HYDRATION LEVELS ON CONIDIAL PRODUCTION OF Metarhizium rileyi (Ascomycota) IN SOLID GROWING MEDIUM

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Authors

  • Elisângela de Souza Loureiro Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).
  • Luis Gustavo Amorim Pessoa Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).
  • Pamella Mingotti Dias Programa de Pós-Graduação em Entomologia e Conservação da Biodiversidade- (PPGECB), Universidade Federal da Grande Dourados - (UFGD). Bolsista Fundect. https://orcid.org/0000-0002-0963-9455
  • Muller De Paula Ribeiro Mestre em Produção Vegetal, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).
  • Ricardo Alexandre De Souza Tosta Graduando em Agronomia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul- (UFMS-CPCS).
  • Paulo Eduardo Teodoro Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v6i3.2899

Abstract

This study aimed to evaluate the conidial production of Metarhizium rileyi in rice with different water volumes. The bioassay was composed by completely randomized design (CRD), with four treatments (20, 30, 40 and 50 mL of distilled water), being added 100 g of rice thin and long, making a total of 10 plastic bags per treatment, which were autoclaved for 15 minutes at 1.0 atm pressure, to 120 ºC. After the cooling of the rice, were added in each plastic bag, 2.0 mL of suspension containing 1 × 108 conidia mL-1. Then the bags were incubated for ten days in a germination chamber (BOD type) at 25 °C (±1 °C), 80% (±10%) relative humidity and 12h photoperiod to promote conidial germination and growth of the fungus, being performed a mild agitation every two days. The use of higher water volume resulted in greater conidial production and greater number of viable conidia. However, the highest rate of conidia germination was obtained with the use of 30 mL of water, is this the volume of water that corresponds to the best results.

Author Biographies

Elisângela de Souza Loureiro, Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).

Laboratório de Entomologia/Microbiologia -Experiência na área de Agronomia, com ênfase em Entomologia Agrícola, atuando principalmente nos seguintes temas: controle microbiano, controle biológico de pragas, produção de microrganismos entomopatogênicos, genética de microrganismos, interação entre entomopatógenos e entomófagos e compatibilidade de produtos fitossanitários aos entomopatógenos.

Luis Gustavo Amorim Pessoa, Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).

Laboratório de Entomologia/Microbiologia - Experiência na área de Agronomia, com ênfase em Entomologia Agrícola, atuando principalmente nos seguintes temas: crisopídeos, controle microbiano e manejo integrado de pragas.

Pamella Mingotti Dias, Programa de Pós-Graduação em Entomologia e Conservação da Biodiversidade- (PPGECB), Universidade Federal da Grande Dourados - (UFGD). Bolsista Fundect.

Entomologia e Conservação da Biodiversidade.

Muller De Paula Ribeiro, Mestre em Produção Vegetal, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).

Laboratório de Entomologia/Microbiologia - Experiência Agronomia, com Entomologia aplicada.

Ricardo Alexandre De Souza Tosta, Graduando em Agronomia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Chapadão do Sul- (UFMS-CPCS).

Granduando em Agronomia, Bolsista CNPq no Laboratório de Entomologia/Microbiologia (UFMS/CPCS).

 

Paulo Eduardo Teodoro, Docente na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul- (UFMS/CPCS).

Experiência em Biometria, Estatística, Modelagem e Melhoramento de Plantas, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campus de Chapadão do Sul (CPCS).

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Published

2019-08-19

How to Cite

Loureiro, E. de S., Pessoa, L. G. A., Dias, P. M., Ribeiro, M. D. P., Tosta, R. A. D. S., & Teodoro, P. E. (2019). HYDRATION LEVELS ON CONIDIAL PRODUCTION OF Metarhizium rileyi (Ascomycota) IN SOLID GROWING MEDIUM. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 6(3), 48–52. https://doi.org/10.32404/rean.v6i3.2899

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