EFFECTS OF COPPER ON THE DEVELOPMENT AND YIELD OF COWPEA BEAN GRAINS IN OXISOL
Visualizações: 275DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v9i3.6845Keywords:
Vigna unguiculata (L.), Growth, Micronutriente, GrainsAbstract
This study aimed to evaluate the effects of Cu doses on the development and yield of cowpea bean grains, cultivars BR3 Tracuateua and Canapu, in terms of fertility in a medium texture Oxisol in the eastern Amazon, Brazil. The experiment was carried out in a greenhouse at the Universidade Federal Rural (UFRA), on the Capanema Campus, Pará. The experimental design was a completely randomized arrangement of 5x2 factorial, with five repetitions, where the first factor is the use of five doses (0, 10, 20, 30 and 60 mg dm-3 of Cu) having copper sulfate as a source, while the second factor is the use of cultivars BR3 Tracuateua and Canapu. Cowpea bean cultivars have different behaviors in terms of Cu requirement and cultivar BR3 Tracuateua, in general, is more responsive to Cu supply than Canapu. The estimated dose of 32.5 g kg-1 of Cu provided the maximum production of TDM of cultivar BR3 Tracuateua at in 60 days after planting.
References
(I) Bedin, E. 2018. Aplicações foliares de cobre no manejo da ferrugem-asiática da soja. http://tede.upf.br/jspui/handle/tede/1665 (Acessado em 20 de dezembro de 2021).
(II) Brasil, E.C, Cravo, M.S., Viegas, I.JM. 2020. Recomendações de calagem e adubação para o estado do Pará. Embrapa Amazônia Oriental - Livro técnico (INFOTECAE) https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1125022 (Acessado em 20 de dezembro de 2021).
(III) EMBRAPA. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Manual de Análises Químicas de Solos, Plantas e Fertilizantes. Brasília, DF: Embrapa Comunicação para Transferência de Tecnologia. 1999c. 370 p. https://livimagens.sct.embrapa.br/amostras/00083136.pdf (Acessado 3 de dezembro de 2021
(IV) Fageria, N.K., Stone, L.F., Melo, L.C., 2014. Resposta de genótipos de feijão à aplicação de cobre. IAPAR, 1-11. https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/991729/1/1842.pdf.
(V) FONTES, P.C.R. 2016. Nutrição mineral de plantas: anamnese e diagnóstico. Editora UFV, Viçosa.
(VI) Freire Filho, F.R., Cravo, M.S., Ribeiro, V.Q., Rocha, M.M., Castelo, EO, Brandão, ES, Belmino, CS, Melo, MIS., 2009. BRS Milênio e BRS Urubuquara: cultivares de feijão-caupi para a região Bragantina do Pará. Revista Ceres, 56 (6), 749-752. https://www.redalyc.org/pdf/3052/305226942009.pdf (Acessado 4 de dezembro de 2021).
(VII) Köppen, W, Geiger, R.K.E. 1928. Gotha: Verlag Justus Perthes. Wall-map. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/9783111491530/html (Acessado 4 de dezembro de 2021).
(VIII) Leite, L.F.C, Araújo, A.S.F., Costa, C.N., Ribeiros, A.M.B., 2009. Nodulação e produtividade de grãos do feijão-caupi em resposta ao molibdênio. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, 40(4) 492-497.
(IX) Malavolta, E., 2006. Manual de nutrição mineral de plantas. Editora Agronômica Ceres.
(X) Malavolta, E., Vitti, G.C., Oliveir, S.A., 1997. Avaliação do estado nutricional de plantas: princípios e aplicações. 2ª ed. Potafos, Piracicaba.
(XI) Melo, F.B. 2016. Nutrição e adubação mineral do feijão-caupi. IV CONAC, Sorriso. 2016.
(XII) Mench, M., 1990. Transfert des oligo-elements du soil la racine et absorption Comptes rensus. academie d’agriculture. Comptes rendus des séances de l'Académie d'agriculture de France, 76(2), 17-30.
