INITIAL DEVELOPMENT OF CORN SUBJECTED TO INCREASING NITROGEN DOSES

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Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v8i1.5226

Abstract

Corn (Zea mays L.) is one of the most important cereals grown and consumed in the world not only for its economic value but also due to its importance in human and animal nutrition. This study aimed to assess the initial development of corn as a function of increasing nitrogen doses. The study was carried out in a greenhouse on the Sipal Farm, Confresa, MT, Brazil. The experiment was set up in a completely randomized design, consisting of five treatments (0, 100, 200, 300, and 400 mg N dm−3 soil), with four replications, conducted from April to June 2020. Four seeds of the hybrid K 9606 VIP 3 were sown per 8-L polyethylene pot. The plants were thinned at 7 days after emergence (DAE), leaving only one plant per pot. Morphological components were assessed. A significant effect was found for almost all the analyzed parameters, except for stem diameter and root dry matter. The maximum plant height, shoot fresh matter, leaf area index, shoot dry matter, root fresh matter, and root volume was obtained by applying the maximum agronomic efficiency doses of 248.83, 271.90, 336.91, 279.66, 403.92, and 272.90 mg N dm−3 soil, respectively. Nitrogen doses influenced the initial development of the corn crop.

Author Biographies

Leonardo Rodrigues Barros, Universidade Estadual de Mato Grosso, Campus Nova Xavantina-MT

Possui graduação em Engenharia Agronômica, pela Universidade Estadual de Goiás. Mestre em Agronomia. Doutor em Agronomia (Linha de pesquisa-Ciência do Solo), pela Universidade Federal de Goiás, Campus Goiânia. Tem experiência em laboratório de análises Química e Física do solo. Atualmente é docente do curso de Agronomia na Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, no campus de Nova Xavantina-MT. Atua como professor colaborador do Institucional MT de Pós graduação, na especialização de Fertilidade e Nutrição de Plantas.

Vinicius Silva Sousa, Universidade Federal de Goiás, Campus Goiânia-GO

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás (2010) e mestrado em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Goiás (2017) e doutorando em solos e água pela UFG. Tem experiência na área de hortículas e fertilidade de solos. 

Eliana Paula Fernandes Brasil, Universidade Federal de Goiás/Escola de Agronomia, Goiânia-GO

Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do solo, Biologia do Solo, atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição mineral de plantas, Sistema plantio direto, biologia do solo, indicadores de qualidade do solo.

Adriana Aparecida Ribon, Universidade Estadual de Goiás, Campus Palmeiras de Goiás-GO

Possui experiência na área de classificação de solos e pedologia.

Alex Oliveira Smaniotto, Instituto Federal Goiano, IFG, Rio Verde-GO

Engenheiro agrônomo, formado pela Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT) no ano de 2013, possui especialização em Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas pelo Instituto de Pós Graduação e Extensão de Mato Grosso (CPEX-MT) concluído em 2016. Mestre em Produção Vegetal pela Universidade Federal de Goiás, linha de pesquisa Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, concluído em 2019. Atualmente doutorando em ciências agrárias pelo Instituto Federal Goiano- Campus Rio Verde-GO. 

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Published

2021-03-15

How to Cite

Neto, D. C. O. R., Barros, L. R., Sousa, V. S., Brasil, E. P. F., Ribon, A. A., & Smaniotto, A. O. (2021). INITIAL DEVELOPMENT OF CORN SUBJECTED TO INCREASING NITROGEN DOSES. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 8(1), e5226. https://doi.org/10.32404/rean.v8i1.5226

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