QUALITY OF CUCUMBER SEEDLINGS GROWN IN DIFFERENT CONTAINERS

Authors

  • Bruna Finotii Fonseca Reis de Mello UEMS/UUC
  • Mateus Vieira Trevisan UEMS/UUC
  • Fábio Steiner Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia - UUC.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v3i1.820

Abstract

The use of high quality seedlings is a key factor for the success of vegetable production, and the container size and design characteristics of the containers are important determinants of seedling quality. A experiment was conducted to investigate the effects of different container types on quality of cucumber seedlings (Cucumis sativus L., cv. Aodai Melhorado). Seedlings were grown in a seedling nursery with shadow protection at 50% in different containers: (i) 128-cell trays; (ii) 64-cell trays; (iii) tubes of 120 cm3; and (iv) plastic cups of 180 cm3. The plant height, diameter, root length, shoot dry matter, root dry matter, sturdiness quotient (SQ), shoot:root dry matter ratio (SRR) and Dickson quality index (DQI) were measured at 21st days after sowing. The production of cucumber seedlings in 64-cell trays, polypropylene tubes of 120 cm3 and plastic cups of 180 cm3 resulted in the highest values for the majority of investigated traits. The tray of 128-cells results in lower quality cucumber seedlings compared to other containers. Tubes with volume of 120 cm3 and plastic cups with volume of 180 cm3 are more appropriate containers for the production of high quality cucumber seedlings. The DQI is a good indicator of the standard of quality of cucumber seedlings.

Author Biographies

Bruna Finotii Fonseca Reis de Mello, UEMS/UUC

Acadêmica do Curso de Agronomia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, Unidade Universitária da Cassilândia - UUC.

Mateus Vieira Trevisan, UEMS/UUC

Acadêmico do Curso de Agronomia da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, Unidade Universitária da Cassilândia - UUC.

Fábio Steiner, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia - UUC.

Engenheiro Agrônomo (Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE/2007), Mestre em Agronomia - Produção Vegetal (UNIOESTE/2010), Doutor em Agronomia - Agricultura (Universidade Estadual Paulista - UNESP/2014, campus de Botucatu). Atualmente é professor e pesquisador da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - UEMS, na Unidade Universitária de Cassilândia. Atua no Curso de Graduação em Agronomia ministrando as disciplinas de Fisiologia Vegetal, Olericultura e Culturas Energéticas e Fibrosas. Professor Orientador do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, área de concentração Sustentabilidade na Agricultura, em Cassilândia (MS), responsável pelas disciplinas de Fertilidade do Solo e Tecnologia da Produção de Algodão e Cana-de-açúcar. Tem experiência na área de Agronomia - Agricultura, com ênfase em fisiologia de plantas cultivadas, sistemas de produção agrícola, fertilidade do solo, nutrição mineral de plantas, adubação, rotação de culturas e ciclagem de nutrientes, atuando principalmente nas culturas de soja, algodão, milho, trigo, feijão, cana-de-açúcar, plantas de cobertura e integração lavoura-pecuária. Revisor 'ad hoc' de periódicos da área, tenho publicado 61 artigos científicos

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Published

31/03/2016

How to Cite

Mello, B. F. F. R. de, Trevisan, M. V., & Steiner, F. (2016). QUALITY OF CUCUMBER SEEDLINGS GROWN IN DIFFERENT CONTAINERS. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 3(1), 33–38. https://doi.org/10.32404/rean.v3i1.820

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