira, S.R., Costa, D.A., Araújo, J.M. 2018. Environment and controlled-release fertilizer in the production of Euterpe precatoria seedlings. Pesquisa Agropecuária Tropical, 48(4), 382-389. DOI: https://doi.org/10.1590/1983-40632018v4853294.

(IV) Alvares, C.A., Stape, J.L., Sentelhas, P.C., Gonçalves, J.L.M., Sparovek, G. 2013. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22(6), 711–728. DOI: https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507.

(V) Araújo, J.M., Andrade Neto, R.C., Oliveira, J.R., Lunz, A.M.P., Almeida, U.O. 2019. Shading and controlled-release fertilizer effects on the growth characteristics of assai seedlings (Euterpe oleracea). Floram, 26(3), e20180019. DOI: https://doi.org/10.1590/2179-8087.001918.

(VI) Azevedo, I.M.G., Alencar, R.M., Barbosa, A.P., Almeida, N.O. 2010. Estudo do crescimento e qualidade de mudas de marupá (Simarouba amara Aubl.) em viveiro. Acta Amazonica, 40(1), 157-164. DOI: https://doi.org/10.1590/S0044-59672010000100020.

(VII) Bezerra, J.L.S., Andrade Neto, R.C., Lunz, A.M.P., Araújo, C.S., Almeida, U.O. 2018. Fontes e doses de nitrogênio na produção de mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart), Enciclopédia Biosfera, 15(27), 541-552. DOI: http://dx.doi.org/10.18677/EnciBio_2018A50.

(VIII) César, F.R.C.F., Matsumoto, S.N., Viana, A.E.S., Bonfim, J.A. 2014. Initial growthand quality of pterogyne nitens Tull. seedling under artificial shading gradient. Ciência Florestal, 24(2), 357-366. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1806-908820220000007

(IX) Conforto, E.C., Contin, D.R. 2009. Desenvolvimento do açaizeiro de terra firme, cultivar Pará, sob atenuação da radiação solar em fase de viveiro. Bragantia, 68(4), 979-983. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052009000400018

(X) Costa, A.C., Decarlos Neto, A., Ramos, J.D., Borges, D.I. 2011. Alternativas para adubação de porta-enxertos de abacateiro ‘Quintal’ e seu efeito no pegamento de enxertia. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 33(4), 1283-1293. DOI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38479

(XI) Cruz, C.A.F., Cunha, A.C.M.C.M., Paiva, H.N., Neves, J.C.L. 2011. Crescimento e qualidade de mudas de Fedegoso cultivadas em latossolo vermelho-amarelo em resposta a macronutrientes. Scientia Florestalis, 39(89), 021-033. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-67622010000200005

(XII) Dapont, E.C., Silva, J.B., Alves, C.Z. 2016. Initial development of açaí plants under shade gradation. Revista Brasileira de Fruticultura, 38(2), 1-9. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452016022.

(XIII) Fanti, S.C., Perez, S.C.J.G.A. 2003. Influência do sombreamento artificial e da adubação química na produção de mudas de Adenanthera pavonina L. Ciência Florestal, 13(1), 49-56. DOI: https://doi.org/10.5902/198050981723

(XIV) Farias Neto, J.T., Resende, M.D.V., Oliveira, M.S.P. 2011. Seleção simultânea em progênies de açaizeiro irrigado para produção e peso do fruto. Revista Brasileira de Fruticultura, 33(2), 532-539. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000200025

(XV) Franco, A.M.S., Dillenburg, L.R. 2007. Ajustes morfológicos e fisiológicos em plantas jovens deAraucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze em resposta ao sombreamento. Hoehnea, 34(2), 135-144. DOI: https://doi.org/10.1590/S2236-89062007000200002.

(XVI) Furqoni, H., Junaedi, A., Wachjar, A., Yamamoto, Y. 2018. Growth Responses of Sugar-Palm (Arenga pinnata (Wurmb.) Merr.) Seedlings to Different Shading Levels. Tropical Agriculture and Development, 62(2), 55-59. DOI: https://doi.org/10.11248/jsta.62.55

(XVII) Hansel, F. B., Rodrigues, M., Zabini, A. V., Zavaschi, E., Lazzarini, P., Murate, R., Bonini, F. G. 2021. Nutrição mineral como aliada das plantas na tolerância a estresses ambientais. Informações Agronômicas NPCT, 1, 10-24. DOI: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.15306.08643

(XVIII) Hunt, G.A. 1990. Effect of styroblock design and cooper treatment on morphology on conifer seedlings. In: Target seedlings symposium, meeting of the Western Forest nursery associations. Roseburg, USDA-Forest Service.13(17), 218-222.

(XIX) IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2023. Pesquisa Agrícola Municipal. https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. (acessado 15 de maio de 2023).

