ENERGY CULTURES AND SUSTAINABILITY IN BIOFUEL PRODUCTION

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Autores

  • Maria do Socorro Mascarenhas Santos Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul
  • Cesar José da Silva Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS http://orcid.org/0000-0002-5084-5058
  • Sandra Helena da Cruz Universidade de São Paulo, Campus de Piracicaba, Piracicaba, São Paulo https://orcid.org/0000-0001-6795-8350
  • Margareth Batistote Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil; https://orcid.org/0000-0001-9865-2362
  • Claudia Andrea Lima Cardoso Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil; https://orcid.org/0000-0002-4907-0056

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6719

Palavras-chave:

Biomass, Saccharomyces cerevisiae, Bioethanol

Resumo

Energy cultures are emerging as viable renewable energy sources because they satisfy sustainability requirements. The present study involves a survey regarding the technological characteristics for sugarcane and sweet sorghum energy crops, in addition to their potential for bioethanol production. An exploratory survey was conducted regarding the agronomic and technological characteristics of cane and sorghum. Pre-inmates were produced with YPSAC 5% liquid medium, sterilized and 0.10 grams of yeasts FT858 and Pedra-2 were inoculated and incubated at 30 °C for 10 h at 250 rpm. After the production, the cells were recovered by centrifugation, at 105 rpm, resulting in a 10 mg mg-1 concentration of moist dough. This dough was subsequently inoculated in the fermentative medium consisting of a base of sorghum broth and cane without pH correction with a 22 °Brix. Ethanol was analysed by gas chromatography and amino acids by high-efficiency liquid chromatography. Sorghum broth presented a greater availability of serine, arginine, alanine, threonine, and tryptophan amino acids. Yeast hers presented fermentative efficiency for both substrates, but the largest ethanol production occurred in sorghum broth. The results demonstrated that sugar sorghum may be used for energy purposes.

Biografia do Autor

Maria do Socorro Mascarenhas Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul

Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/ Unidade Dourados

Cesar José da Silva, Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS

Pesquisador da  Embrapa Agropecuária Oeste - Sistemas de Produção Agroenergéticos, Dourados, MS

Sandra Helena da Cruz, Universidade de São Paulo, Campus de Piracicaba, Piracicaba, São Paulo

Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição.

Margareth Batistote, Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

Professora / Pesquisadora Sênior do Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul / UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

 

Claudia Andrea Lima Cardoso, Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

Docente no Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais PGRN da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul/UEMS, Unidade Universitária de Dourados, Mato Grosso do Sul Brasil;

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Publicado

2022-03-09

Como Citar

Mascarenhas Santos, M. do S., Silva, C. J. da, Cruz, S. H. da, Batistote, M., & Cardoso, C. A. L. (2022). ENERGY CULTURES AND SUSTAINABILITY IN BIOFUEL PRODUCTION. Revista De Agricultura Neotropical, 9(1), e6719. https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6719

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