QUALITY OF CAMBUCI PEPPER SEEDLINGS IN RESPONSE TO THE APPLICATION OF NUTRIENT SOLUTIONS

Visualizações: 609

Authors

  • Nicholas Taborda Nordi Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo. https://orcid.org/0000-0001-8931-1777
  • Eduardo Santana Aires Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.
  • Thatiane Nepomuceno Alves Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.
  • Samara Moreira Perisato Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.
  • Antonio Ismael Inácio Cardoso Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v7i4.4880

Abstract

One of the main stages in the production system of a crop is the production of quality seedlings since it influences the plants' final performance in the field and their production. The study aimed to evaluate different nutrient solutions in the production of Cambuci pepper seedlings. The design used was a complete randomized design, with six treatments corresponding to the nutrient solutions proposed for the pepper crop by Castellane and Araújo, Claudio Roberto, Hoagland, and Arnon, besides the commercial products Plenan® and Biobokashi®, and a control treatment without fertilization, with six replications. The final evaluation was carried out 45 days after sowing. The following variables were analyzed: stem diameter, plant height, leaf dry matter, shoot dry matter, the number of leaves, relative chlorophyll index ("Spad"), and Dickson quality index. The seedlings subjected to the applications of Claudio Roberto and Hoagland and Arnon solutions have the highest heights and number of leaves, the largest stem diameter, shoot dry matter, leaf area, and Dickson quality index with 2.60 and 2.51 mm, 0.54 and 0.62 g, 38.64 and 41.91 cm2, and 0.107; 0.097, respectively. The Hoagland and Arnon nutrient solution provided the best characteristics to produce Cambuci pepper seedlings.

Author Biographies

Nicholas Taborda Nordi, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.

Departamento de Horticultura. Área: Técnicas culturais em plantas hortícolas.

Thatiane Nepomuceno Alves, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.

Departamento de Horticultura. Área: Técnicas culturais em plantas hortícolas.

Samara Moreira Perisato, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.

Departamento de Agricultura. Área: Produção, Tecnologia e Armazenamento de Sementes e Produtos Agrícolas.

Antonio Ismael Inácio Cardoso, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Faculdade de Ciências Agronômicas, Campus de Botucatu, Botucatu, São Paulo.

Professor Dr. 

Departamento de horticultura. Área: Técnicas culturais, melhoramento e produção de sementes em plantas hortícolas.

References

(I) ABCSEM, 2014. Associação Brasileira de Comércio de Mudas e Sementes. http://www.abcsem.com.br/releases/2614/abcsem-na-hortitec-2014 (acessado 16 de abril de 2020).

(II) Albrecht, E., Zhang, D., Saftner, R.A., Stommel, J.R., 2012. Genetic diversity and population structure of Capsicum baccatum genetic resources. Genetic Resources and Crop Evolution, 59, 517-538. DOI: 10.1007/s10722-011-9700-y.

(III) Benício, L.P.F., Reis, A.D.B., Reis, A., Rodrigues, H., 2011. Diferentes concentrações de biofertilizante foliar na formação de mudas de quiabeiro. Revista Verde, 6(5), 92-98.

(IV) Bezerra, F.C., 2003. Produção de mudas de hortaliças em ambiente protegido. Fortaleza, Embrapa Agroindústria Tropical, 22 p. (Documentos, 72).

(V) Cardoso, A.I.I., Piedade, M.B.S., Rodrigues, J.M., Ricardo, L.E., 2017. Produção de couve chinesa em função da fertirrigação nitrogenada e potássica nas mudas. Horticultura Brasileira, 35(4), 512-518. DOI: 10.1590/s0102-053620170407.

(VI) Carvalho, S.I.C., Bianchetti, L.B., 2008. Botânica e recursos genéticos, in: Ribeiro, C.S.C., Lopes, A.C., Carvalho, S.I., Henz, G.P., Reifschneider, F.J.B., (Ed.). Pimentas Capsicum. Embrapa Hortaliças, Brasília, p. 39-54.

