CHERRY TOMATO CULTIVATION UNDER DIFFERENT LEVELS OF IRRIGATION WATER SALINITY AND ROOT MANAGEMENT SYSTEM

Visualizações: 168

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v10i3.7364

Keywords:

Lycopersicon esculentum L., Salt stress, Root management

Abstract

The use of saline water is a challenge of modern agriculture since the use of this type water reduces crop quality and yield. From this perspective, this study aimed to analyze the performance of cherry tomato under different levels of irrigation water salinity and partial root-zone irrigation. The experiment was conducted in a plant nursery at the Engineering and Agricultural Sciences Campus of the Federal University of Alagoas, in Rio Largo, Alagoas, Brazil. The experimental design was completely randomized, in a 4 x 2 factorial arrangement corresponding to four levels of irrigation water salinity (0.5 (control), 1.5, 2.5, and 3.5 dS m-¹) and two root management systems (with and without root system division), with five replications. The plants were evaluated for growth, dry mass accumulation, and yield. The irrigation water salinity of 3.5 dS m-1 intensely reduces the plant height, number of fruits, and shoot dry mass of cherry tomato. The shoot fresh mass of cherry tomato was reduced by with root system division. However, this treatment increased the plant height and the number of fruits per plant. Root system division in cherry tomato plants mitigates the deleterious effects of irrigation water salinity up to the electrical conductivity of 1.5 dS m-1, especially on the fruit mass per plant.

 

Author Biographies

Rilbson Henrique Silva dos Santos, Federal University of Alagoas

Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias, Rio Largo, Alagoas, Brasil.

Mirandy dos Santos Dias, Federal University of Campina Grande

Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Tecnologia e Recursos Naturais, Campina Grande, Paraíba, Brasil.

Lígia Sampaio Reis, Federal University of Alagoas

Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias, Rio Largo, Alagoas, Brasil.

Reinaldo de Alencar Paes, Federal University of Alagoas

Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias, Rio Largo, Alagoas, Brasil.

Francisco de Assis da Silva, Federal University of Campina Grande

Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Tecnologia e Recursos Naturais, Campina Grande, Paraíba, Brasil.

Saniel Carlos dos Santos, Federal University of Alagoas

Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias,  Rio Largo, Alagoas, Brasil.

References

(I) Alves, R.C., Medeiros, A.S., Nicolau, M.C.M., Oliveira, F.A., Lima, L.W., Aroucha, E.M.M., Gratão, P.L. 2018 . Influence of Partial Root-zone Saline Irrigation Management on Tomato Yield and Fruit Quality from a Potted-plant Study. Hortscience, 53(9), 1326-1331. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI13223-18.

(II) Bazihizina, N., Barrett-lennard, E.G., Colmer, T.D. 2012. Plant growth and physiology under heterogeneous salinity. Plant and Soil, The Hague, 354(1), 1-19. DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-012-1193-8.

(III) Benincasa, M.M.P. 2003 Análise de crescimento de plantas (noções básicas). 2. ed. FUNEP, Jaboticabal.

(IV) Blanco, F.F., Folegatti, M.V., Henriques Neto, D. 2008. Doses de N e K no tomateiro sob estresse salino: I. Concentração de nutrientes no solo e na planta. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 12(1), 26-33. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662008000100004.

(V) Cuartero J., Fernandez-Munõz, R., 1999. Tomato and salinity. Scientia Horticulturae, 78(1-4), 83-125. DOI: https://doi.org/10.1016/S0304-4238(98)00191-5.

(VI) Dias, N.S., Blanco, F.F., Souza, E.R., Ferreira, J.F.S., Sousa Neto, O.N., Queiroz, I.S.R. 2016. Tolerância das plantas à salinidade: Efeitos dos sais na planta e tolerância das culturas à salinidade. In: Gheyi, H.R.; Dias, N.S.; Lacerda, C.F., Gomes, E.N. (Ed.). Manejo da salinidade na agricultura: Estudos básicos e aplicados. 2.ed. INCTSal, Fortaleza. p.151-162.

(VII) Gervásio, E.S., Carvalho, J.A., Santana, M.J., 2000. Efeito da salinidade da água de irrigação na produção da alface americana. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 4(1), 125-128. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662000000100023.

(VIII) Gomes, J.W.S., Dias, N.S., Oliveira, A.M., Blanco, F.F., Sousa Neto, O.N. 2011. Crescimento e produção de tomate cereja em sistema hidropônico com rejeito de dessalinização. Revista Ciência Agronômica, 42(4), 850-856. DOI: https://doi.org/10.1590/S1806-66902011000400005.

