YIELD OF MARGARET QUEEN RADISH HYBRID ACCORDING TO THE SPACING

Visualizações: 613

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v7i3.4372

Abstract

Currently, some important hybrids have replaced traditional radish cultivars, without, however, developing necessary studies on the best planting density for different Brazilian conditions. Thus, the present study aimed to evaluate the effect of spacing between rows and plants on the development and yield of the ‘Margaret Queen’ radish hybrid. A randomized blocks experimental design with four replications in a 3 x 3 factorial scheme was used. Three row spacings (10, 15, and 20 cm) and three spacings between plants in the row (3, 6, and 9 cm) were evaluated. The seeds were sown in furrows at 1.0 cm deep, and the harvest was carried out at 28 days after sowing. The following were determined: number of leaves, root diameter, root length, average root weight, non-damaged root yield, damaged root yield, commercial root yield, and non-commercial root yield. The row spacing did not influence the development of the plants, but it affected the root yield. The row spacing of 20 cm had the lowest root yield. The spacings that provided the highest commercial root yield (D>30 mm) of the Margaret Queen radish hybrid were 10 and 15 cm between rows and 6 cm between plants. The 3 cm spacing between plants is the least suitable for the cultivation of the Margaret Queen radish hybrid radish under the studied conditions.

Author Biographies

Marlei Rosa dos Santos, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Professora da Universidade Estadual do Piaui - UESPI - Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí-PI. Agronomia - Fitotecnia

Romário da Silva Moreira, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Graduação em Engenharia Agronômica.

 

 

Tadeu Barbosa Martins Silva, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Professor da Universidade Estadual do Piaui - UESPI - Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí-PI. Agronomia - Entomologia

Ronildo Almeida de Sousa, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Graduação em Engenharia Agronômica.

Rubenalto da Silva Almeida, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Graduação em Engenharia Agronômica.

Laércio Gomes Carreio, Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Campus Cerrado do Alto Parnaíba, Uruçuí, Piauí.

Graduação em Engenharia Agronômica.

References

(I) Amorim, M.S., Almeida, D.J.S., Silva, M.A.M., Silva, B.S., Freitas, A.F.J., 2014. Qual é o espaçamento ideal para maximizar a produção de rabanete. Enciclopédia Biosfera, 10(19), 1573-1579.

(II) Aquino, L.A., Puiatti, M., Pereira, P.R.G., Pereira, F.H.F., Castro, M.R.S., Ladeira, I.R., 2005. Características produtivas do repolho em função de espaçamentos e doses de nitrogênio. Horticultura Brasileira, 23(2), 266-270.

(III) Baier, J.E., Resende, J.T.V., Galvão, A.G., Battistelli, G.M., Machado, M.M., Faria, M.V., 2009. Produtividade e rendimento comercial de bulbos de cebola em função da densidade de cultivo. Ciência Agrotécnica, 33(2), 496-501.

(IV) Bonela, G.D., Santos, W.P.S., Sobrinho, E.S., Gomes, E.J.C., 2017. Produtividade e qualidade de raízes de rabanete cultivadas sob diferentes fontes residuais de matéria orgânica. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 7(2), 66-74.

(V) Camargo, G.A., Consoli, L., Lellis, I.C.S., Mieli, J., Sassaki, E.K., 2007. Bebidas naturais de frutas perspectivas de mercado, componentes funcionais e nutricionais. Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas, 1(2), 181-195.

(VI) Castro, B.F., Santos, L.G., Brito, C.F.B., Fonseca, V.A., Bebé, F.V., 2016. Produção de rabanete em função da adubação potássica e com diferentes fontes de nitrogênio. Revista Ciências Agrárias, 39(3), 341-348.

(VII) Corrêa, C.V., Cardoso, A.I.I., Souza, L.G., Antunes, W.L.P., Magolbo, L.A., 2014. Produção de beterraba em função do espaçamento. Horticultura Brasileira, 32(1), 111-114.

(VIII) Costa, C.C., Oliveira, C.D., Silva, C.J., Timossi, P.C., Leite, I.C., 2006. Crescimento, produtividade e qualidade de raízes de rabanete cultivadas sob diferentes fontes e doses de adubos orgânicos. Horticultura Brasileira, 24(1), 118-122.

(IX) Ferreira, D.F., 2010. Sisvar, versão 5.6 (Build 86). DEX/UFLA.

