DIFFERENT PACKAGES IN THE POST-HARVEST QUALITY OF STRAWBERRY (cv. Camarosa)

Visualizações: 657

Authors

  • Carolina Carvalho Rocha Sena Universidade Federal de Goiás - Campus Samambaia - Goiânia - Goiás
  • Yanuzi Mara Vargas Camilo Centro Universitário de Anápolis - UniEvangélica Anápolis - Anápolis - Goiás
  • Zeuxis Rosa Evangelista Universidade Federal de Goiás - Campus Samambaia - Goiânia - Goiás
  • Kari Katiele Souza Araujo Universidade Estadual de Goiás - Campus Anápolis de Ciências Exatas e Tecnológicas - Anápolis - Goiás
  • Leandra Regina Semensato Centro Universitário de Goiás - Uni-Anhaguera Goiânia - Goiânia - Goiás

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3307

Abstract

The method and temperature of storage of a product are the basic agents that make it possible to prolong the post-harvest life of strawberries. In this context, this study aimed to evaluate the use of different packages with the passive modified atmosphere in the post-harvest quality of strawberry (cv. Camarosa). The strawberries were harvested and subsequently transported to the Laboratory of Drying and Post-harvest Storage of Agricultural Products, where they were stored in BOD, at 0ºC, and 90±5% relative air humidity. A completely randomized design was used, in a 3 x 5 factorial scheme (three packages: expanded polystyrene (EPS) packaging + polyvinyl chloride (PVC) film at 0 °C; polyethylene terephthalate (PET) packaging at 0 °C; and without packaging at 0 °C (control) x five analysis: at 0, 2, 4, 6, and 8 days of storage), with four replications per day for each treatment. Averages were compared by Tukey test at 5% probability. The variables, fresh mass loss, pulp firmness, pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and SS/TA ratio were analyzed. The tested packages had better results when compared to the control treatment. The use of polyethylene terephthalate (PET) packages at 0ºC had a less fresh mass loss during storage days, lower acidity reduction, and no significant decrease in pulp firmness.

Author Biographies

Carolina Carvalho Rocha Sena, Universidade Federal de Goiás - Campus Samambaia - Goiânia - Goiás

Doutoranda em Agronomia

Yanuzi Mara Vargas Camilo, Centro Universitário de Anápolis - UniEvangélica Anápolis - Anápolis - Goiás

Doutora em Agronomia

Zeuxis Rosa Evangelista, Universidade Federal de Goiás - Campus Samambaia - Goiânia - Goiás

Doutorando em Agronomia

Kari Katiele Souza Araujo, Universidade Estadual de Goiás - Campus Anápolis de Ciências Exatas e Tecnológicas - Anápolis - Goiás

Mestre em Engenharia Agrícola

Leandra Regina Semensato, Centro Universitário de Goiás - Uni-Anhaguera Goiânia - Goiânia - Goiás

Doutora em Agronomia

References

(I) Andrade Júnior, V.C., Guimarães, A.G., Azevedo, A.M., Pinto, N.A.V.D., Ferreira, M.A.M., 2016. Conservação pós-colheita de frutos de morangueiro em diferentes condições de armazenamento. Horticultura Brasileira, 34(3), 405-411.

(II) Araque, L.C.O., Rodoni, L.M., Darré, M., Ortiz, C.M., Civello P.M., Vicente, A.R., 2018. Cyclic low dose UV-C treatments retain strawberry fruit quality more effectively than conventional pre-storage single high fluence applications. Food Science and Technology, 92, 304-311.

(III) Bender, R.J., Pezzi, E., Leão, M.L., Casali, M.E., 2010. Armazenagem de morangos cv. Camarosa e cv. Verão em atmosfera modificada. Acta Scientiarum Agronomy, 32(2), 285-292.

(IV) Bieniasz, M., Małodobry, M., Dziedzic, E., 2012. The effect of foliar fertilization with calcium on quality of strawberry cultivars 'Luna' and 'Zanta'. Acta Horticulturae, 26(9), 457-461.

(V) Brackmann, A., Pavanello, E.P., Both, V., Janisch, D.I., Schmitt, O.J., Giménez, G., 2011. Avaliação de genótipos de morangueiro quanto à qualidade e potencial de armazenamento. Revista Ceres, 58(5), 542-547.

(VI) Cajamarca, S.M.N., Alencar, E.R., Santana, A.P., Leão, T.P., Ferreira, W.F.S., 2017. Efeito do ozônio na qualidade pós-colheita de morangos produzidos em sistema orgânico. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, 35(2), 1-12.