(IX) Guedes, R.A.A., Oliveira, F.A., Alves, R.C., Medeiros, A.S., Gomes, L.P., Costa, L.P. 2015. Estratégias de irrigação com água salina no tomateiro cereja em ambiente protegido. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19(10), 913-919. DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v19n10p913-919.

(X) Leonardo, M., Broetto, F., Villas Boas, R.L., Almeida, R.S., Marchese, J.A. 2007. Produção de frutos de pimentão em diferentes concentrações salinas. Irriga, 12(1), 73-82. DOI: https://doi.org/10.15809/irriga.2007v12n1p73-82.

(XI) Medeiros, P.R.F., Duarte, S.N., Uyeda, C.A., Silva, E.F.F. 2012. Tolerância da cultura do tomate à salinidade do solo em ambiente protegido. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 16(1), 51-55. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662012000100007.

(XII) Medeiros, R.F., Cavalcante, L.F., Mesquita, F.O., Rodrigues, R.M., Sousa, G.G., Diniz, A.A. 2011. Crescimento inicial do tomateiro-cereja sob irrigação com águas salinas em solo com biofertilizantes bovino. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15(5), 505-511. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662011000500011.

(XIII) Munns, R., Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59(1), 651-681. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.59.032607.092911.

(XIV) Neves, A.L., Lacerda, C.F.D., Guimarães, F.V., Gomes Filho, E., Feitosa, D.R. 2009. Trocas gasosas e teores de minerais no feijão-de-corda irrigado com água salina em diferentes estádios. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 13(suplemento), 873¬881. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662009000700009.

(XV) Oliveira, F.D.A., Medeiros, J.F., Alves, R.D.C., Linhares, P.S., Medeiros, A.M., Oliveira, M. K., 2014. Interação entre salinidade da água de irrigação e adubação nitrogenada na cultura da berinjela. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, 18(5), 480-486. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000500003.

(XVI) Rhoades, J.D., Kandiah, A., Mashali, A.M. 2000. Uso de águas salinas para produção agrícola. Universidade Federal da Paraíba, Campina Grande. 117p. (Estudos da FAO. Irrigação e Drenagem).

(XVII) Safdar, H., Amin, A., Shafiq, Y., Ali, A., Yasin, R., Shoukat, A., Hussan, M.U., Sarwar, M.I.A. 2019. Review: Impact of salinity on plant growth. Nature and Science, 17(1), 34-40. DOI: https://doi.org/10.7537/marsnsj170119.06.

(XVIII) Silva, F.A.S.; Azevedo, C.A.V. 2016. The assistant software version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research, 11(39), 3733-3740. DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11522.

(XIX) Silva, P.F., Lima, C.J.G.S., Barros, A.C., Silva, E.M., Duarte, S.N. 2013. Sais fertilizantes e manejo da fertirrigação na produção de tomateiro cultivado em ambiente protegido. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 17(11), 1173-1180. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662013001100007.

(XX) Souza, J.L., Moura Filho, G., Lyra, R.F.F., Teodoro, I., Santos, E.A.; Silva, J.L., Silva, P.R.T., Cardim, A.H., Amorim, E.C. 2004. Análise da precipitação pluvial e temperatura do ar na região do Tabuleiro Costeiro de Maceió, AL, período 1972-2001. Revista Brasileira de Agrometeorologia, 12(1), 131-141. http://www.sbagro.org/files/biblioteca/1420.pdf.

(XXI) Sun, Y., Feng. H., Liu, F., 2013. Comparative effect of partial root-zone drying and deficit irrigation on incidence of blossom-end rot in tomato under varied calcium rates. Journal of Experimental Botany, 64(7), 2107-2116. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/ert067.

(XXII) Taiz, L., Zeiger, E., Moller, I.M., Murphy, A. 2017. Fisiologia e Desenvolvimento Vegetal. 6. ed. Artmed, Porto Alegre.

(XXIII) Yang, L., Qu, H., Zhang, Y., Li, F. 2012. Effects of partial root-zone irrigation on physiology, fruit yield and quality and water use efficiency of tomato under different calcium levels. Agricultural Water Management, 104(2012), 89-94. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agwat.2011.12.001.

Downloads

Published

2023-06-28

How to Cite

Silva dos Santos, R. H., dos Santos Dias, M., Sampaio Reis, L., de Alencar Paes, R., de Assis da Silva, F., & dos Santos, S. C. (2023). CHERRY TOMATO CULTIVATION UNDER DIFFERENT LEVELS OF IRRIGATION WATER SALINITY AND ROOT MANAGEMENT SYSTEM. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 10(3), e7364. https://doi.org/10.32404/rean.v10i3.7364