QUALITY OF CUCUMBER SEEDLINGS GROWN IN DIFFERENT CONTAINERS

Visualizações: 755

Authors

  • Bruna Finotii Fonseca Reis de Mello UEMS/UUC
  • Mateus Vieira Trevisan UEMS/UUC
  • Fábio Steiner Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia - UUC.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v3i1.820

Abstract

The use of high quality seedlings is a key factor for the success of vegetable production, and the container size and design characteristics of the containers are important determinants of seedling quality. A experiment was conducted to investigate the effects of different container types on quality of cucumber seedlings (Cucumis sativus L., cv. Aodai Melhorado). Seedlings were grown in a seedling nursery with shadow protection at 50% in different containers: (i) 128-cell trays; (ii) 64-cell trays; (iii) tubes of 120 cm3; and (iv) plastic cups of 180 cm3. The plant height, diameter, root length, shoot dry matter, root dry matter, sturdiness quotient (SQ), shoot:root dry matter ratio (SRR) and Dickson quality index (DQI) were measured at 21st days after sowing. The production of cucumber seedlings in 64-cell trays, polypropylene tubes of 120 cm3 and plastic cups of 180 cm3 resulted in the highest values for the majority of investigated traits. The tray of 128-cells results in lower quality cucumber seedlings compared to other containers. Tubes with volume of 120 cm3 and plastic cups with volume of 180 cm3 are more appropriate containers for the production of high quality cucumber seedlings. The DQI is a good indicator of the standard of quality of cucumber seedlings.

Author Biographies

Bruna Finotii Fonseca Reis de Mello, UEMS/UUC

Acadêmica do Curso de Agronomia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, Unidade Universitária da Cassilândia - UUC.

Mateus Vieira Trevisan, UEMS/UUC

Acadêmico do Curso de Agronomia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, Unidade Universitária da Cassilândia - UUC.

Fábio Steiner, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia - UUC.

Engenheiro Agrônomo (Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE/2007), Mestre em Agronomia - Produção Vegetal (UNIOESTE/2010), Doutor em Agronomia - Agricultura (Universidade Estadual Paulista - UNESP/2014, campus de Botucatu). Atualmente é professor e pesquisador da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, na Unidade Universitária de Cassilândia. Atua no Curso de Graduação em Agronomia ministrando as disciplinas de Fisiologia Vegetal, Olericultura e Culturas Energéticas e Fibrosas. Professor Orientador do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, área de concentração Sustentabilidade na Agricultura, em Cassilândia (MS), responsável pelas disciplinas de Fertilidade do Solo e Tecnologia da Produção de Algodão e Cana-de-açúcar. Tem experiência na área de Agronomia - Agricultura, com ênfase em fisiologia de plantas cultivadas, sistemas de produção agrícola, fertilidade do solo, nutrição mineral de plantas, adubação, rotação de culturas e ciclagem de nutrientes, atuando principalmente nas culturas de soja, algodão, milho, trigo, feijão, cana-de-açúcar, plantas de cobertura e integração lavoura-pecuária. Revisor 'ad hoc' de periódicos da área, tenho publicado 61 artigos científicos

References

(1) CARVALHO, A. D. F.; AMARO, G. B.; LOPES, J. F.; VILELA, N. J.; MICHEREFF-FILHO, M.; ANDRADE, R. A cultura do pepino. Brasília-DF: Embrapa Hortaliças, 2013, 18 p. (Circular Técnica, 113).

(2) COSTA, E.; DURANTE, L. G. Y.; SANTOS, A.; FERREIRA, C. R. Production of eggplant from seedlings produced in different environments, containers and substrates. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista-BA, v. 31, n. 1, p. 139-146, 2013.

(3) COSTA, E.; VIEIRA, L. C. R.; LEAL, P. A. M.; JARA, M. C. S.; SILVA, P. N. L. Substrate with Organosuper for cucumber seedlings formation in protected environments and polystyrene trays. Engenharia Agrícola, Jaboticabal-SP, v. 32, n. 2, p. 226-235, 2012.