(XIII) Menge, L.K., Kirkby, E.A,. 1987. Principles of Plant Nutrition. International Potash Institute. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=FR2021189976 (Acessado 1 de dezembro de 2021).
(XIV) Neto-Bezerra, J, Barreto, L.P, Coelho, J.B.M., 2015. Considerações sobre nutrição mineral e o caso do feijão vigna. Academia Pernambucana de Ciência Agronômica, 11(12), 85-120. http://ead.codai.ufrpe.br/index.php/apca/article/view/1099/894 (Acessado 1 de dezembro de 2021).
(XV) Pontes, A.A.; Cruz, T.M.A., Santos, H.C., 2017. Componentes de produção de feijoeiro sob adubação mineral, orgânica e cúprica. 2ª ed. Editora IIDV, Recife. https://cointer-pdvagro.com.br/wpcontent/uploads/2018/02/COMPONENTES-DE-PRODU%C3%87%C3%83O-DE-FEIJOEIRO-SOB-ADUBA%C3%87%C3%83OMINERALORG%C3%82NICA-E-C%C3%9APRICApdf. (Acessado 1 de dezembro de 2021).
(XVI) Rosolem, C.A.; Marubayashi, O.M., 1994. Seja o doutor do seu feijoeiro. Informações agronômicas, 68, 01-16. http://unisagro.com/pastaarquivos/110Seja%20o%20Doutor%20do%20Seu%20Feijoeiro.pdf (Acessado 31 de dezembro de 2021).
(XVII) Salimpour, S, Khavazi, K, Nadian, H, Besharati, H, Miransari, M., 2010. Enhancing phosphorous availability to canola (Brassica napus L.) using P solubilizing and sulfur oxidizing bacteria. Australian Journal of Crop Science, Lismore, 4,(5) 330-334. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/INFORMIT.414621858051487 (Acesso em 31 de dezembro de 2021).
(XVIII) Sampaio, L.S.; Brasil, E.C. 2009. Exigência nutricional do feijão-caupi. Embrapa Amazônia Oriental, 573-587. https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/578894/1/Exigencia.pdf (Acessado 24 de novembro de 2021).
(XIX) Santos, J.F., Brasil, EC. 2007. Produtividade de feijão caupi utilizando biofertilizante e uréia. Tecnologia e Ciência Agropecuária, 1(1), 25-29.
(XX) Silva, A.A., Pedro A, Couto J., Angela M. Q, Lana R.M. Q. 2014, Lana. Teores de micronutrientes no solo e foliar com aplicação de fontes quelatadas e sulfatadas em feijão. Engenharia Agrícola, 34, 28-37. https://www.scielo.br/j/eagri/a/8Mw7mj8Y9Wm5Nw8qDN7C54d/?format=pdf&lang=pt (Acessado 24 de novembro de 2021).
(XXI) Treeby, M, Marschner, H, Römheld, V., 1989. Mobilização de ferro e outros cátions micronutrientes de um solo calcário por quelantes de origem vegetal, microbiana e de metais sintéticos. Planta e solo. 114 (2) 217-226, https://link.springer.com/article/10.1007/BF02220801 (Acessado 23 de novembro de 2021).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors retain the rights to the manuscripts and, therefore, are free to share, copy, distribute, perform and publicly communicate the work under the following conditions:
Acknowledge work credits in the manner specified by the author or licensor (but not in a way that suggests that you have their support or that they support their use of their work).
REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL (ISSN 2358-6303) is under license https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
The State University of Mato Grosso do Sul, Sustainable Development Center of Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), of the University Unit of Cassilândia (UUC), preserves the patrimonial rights (copyright) of the published works and favors and allows their reuse under the license as mentioned above.
------------
The journal reserves the right to make normative, orthographic, and grammatical alterations in the originals, to maintain the cult standard of the language, respecting, however, the style of the authors.
Final proofs will be sent to the authors.
Published works become the property of the journal. The opinions expressed by the authors of the manuscripts are their sole responsibility.