(XX) Kozlowski, T.T., Kramer, P.J., Pallardy, S.G. 1991. The physiological ecology of woody plants. Academic Press, Massachusetts.

(XXI) Larcher, W. 2000. Ecofisiologia Vegetal, Rima, São Carlos.

(XXII) Lima, M.C., Amarante, L.D., Mariot, M.P., Serpa, R. 2011. Growth and production of photosynthetic pigments in Achillea millefolium L. grown under different levels of shading and nitrogen. Ciência Rural, 41(1), 45-50. DOI: https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v42i1.46412

(XXIII) Lopes, M.J. dos S., Dias-Filho, M.B., Cruz, E.D., Gurgel, E.S.C. 2022. Efeito da intensidade de luz no desenvolvimento vascular e na qualidade de mudas de Paricá. Scientia Plena, 17(12), 1-8, DOI: https://doi.org/10.14808/sci.plena.2021.121202.

(XXIV) Lubkowski, K., Grzmil, B. 2007. Controlled release fertilizers. Polish Journal of Chemical Technology, 9(4), 81-84. DOI: https://doi.org/10.2478/v10026-007-0096-6

(XXV) MAPA/SDA. MINISTERIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA ABASTECIMENTO/SECRETARIA DEFESA AGROPÉCUARIA. Portaria MAPA/SDA n° 37, de 14 de fevereiro de 2011. ANEXO VII: Normas e padrões específicos para produção, comercialização e utilização de mudas de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart. e Euterpe precatoria Mart.). Brasília, DF, 2011.

(XXVI) Martins Filho, S.; Ferreira, A.; Andrade, B.S., Rangel, R.M.; Silva, M.F. 2007. Diferentes substratos afetando o desenvolvimento de palmeiras. Revista Ceres, 54(311), 80-86.

(XXVII) Mendonça, V.; Correa, F.L.O.; Carvalho, J.G.; Ramos, J.D.; Gontijo, T.C.A.; Carrijo, E.P. 2006. Substratos e doses de fertilizantes de liberação controlada na produção de mudas de açaí (Euterpe oleraceae Mart.). Revista de Ciências Agrárias, 46(1), 275-285.

(XXVIII) Möller, A.P., Thornhill, R.A. 1997. meta-analysis of the heritability of developmental stability. Journal of Evolutionary Biology, 10(3), 1-16. DOI: https://doi.org/1010-061X/010001-16S1.50.

(XXIX) Mota, L.H.S., Scalon, S.P.Q., Heinz, R. 2012. Sombreamento na emergência de plântulas e 345 no crescimento inicial de Dipteryx alata Vog. Ciência Florestal, 22(3), 423-431. DOI: https://doi.org/10.5902/198050986611

(XXX) Oliveira, A. R., Ribeiro, A. E. C., Oliveira, É. R., Garcia, M. C., Soares Júnior, M. S., Caliari, M. 2020. Structural and physicochemical properties of freeze-dried açaí pulp (Euterpe oleracea Mart.). Food Science and Technology, 40(2), 282–289. DOI: https://doi.org/10.1590/fst.34818

(XXXI) Oliveira, A.K.M., Perez, S.C.J.G.A. 2012. Initial growth of tabebuia aurea under three luminous intensities Ciência Florestal, 22(2), 263-273. DOI: https://doi.org/10.5902/198050985733.

(XXXII) Pias, O.H.C, Berghetti, J., Somavilla, L., Cantarelli, E.B. 2015. Qualidade de mudas de cedro em função da utilização de fertilizantes e recipientes de diferentes tamanhos. Revista Agro@ ambiente On-line, 9(2), 208-213.

(XXXIII) Ramos, S.L.F., Lopes, M.T.G., Lopes, R., Dequigiovanni, G., Macêdo, J.L.V., Sebbenn, A.M., Silva, E.B., Garcia, J.N., 2019. Mating system analysis of Açaí-do-Amazonas (Euterpe precatoria Mart.) using molecular markers. Crop Breeding and Applied Biotechnologuy, 19(1), 126-130. DOI: https://doi.org/10.1590/1984-70332019v19n1n17.

(XXXIV) Reis, S.M., Marimon-Júnior, B.H., Morandi, P.S., Oliveira-Santos, C., Oliveira, B., Marimon, B.S. 2016. Desenvolvimento inicial e qualidade de mudas de Copaifera langsdorffii desf. sob diferentes níveis de sombreamento. Ciência Florestal, 26(1), 11–20. DOI: https://doi.org/10.5902/1980509821061

(XXXV) Santana, M.F.S.; Lima, A.K.V.O.; Mourão, M. 2014. Avaliação prospectiva do açaí: análise através dos pedidos de patentes e referências bibliográficas. Revista Geintec, 4(1), 437-452.

