QUALITY OF CAMBUCI PEPPER SEEDLINGS IN RESPONSE TO THE APPLICATION OF NUTRIENT SOLUTIONS
Visualizações: 645DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v7i4.4880Abstract
One of the main stages in the production system of a crop is the production of quality seedlings since it influences the plants' final performance in the field and their production. The study aimed to evaluate different nutrient solutions in the production of Cambuci pepper seedlings. The design used was a complete randomized design, with six treatments corresponding to the nutrient solutions proposed for the pepper crop by Castellane and Araújo, Claudio Roberto, Hoagland, and Arnon, besides the commercial products Plenan® and Biobokashi®, and a control treatment without fertilization, with six replications. The final evaluation was carried out 45 days after sowing. The following variables were analyzed: stem diameter, plant height, leaf dry matter, shoot dry matter, the number of leaves, relative chlorophyll index ("Spad"), and Dickson quality index. The seedlings subjected to the applications of Claudio Roberto and Hoagland and Arnon solutions have the highest heights and number of leaves, the largest stem diameter, shoot dry matter, leaf area, and Dickson quality index with 2.60 and 2.51 mm, 0.54 and 0.62 g, 38.64 and 41.91 cm2, and 0.107; 0.097, respectively. The Hoagland and Arnon nutrient solution provided the best characteristics to produce Cambuci pepper seedlings.
References
(I) ABCSEM, 2014. Associação Brasileira de Comércio de Mudas e Sementes. http://www.abcsem.com.br/releases/2614/abcsem-na-hortitec-2014 (acessado 16 de abril de 2020).
(II) Albrecht, E., Zhang, D., Saftner, R.A., Stommel, J.R., 2012. Genetic diversity and population structure of Capsicum baccatum genetic resources. Genetic Resources and Crop Evolution, 59, 517-538. DOI: 10.1007/s10722-011-9700-y.
(III) Benício, L.P.F., Reis, A.D.B., Reis, A., Rodrigues, H., 2011. Diferentes concentrações de biofertilizante foliar na formação de mudas de quiabeiro. Revista Verde, 6(5), 92-98.
(IV) Bezerra, F.C., 2003. Produção de mudas de hortaliças em ambiente protegido. Fortaleza, Embrapa Agroindústria Tropical, 22 p. (Documentos, 72).
(V) Cardoso, A.I.I., Piedade, M.B.S., Rodrigues, J.M., Ricardo, L.E., 2017. Produção de couve chinesa em função da fertirrigação nitrogenada e potássica nas mudas. Horticultura Brasileira, 35(4), 512-518. DOI: 10.1590/s0102-053620170407.
(VI) Carvalho, S.I.C., Bianchetti, L.B., 2008. Botânica e recursos genéticos, in: Ribeiro, C.S.C., Lopes, A.C., Carvalho, S.I., Henz, G.P., Reifschneider, F.J.B., (Ed.). Pimentas Capsicum. Embrapa Hortaliças, Brasília, p. 39-54.
(VII) Castellane, P.D., Araújo, J.A.C., 1995. Cultivo sem solo - hidroponia, terceira ed. FUNEP, Jaboticabal.
(VIII) Ciavatta, S.F., Silva, M.R., Simões, D., 2014. Fertirrigação na produção de mudas de Eucalyptus grandis nos períodos de inverno e verão. Cerne, 20(2), 217-222. DOI: 10.1590/01047760.201420021374.
(IX) Costa, E., Jorge, M.H., Schwerz, F., Cortelassi, J.A.D.S., 2013. Emergência e fitomassa de mudas de pimentão em diferentes substratos. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 8(3), 396-401. DOI: 10.5039/agraria.v8i3a2428.
(X) Costa, M.P.S.D., Rêgo, M.M., Silva, A.P.G., Rêgo, E.R., Barroso, P.A., 2016. Characterization and genetic diversity of pepper (Capsicum spp) parents and interspecific hybrids. Genetics and Molecular Research, 15(1), 1-12. DOI: 10.4238/gmr.15027652.
(XI) Cunha, A.R., Martins, D., 2009. Classificação climática para os municípios de Botucatu e São Manuel, SP. Irriga, 14(1), 1-11.
(XII) Dickson, A., Leaf, A.L., Hosner, J.F., 1960. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in nurseries. The Forestry Chronicle, 36(1), 10-13. DOI: 10.5558/tfc36010-1.
(XIII) Diniz, K., Guimarães, S.T.M.R., Luz, J.M.Q., 2006. Húmus como substrato para a produção de mudas de tomate, pimentão e alface. Bioscience Journal, 22(3), 63-70.
(XIV) Filgueira, F.A.R., 2008. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças, segunda ed. Viçosa, UFV.
(XV) Fonseca, R.M., Lopes, R., Barros, W.S., Lopes M.T.G., Ferreira, F.M., 2008. Morphologic characterization and genetic diversity of Capsicum chinense accessions along the upper Rio Negro - Amazonas. Crop Breeding and Applied Biotechnology, 8, 187-194.
(XVI) Govindarajan, V.S., Salzer, U.J, 1986. Capsicum - produção, tecnologia, química e qualidade. Parte II. Produtos processados, normas, produção e comércio mundial. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 23(3), 207-288. DOI: 10.1080/10408398609527426.
(XVII) Hoagland, D.R., Arnon, D.I., 1950. The water-culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station, 31 p. (Circular, 347).
(XVIII) Kerbauy, G.B., 2013. Fisiologia vegetal, segunda ed. Rio de Janeiro, Guanabara Koogan.