(4) COSTA, E.; VIEIRA, L. C. R.; RODRIGUES, E. T.; MACHADO, D.; BRAGA, A. B. P.; GOMES, V. A. Ambientes, recipientes e substratos na formação de mudas de pepino híbrido. Agrarian, Dourados-MS, v. 2, n. 4, p. 95-116, 2009.

(5) DICKSON, A.; LEAF, A. L.; HOSNER, J. F. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in nurseries. The Forest Chronicle, Mattawa-ON, v. 36, n. 1, p. 10-13, 1960.

(6) ECHER, M. M.; GUIMARÃES, V. F.; ARANDA, A. N.; BOTOLAZZO, E. D.; BRAGA, J. S. Avaliação de mudas de beterraba em função do substrato e do tipo de bandeja. Semina: Ciências Agrárias, Londrina-PR, v. 28, n. 1, p. 45-50, 2007.

(7) FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de Olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa-MG: UFV. 2008. 421p.

(8) FONSECA, É. P.; VALÉRI, S. V.; MIGLIORANZA, É.; FONSECA, N. A. N.; COUTO, L. Padrão de qualidade de mudas de Trema micrantha (L.) Blume, produzidas sob diferentes períodos de sombreamento. Revista Árvore, Viçosa-MG, v. 26, n. 4, p. 515-523, 2002.

(9) IVETIĆ, V.; DAVORIJA, Z.; VILOTIĆ, D. Relationship between morphological and physiological at - tributes of hop hornbeam seedlings. Bulletin of the Faculty of Forestry, Belgrade-CS, v. 108, n. 1, p. 39-50, 2013.

(10) JOHNSON, J. D.; CLINE, M. L. Seedling quality of Southern pines. In: DURYEA, M. L.; DOUGHERTY, P. M. (Eds.). Forest regeneration manual. Netherlands: Klumer Academic, 1991. p.143-162.

(11) LANDIS, T. D.; TINUS, R. W.; MCDONALD, S.; BARNETT, J. P. The container tree nursery manual. v. 2. Washington-DC: USDA Forest Service. 1990, 88 p.

(12) LUQUI, L. L.; COSTA, E.; ALVES, A. C.; BINOTTI, F. F. S.; CARDOSO, E. D. Mudas de cultivares de pepineiro em diferentes substratos. Revista de Agricultura Neotropical, Cassilândia-MS, v. 2, n. 1, p. 1-9, 2015.

(13) NESMITH, D. S., DUVAL, J. R. The effect of container size. Horticulture and Technology, Charlotte-NC, v. 8, n. 4, p. 0495-498, 1998.

(14) RESENDE, G. M.; YURI, J. E.; MOTA, J. H.; SOUSA, R. J.; FREITAS, A. C.; RODRIGUES-JÚNIOR, J. C. Efeitos de tipos de bandejas e idade de transplantio de mudas sobre o desenvolvimento e produtividade da alface americana. Horticultura Brasileira, Brasília-DF, v. 21, n. 4, p. 558-563, 2003.

(15) RODRIGUES, E. T.; LEAL, P. A. M.; COSTA, E.; PAULA, T. S.; GOMES, V. A. Produção de mudas de tomateiro em diferentes substratos e recipientes em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, Brasília-DF, v. 28, n. 4, p. 483-488, 2010.

(16) SMIDERLE, O. J.; SALIBE, A. B.; HAYASHI, A. H.; MINAMI, K. Produção de mudas de alface, pepino e pimentão em substratos combinando areia, solo e Plantmax®. Horticultura Brasileira, Brasília-DF, v. 19, n. 2, p. 253-257, 2001.

(17) TSAKALDIMI, M.; ZAGAS, T.; TSITSONI, T.; GANATSAS, P. Root morphology, stem growth and field performance of seedlings of two Mediterranean evergreen oak species raised in different container types. Plant and Soil, Drodrecht-NL, v. 278, n. 1, p. 85-93, 2005

Published

2016-03-31

How to Cite

Mello, B. F. F. R. de, Trevisan, M. V., & Steiner, F. (2016). QUALITY OF CUCUMBER SEEDLINGS GROWN IN DIFFERENT CONTAINERS. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 3(1), 33–38. https://doi.org/10.32404/rean.v3i1.820

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>