(VII) Castricini, A., Dias, M.S.C., Martins, R.N., Santos, L.O., 2017. Morangos produzidos no semiárido de Minas Gerais: qualidade do fruto e da polpa congelados. Brazilan Journal Food Technology, 20, 1-7.

(VIII) Chen, J.X., Mao, L.C., Lu, W.J., Ying, T.J., Luo, Z.S., 2016. Transcriptome profiling of postharvest strawberry fruit in response to exogenous auxin and abscisic acid. Planta, 243(1), 183-402.

(IX) Chitarra, M.I.F., Chitarra, A.B., 2005. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio, segunda ed. UFLA, Lavras.

(X) Cordenunsi, B.R., Nascimento, J.R.O., Lajolo, F.M., 2003. Physic-chemical changes related to quality of five strawberry fruit cultivars during cool-storage. Food Chemistry, 83(2), 167-173.

(XI) Cunha Junior, L.C., Jacomino, A.P., Ogassavara, F.O., Trevisan, M.J., Parisi, M.C.M., 2012. Armazenamento refrigerado de morango submetido a altas concentrações de CO2. Horticultura Brasileira, 30(4), 688-694.

(XII) Ferreira, D.F., 2014. Sisvar: a guide for its bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnolgia, 38(2), 109-112.

(XIII) Flores Cantillano, R.F.F., Castaneda, L.M.F., Treptow, R.O., Schunemann, A.P.P., 2008. Qualidade físico-química e sensorial de cultivares de morango durante o armazenamento refrigerado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento. Pelotas, Embrapa Clima Temperado, 29 p.

(XIV) García, J.M., Medina, R.J., Olías, J.M., 1998. Quality of strawberries automatically packed in different plastic films. Journal of Food Science, 63(6), 1037-1041.

(XV) Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez-suarez, J.M., Quiles, J.L., Mezzetti, B., Battino, M., 2012. The strawberry: Composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition, 28(1), 9-19.

(XVI) Guimarães, A.G, Oliveira, C.M., Vieira, G., Pinto, N.A.V.D., 2014. Qualidade físicas e químicas de morango passa em diferentes embalagens. Engenharia na agricultura, 22(4), 306-316.

(XVII) IAL. Instituto Adolfo Lutz, 2005. Métodos físico-químicos para análise de alimentos, quarta ed. Brasília: Ministério da Saúde, Agência Nacional de Vigilância Sanitária.

(XVIII) Macedo, L.S., Alvarenga, M.A.R., 2005. Efeitos de lâminas de água e fertirrigação potássica sobre o crescimento, produção e qualidade do tomate em ambiente protegido. Ciência e Agrotecnologia, 29(2), 296-304.

(XIX) Oliveira, J., Silva, I.G., Silva, P.P.M., Spoto, M.H.F., 2014. Atmosfera modificada e refrigeração para conservação pós-colheita de camu-camu. Ciência Rural, 44(6), 1126-1133.

(XX) Oliveira, T.A., Araucha, E.M.M., Leite, R.H.L., Ferreira, R.M.A., Santos, F.K.G., 2015. Conservação pós-colheita de carambola sob refrigeração com recobrimento de biofilme de gelatina e PVC. Revista Verde, 10(4), 59-66.

(XXI) Panda, A.K., Goyal, R.K, Bishnoi, C., Sharma, V.K., 2016. Variation in Quality Attributes of Strawberry Fruits under Refrigerated Storage Condition with Passive Modified Atmospheric Packaging. Advances in Life Sciences, 5(11), 4485-4489.

(XXII) Santos, J.S., Oliveira, M.B.P.P., 2012. Alimentos frescos minimamente processados embalados em atmosfera modificada. Brazilian Journal of Food Technology, 15(1), 1-14.

(XXIII) Soares, A.G., Fonseca, M.J.O., Motta, L.C.C., Brito, G.F.C., Oliveira, A.H.O., Campos, R.S., 2011. Embalagens e qualidade pós-colheita de frutos de morango, in: Simpósio Brasileiro de pós-colheita de frutas, hortaliças e flores-SPC. Rio de Janeiro, Embrapa, p. 247-250.

(XXIV) Yamashita, F., Veiga, G.F., Benassi, M.T., Roberto, S.R., 2006. Morangos embalados com filme de Policloreto de Vinila (PVC). Semina: Ciências Agrárias, 27(3), 429-436.

Downloads

Published

2019-12-19

How to Cite

Sena, C. C. R., Camilo, Y. M. V., Evangelista, Z. R., Araujo, K. K. S., & Semensato, L. R. (2019). DIFFERENT PACKAGES IN THE POST-HARVEST QUALITY OF STRAWBERRY (cv. Camarosa). REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 6(4), 8–13. https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3307

Most read articles by the same author(s)