SOIL MULCHING AND DEFICIT IRRIGATION WITH WASTEWATER IN THE QUALITY OF ITALIAN ZUCCHINI
Visualizações: 679DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v7i3.4411Resumo
Conscious agricultural management, which aims to conserve natural resources, has been the target of contemporary agriculture. In this context, the reuse of water in deficit water depth in agricultural irrigation becomes a viable technique, and this work aimed to evaluate the effect of different irrigation depths with wastewater and soil mulching on the microbiological and postharvest characteristics of the Italian zucchini. The experiment was conducted in the field conditions with a randomized block design in a split-plot arrangement. Four irrigation depths (100%, 85%, 70%, and 55% of the estimated ETc from the Class A Evaporation Pan) and three types of soil mulching (rice husk, double-sided black and white polyethylene film, and uncovered soil) were analyzed. Texture, titratable acidity (TA), soluble solids content (ºBrix), pH, and the ºBrix:TA ratio of the Italian zucchini were analyzed, besides the microbiological analysis. The irrigation depth or soil mulching did not influence the pH of the Italian zucchini. The uncovered soil promoted higher titratable acidity to the Italian zucchini. The texture of the fruit, the soluble solids, and the ºBrix:TA ratio was influenced by the types of soil mulching and irrigation depths. The use of wastewater for drip irrigation reduces the effects of the microbial load on the crop.Referências
(I) Aliu, S., Rusinovci, I., Fetahu, S., Zoga, J.R., 2012. Nutritive and mineral composition in a collection of Cucurbita pepo L. grown in Kosova. Food Nutritin Sciences, 3(5), 634-638.
(II) ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2001. Resolução RDC n. 12 de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos.
(III) AOAC. Association of Official Analytical Chemists, 2012. Official methods of analysis of the AOAC International, 19. ed. Arlington, p. 25-28.
(IV) Araújo, W.F., Botrel, T.A., 2010. Influência do CO2 via água de irrigação e da cobertura plástica no solo na Abobrinha. Revista Ciência Agronômica, 41(2), 216-221.
(V) Bernardo, S., Soares, A.A., Mantovani, E.C., 2019. Manual de irrigação, nona ed. Viçosa, UFV.
(VI) Blanco-Díaz, M.T., Río-Celestino, M.D., Martínez-Valdivieso, D., Fon, T.R., 2014. Use of visible and near-infrared spectroscopy for predicting antioxidant compounds in summer squash (Cucurbita pepo spp. pepo). Food Chemistry, 15(1), 301-308.
(VII) Cardoso, A.I.I., Pavan, M.A., 2013. Premunização de plantas afetando a produção de frutos e sementes de abobrinha-de-moita. Horticultura Brasileira, 31(1), 45-49.
(VIII) Carvalho, R.S., Santos Filho, J.S., Santana, L.O.G., Gomes, D.A., Mendonça, L.C., Faccioli, G.G., 2013. Influência do reúso de águas residuárias na qualidade microbiológica do girassol destinado à alimentação animal. Revista Ambiente e Água, 8(2), 157-167.
(IX) Dantas, D.D., Medeiros, J.F., Freire, A.G., 2011. Produção e qualidade do meloeiro cultivado com filmes plásticos em respostas à lâmina de irrigação. Revista Ciência Agronômica, 42(3), 652-661.
(X) Dantas, I.L.A., Faccioli, G.G., Mendonça, L.C., Nunes, T.P., Viegas, P.R.A., Santana, L.O.G., 2014. Viabilidade do uso de água residuária tratada na irrigação da cultura do rabanete (Raphanus sativus L.). Revista Ambiente e Água, 9(1), 109-117.
(XI) Faria, L.A., Lima, E.M.C., Siqueira, W.C., Rezende, F.C., Gomes, L.A.A., 2015. Qualidade de frutos de melão rendilhado cultivado em ambiente protegido sob diferentes lâminas de irrigação. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, 9(6), 357-365.
(XII) Ferreira, D.F., 2019. SISVAR: A computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, 37(4), 529-535.
(XIII) Franco, B.D.G.M., Landgrad, M., 1996. Microbiologia de alimentos. São Paulo, Atheneu.
(XIV) Gatta, G., Libutti, A., Gagliardi, A., Beneduce, L., Brusetti, L., Borruso, L., Disciglio, G., Tarantino, E., 2015. Treated agro-industrial wastewater irrigation of tomato crop: Effectson qualitative/quantitative characteristics of production and microbiological properties of the soil. Agricultural Water Management, 149, 33-43.
(XV) Lonigro, A., Rubino, P., Lacasella, V., Montemurro, N., 2016. Faecal pollution on vegetables and soil drip irrigated with treated municipal wastewaters. Agricultural Water Management, 167(2), 8-16.