(XXXVI) Santos, U.F., Ximenes, F.S., Luz, P.B., Seabra Júnior, S., Sobrinho, S.P. 2014. Níveis de sombreamento na produção de mudas de pau-de-balsa (Ochroma pyramidale). Bioscience Journal, 30(1), 129–136. https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/15233

(XXXVII) Schlesinger, W.H. 1997. Biogeochemistry: An Analysis of Global Change, 2nd ed. Academic Press, San Diego, CA.

(XXXVIII) Scivittaro, W.B., Oliveira, R.P. de; Radmann, E.B. 2004. Doses de fertilizante de liberação lenta na formação do porta enxerto ‘trifoliata’. Revista Brasileira de Fruticultura, 26(3), 520-523. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452004000300035

(XXXIX) Silvestre, W.V.D., Pinheiro, H.A., Souza, R.O.R.M., Palheta, L.F. 2016. Morphological and physiological responses of açaí seedlings subjected to diferente watering regimes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 20(4), 364-371. DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n4p364-371

(XL) Sousa, H.U.; Ramos, J.D., Carvalho, J.G.; Ferreira, E.A. 2004. Nutrição de mudas de açaizeiro sob relações cálcio, potássio e sódio em solução nutritiva. Revista Ciência e Agrotecnologia, 28(1), 56-62. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542004000100007.

(XLI) Taiz, L., Zeiger, E., Moller, I.M., Murphy, A. 2017. Fisiologia vegetal. 6. ed. Artmed Editora, Porto Alegre.

(XLII) Valladares, F., Saldaña, A., Gianoli, E. 2011. Costs versus risks: Architectural changes with changing light quantity and quality in saplings of temperate rainforest trees of different shade tolerance. Austral Ecology, 37(1), 35-43. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1442-9993.2011.02245.x

(XLIII) Veglio, A. 2010. The shade avoidance syndrome: a non-Markovian stochastic growth model. Journal of Theoretical Biology, 3(264), 722-728. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2010.02.039.

(XLIV) Veloso, C.A.C., Silva, A.R., Sale, A. 2015. Manejo da adubação NPK na formação do açaizeiro em Latossolo amarelo do nordeste paraense. Enciclopédia Biosfera, 11(22), 2177-2182. DOI: http://dx.doi.org/10.18677/Enciclopedia_Biosfera_2015_190.

(XLV) Whatley, J.M., Whatley, F.R. 1982. A luz e a vida das plantas. São Paulo: EPU: EDUSP.

(XLVI) Ximenes, L.C., Gama, J.R.V., Bezerra, T.G., Cruz, G. S. 2020. Importância do açaí na renda mensal da comunidade quilombola Murumuru em Santarém, Pará. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, 11(2), 36-42. https://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2020.002.0004.

(XLVII) Yamaguchi, K.K.L., Pereira, L.F.R., Lamarão, C.V., Lima, E.S., Veiga Junior, V.F. 2015. Amazon acai: Chemistry and biological activities: A review. Food Chemistry, 179(15), 137-151. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.01.055.

(XLVIII) Yuyama, L.K.O., Aguiar, J.P.L., Silva Filho, D.F.S., Yuyama, K., Varejão, M. de J., Fávaro, D.I.T., Vasconcelos, M.B.A., Pimentel, S.A., Caruso, M.S.F. 2011. Caracterização físico-química do suco de açaí de Euterpe precatoria Mart. oriundo de diferentes ecossistemas amazônicos. Acta Amazonica, 41(4), 545-552. DOI: https://doi.org/10.1590/S0044-59672011000400011.

(XLIX) Zaccheo, P.V.C., Aguiar, R.S. de, Stenzel, N.M.C., Neves, C.S.V.J. 2013. Tamanho de recipientes e tempo de formação de mudas no desenvolvimento e produção de maracujazeiro amarelo. Revista Brasileira de Fruticultura, 35(2), 603-607. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452013000200032

(L) Zamunér Filho, A.N., Venturin, N., Pereira, A.V., Pereira, E.B.C., Macedo, R.L.G. 2012. Doses of controlled-release fertilizer for production of rubber tree rootstocks. Cerne, 18(2), 239-245. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-77602012000200008.

Downloads

Published

2023-06-30

How to Cite

Maciel de Araújo, J., de Carvalho Andrade Neto, R., Oliveira de Almeida, U., Marim Sebim, J. P., Pedroza de Abreu, M. G., & Aquino da Costa, D. (2023). PRODUCTION OF AÇAÍ SEEDLINGS UNDER DIFFERENT SHADE LEVELS AND CONTROLLED RELEASE FERTILIZER. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 10(3), e7325. https://doi.org/10.32404/rean.v10i3.7325

Most read articles by the same author(s)