(XIX) Maciel, T.C.M., Silva, T.I., Oliveira, A.F.D., Marco, C.A., Ness, R.L.L., 2017. Substrato à base de pequi (Caryocar coriaceum) na produção de mudas de tomate e pimentão. Revista de Agricultura Neotropical, 4(2), 1-9. DOI: 10.32404/rean.v4i2.1551.
(XX) Marcos-Filho, J., 2015. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas, segunda ed. Londrina, ABRATES.
(XXI) Menichini, F., Tundis, R., Bonesi, M., Loizzo, M.R., Conforti, F., Statti, G., Cindio, B., Houghton, P.J., Menichini, F., 2009. Influence of fruit ripening on phytochemical content and biological activity of Capsicum chinense Jacq. cc Habanero. Food Chemistry, 114(2), 553-560. DOI: 10.3390/agronomy10020252.
(XXII) Minami, K., 2010. Produção de mudas de alta qualidade, primeira ed. Piracicaba, Degaspari.
(XXIII) Miqueloni, D.P., Negreiros, J.R.S., Azevedo, J.M.A., 2013. Tamanhos de recipientes e substratos na produção de mudas de pimenta longa. Amazônia: Ciência e Desenvolvimento, 8(16), 81-92.
(XXIV) Nadai, F.B., Menezes, J.B.C., Catão, H.C.R.M., Advíncula, T., Costa, C.A., 2015. Produção de mudas de tomateiro em função de diferentes formas de propagação e substratos. Revista Agro@mbiente On-line, 9(3), 261-267. DOI: 10.18227/1982-8470ragro.v9i3.2348.
(XXV) Oliveira, F.A., Medeiros, J.F., Linhares, P.S.F., Alves, R.C., Medeiros, A., Oliveira, M.K., 2014. Produção de mudas de pimenta fertirrigadas com diferentes soluções nutritivas. Horticultura Brasileira, 32(4), 458-463. DOI: 10.1590/S0102-053620140000400014.
(XXVI) Oliveira, J.F., Alves, S.M.C., Neto, M.F., Oliveira, R.B., 2012. Efeito da água residuária de esgoto doméstico tratado na produção de mudas de pimenta Cambuci e quiabo. Enciclopédia Biosfera, 8(14), 443-452.
(XXVII) Oliveira, J.M., Rezende, R., Freitas, P.S.L., Maller, A., Hara, A.T., Santos, F.A.S., 2016. Fertirrigação na cultura da rúcula (Eruca sativa MILLER) conduzida em ambiente protegido. Irriga, 21(3), 438-448. DOI: 10.15809/irriga.2016v21n3p438-448.
(XXVIII) Pasa, M.C., Zurra, R.M.O., David, M.D., 2017. Múltiplos olhares sobre a biodiversidade, in: Pasa, M.C., David, M.D., (Orgs.). Caminhando com os ribeirinhos pela Amazônia. AM, Brasil. EdUFMT, Carlini & Caniato, p. 537-548.
(XXIX) Salisbury, F.B., Ross, C.W., 2013. Plant Physiology, fourth ed. Cengage Learning, United States.
(XXX) Santos, C.B., Longhi, S.J., Hoppe, J.M., Moscovich, F.A., 2000. Efeito do volume de tubetes e tipos de substratos na qualidade de mudas de Cryptomeria japonica (L.F.) D. Don. Ciência Florestal, 10(2), 1-15. DOI: 10.5902/19805098466.
(XXXI) Silva, L.P., Oliveira, A.C., Alves, N.F., Silva, V.L., Silva, T.I., 2019. Uso de substratos alternativos na produção de mudas de pimenta e pimentão. Colloquium Agrariae, 15(3), 104-115. DOI: 10.5747/ca.2019.v15.n3.a303.
(XXXII) Silva, P.N.L., Souza, L.G., Redigolo, M.V.N., Cardoso, A.I.I., 2018. Produção de brócolis em função das doses de nitrogênio e potássio na fertirrigação das mudas. Revista de Agricultura Neotropical, 5(4), 61-67. DOI: 10.32404/rean.v5i4.2448.
(XXXIII) Souza, E.G.F., Barros Júnior, A.P.B., Silveira, L.M., Santos, M.G., Silva, E.F., 2013. Emergência e desenvolvimento de mudas de tomate IPA 6 em substratos, contendo esterco ovino. Ceres, 60(6), 902-907. DOI: 10.1590/S0034-737X2013000600020.
(XXXIV) Zimmer, A.R., Leonardi, B., Miron, D., Schapoval, E., Oliveira, J.R., Gosmann, G., 2012. Antioxidant and anti-inflammatory properties of Capsicum baccatum: traditional use in the scientific approach. Journal of Ethnopharmacology, 139(1), 228-233. DOI: 10.1016/j.jep.2011.11.005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors retain the rights to the manuscripts and, therefore, are free to share, copy, distribute, perform and publicly communicate the work under the following conditions:
Acknowledge work credits in the manner specified by the author or licensor (but not in a way that suggests that you have their support or that they support their use of their work).
REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL (ISSN 2358-6303) is under license https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
The State University of Mato Grosso do Sul, Sustainable Development Center of Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), of the University Unit of Cassilândia (UUC), preserves the patrimonial rights (copyright) of the published works and favors and allows their reuse under the license as mentioned above.
------------
The journal reserves the right to make normative, orthographic, and grammatical alterations in the originals, to maintain the cult standard of the language, respecting, however, the style of the authors.
Final proofs will be sent to the authors.
Published works become the property of the journal. The opinions expressed by the authors of the manuscripts are their sole responsibility.