(XVI) Lucena, R.R.M., Negreiros, M.Z., Medeiros, J.F., Batista, T.M.V., Bessa, A.T.M., Lopes, W.A.R., 2013. Acúmulo de massa seca e nutrientes pelo tomateiro ‘SM-16’ cultivado em solo com diferentes coberturas. Horticultura Brasileira, 31(3), 401-409.
(XVII) Malafaia, G., Araújo, F.G., Estrela, D.C., Guimarães, A.T.B., Leandro, W.M., Rodrigues, A.S.L., 2016. Corn production in soil containing in natura tannery sludge andirrigated with domestic wastewater. Agricultural Water Management, 163(1), 212-218.
(XVIII) Martínez-Valdivieso, D., Gómez, P., Font, R., Del Rio‑Celestino, M., 2015. Mineral composition and potential nutritional contribution of 34 genotypes from different summer squash morphotypes. European Food Research and Technology, 240(3), 71-81.
(XIX) Medeiros, J.F., Aroucha, E.M.M., Dutra, I., Chaves, S.W.P., Souza, M.S., 2012. Efeito da lâmina de irrigação na conservação pós-colheita de melão Pele de Sapo. Horticultura Brasileira, 30(3), 514-519.
(XX) Oloyede, F.M., Agbaje, G.O., Obuotor, E.M., Obisesan, I.O., 2012. Nutritional and antioxidant profiles of pumpkin (Cucurbita pepo L.) immature and mature fruits as influenced by NPK fertilizer. Food Chemistry, 135(2), 460-463.
(XXI) Pereira, M.A.B., Dotto, M.C., Bessa, N.F.G., Silva, M.G., Erasmo, E.A.L., 2012. Produção e qualidade sanitária de alface adubada com efluente de fossa séptica biodigestor. Revista Brasileira de Tecnologia Aplicada nas Ciências Agrárias, 5(1), 115-130.
(XXII) Salata, A., Stepaniuk, R., 2013. Growth, yield and quality of zucchini 'soraya' variety fruits under drip irrigation. Acta Scientiarum Polonorum Horticulture Cultus, 12(4), 163-172.
(XXIII) Sales, M.A.L., Román, R.M., 2019. Utilização da água residuária tratada por radiação solar na irrigação da cultura de cebolinha. Irriga, 24(3), 645-661.
(XXIV) Sim, S.C., Hong, J.H., Kwon, Y.S., 2015. DNA Profiling of Commercial Pumpkin Cultivars Using Simple Sequence Repeat Polymorphisms. Horticultural Environment Biotechnology, 56(6), 811-820.
(XXV) Souza, J.A.R., Moreira, D.A., Martins, I.P., Carvalho, C.V.M., Carvalho, W.B., 2013. Sanidade de frutos de pimentão fertirrigados com água residuária da suinocultura. Ambiente e Água, 8(2),124-134.
(XXVI) Stipp, L.C.L., Monteiro-Hara, A.C.B.A., Mendes, B.M.J., 2012. In vitro organogenesis of zucchini squash cv. Caserta. Horticultura Brasileira, 30(2), 274-278.
(XXVII) Trani, P.E., Passos, F.A., Araújo, H.S., 2014. Calagem e adubação da abobrinha-italiana (de moita) (Cucurbita pepo), abóbora brasileira (Cucurbita moschata), moranga (Cucurbita maxima) e abóbora japonesa (híbrida). Campinas, IAC.
(XXVIII) Yaghi, T., Arslan, A., Naoum, F., 2013. Cucumber (Cucumis sativus L.) water use effi-ciency (WUE) under plastic mulch and drip irrigation. Agricultural Water Management, 128(13), 149-157.
(XXIX) Yang, N., Sun, Z., Feng, L., Zheng, M., Chi, D., Meng, W., Hou, Z., Bai, W., Li, K., 2015. Plastic film mulching for water-efficient agricultural applications and degradable films materials development research. Materials and Manufacturing Processes, 30(2), 143-154.
Downloads
- PDF (English) 458
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Os autores mantêm os direitos dos artigos e, portanto, são livres para compartilhar, copiar, distribuir, executar e comunicar publicamente o trabalho sob as seguintes condições:
Reconheça os créditos do trabalho da maneira especificada pelo autor ou licenciante (mas não de uma maneira que sugira que você tenha o apoio deles ou que eles apoiem o uso do trabalho deles).
JOURNAL OF NEOTROPICAL AGRICULTURE - Revista de Agricultura Neotropical (ISSN 2358-6303) está sob licença https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
A Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), da Unidade Universitária de Cassilândia (UUC) conserva os direitos patrimoniais (direitos autorais) das obras publicadas e favorece e permite a sua reutilização sob a licença supracitada.
------------
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
A provas finais serão enviadas aos autores.
Os trabalhos publicados passam a ser propriedade da revista. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.