(X) Freitas, K.K.C., Bezerra Neto, F., Grangeiro, L.C., Lima, J.S.S., Moura, K.H.S., 2009. Desempenho agronômico de rúcula sob diferentes espaçamentos e épocas de plantio. Revista Ciência Agronômica, 40(3), 449-454.

(XI) INMET, 2018. Instituto meteorológico de pesquisa. http://www.inmet.gov.br/projetos/rede/pesquisa/gera_serie_txt_mensal.php?&mRelEstacao=82578&btnProcesso=serie&mRelDtInicio=01/07/2014&mRelDtFim=01/11/1014&mAtributos=,,,,,,,,,1,,,1,,1,1, (acessado 01 de setembro de 2018).

(XII) Janick, J.V., 1986. A ciência da horticultura. Freitas Bastos, São Paulo.

(XIII) Lemos Neto, H.S., Maia, C.L., Costa, M.R., Rabelo, J.S., Hendges, A.R.A., Guimarães, M.A., 2018. Fisiologia do rabaneteiro em diferentes arranjos espaciais. Revista de Ciências Agrarias, 61, 1-6.

(XIV) Linhares, P.C.F., Pereira, M.F.S., Oliveira, B.S., Henriques, G.P.S.A., Maracajá, P.B., 2010. Produtividade de rabanete em sistema orgânico de produção. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 5(5), 94-101.

(XV) Lopes, W.A.R., Negreiros, M.Z., Teófilo, T.M.S., Alves, S.S.V., Martins, C.M., Nunes, G.H.S., Grangeiro, L.C., 2008. Produtividade de cultivares de cenoura sob diferentes densidades de plantio. Revista Ceres, 55(5), 482-487.

(XVI) Maia, P.M.E., Aroucha, E.M.M., Silva, O.M.P., Silva, R.C.P., Oliveira, F.A., 2011. Desenvolvimento e qualidade do rabanete sob diferentes fontes de potássio. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 6(1), 148-153.

(XVII) Minami, K., Cardoso, A.I.I., Costa, F., Duarte, F.R., 1998. Efeito do espaçamento sobre a produção em rabanete. Bragantia, 57(1), 169-173.

(XVIII) Moreira, R.S., Santos, M.R., Sousa, R.A., Almeida, R.S., Gomes Junior, F.A., Coelho, W.A.A., 2019. Agronomic performance and yield of radish cultivars. Revista de Agricultura Neotropical, 6(3), 6-11.

(XIX) Resende, G.M., Costa, N.D., 2003. Características produtivas da melancia em diferentes espaçamentos de plantio. Horticultura Brasileira, 21(4), 695-698.

(XX) Salgado, A.S., Guerra, J.G.M., Almeida, D.L., Ribeiro, R.L.D., Espinola, J.A.A., Salgado, J.A.A., 2006. Consórcios alface-cenoura e alface rabanete sob manejo orgânico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41(7), 1141-1147.

(XXI) Silva, L.F.O., Campos, K.A., Morais, A.R., Cogo, F.D., Zambon, C.R., 2012. Tamanho ótimo de parcela para experimentos com rabanete. Revista Ceres, 59(5), 624-629.

(XXII) Steiner, F., Pinto Junior, A.S., Zoz, T., Guimarães, V.F., Dranski, J.A.L., Rheinheimer, A.R., 2009. Germinação de sementes de rabanete sob temperaturas adversas. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 4(4), 430-434.

(XXIII) Vidigal, S.M., Pedrosa, M.W., 2007. Rabanete, in: Paula Júnior, T.J., Venzon, M., (Ed.). 101 Culturas: Manual de tecnologias agrícolas. EPAMIG, Belo Horizonte, p. 661-664.

(XXIV) Vidigal, S.M., Pedrosa, M.W., 2019. Rabanete, in: Paula Júnior, T.J., Venzon, M., (Ed.). 101 Culturas: Manual de tecnologias agrícolas, segunda ed. EPAMIG, Belo Horizonte, p. 795-798.

(XXV) Weston, G., 1982. The effects of crowding, daminazide and red to far-red ratios of light on the growth of radish (Raphanus sativus L.). Journal of Horticultural Science, 57(3), 373-376.

Downloads

Published

2020-09-09

How to Cite

Santos, M. R. dos, Moreira, R. da S., Silva, T. B. M., Sousa, R. A. de, Almeida, R. da S., & Carreio, L. G. (2020). YIELD OF MARGARET QUEEN RADISH HYBRID ACCORDING TO THE SPACING. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 7(3), 39–45. https://doi.org/10.32404/rean.v7i3.4372

Most read articles by the same author(s)