(VII) Castellane, P.D., Araújo, J.A.C., 1995. Cultivo sem solo - hidroponia, terceira ed. FUNEP, Jaboticabal.

(VIII) Ciavatta, S.F., Silva, M.R., Simões, D., 2014. Fertirrigação na produção de mudas de Eucalyptus grandis nos períodos de inverno e verão. Cerne, 20(2), 217-222. DOI: 10.1590/01047760.201420021374.

(IX) Costa, E., Jorge, M.H., Schwerz, F., Cortelassi, J.A.D.S., 2013. Emergência e fitomassa de mudas de pimentão em diferentes substratos. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 8(3), 396-401. DOI: 10.5039/agraria.v8i3a2428.

(X) Costa, M.P.S.D., Rêgo, M.M., Silva, A.P.G., Rêgo, E.R., Barroso, P.A., 2016. Characterization and genetic diversity of pepper (Capsicum spp) parents and interspecific hybrids. Genetics and Molecular Research, 15(1), 1-12. DOI: 10.4238/gmr.15027652.

(XI) Cunha, A.R., Martins, D., 2009. Classificação climática para os municípios de Botucatu e São Manuel, SP. Irriga, 14(1), 1-11.

(XII) Dickson, A., Leaf, A.L., Hosner, J.F., 1960. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in nurseries. The Forestry Chronicle, 36(1), 10-13. DOI: 10.5558/tfc36010-1.

(XIII) Diniz, K., Guimarães, S.T.M.R., Luz, J.M.Q., 2006. Húmus como substrato para a produção de mudas de tomate, pimentão e alface. Bioscience Journal, 22(3), 63-70.

(XIV) Filgueira, F.A.R., 2008. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças, segunda ed. Viçosa, UFV.

(XV) Fonseca, R.M., Lopes, R., Barros, W.S., Lopes M.T.G., Ferreira, F.M., 2008. Morphologic characterization and genetic diversity of Capsicum chinense accessions along the upper Rio Negro - Amazonas. Crop Breeding and Applied Biotechnology, 8, 187-194.

(XVI) Govindarajan, V.S., Salzer, U.J, 1986. Capsicum - produção, tecnologia, química e qualidade. Parte II. Produtos processados, normas, produção e comércio mundial. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 23(3), 207-288. DOI: 10.1080/10408398609527426.

(XVII) Hoagland, D.R., Arnon, D.I., 1950. The water-culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station, 31 p. (Circular, 347).

(XVIII) Kerbauy, G.B., 2013. Fisiologia vegetal, segunda ed. Rio de Janeiro, Guanabara Koogan.

(XIX) Maciel, T.C.M., Silva, T.I., Oliveira, A.F.D., Marco, C.A., Ness, R.L.L., 2017. Substrato à base de pequi (Caryocar coriaceum) na produção de mudas de tomate e pimentão. Revista de Agricultura Neotropical, 4(2), 1-9. DOI: 10.32404/rean.v4i2.1551.

(XX) Marcos-Filho, J., 2015. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas, segunda ed. Londrina, ABRATES.

(XXI) Menichini, F., Tundis, R., Bonesi, M., Loizzo, M.R., Conforti, F., Statti, G., Cindio, B., Houghton, P.J., Menichini, F., 2009. Influence of fruit ripening on phytochemical content and biological activity of Capsicum chinense Jacq. cc Habanero. Food Chemistry, 114(2), 553-560. DOI: 10.3390/agronomy10020252.

(XXII) Minami, K., 2010. Produção de mudas de alta qualidade, primeira ed. Piracicaba, Degaspari.

(XXIII) Miqueloni, D.P., Negreiros, J.R.S., Azevedo, J.M.A., 2013. Tamanhos de recipientes e substratos na produção de mudas de pimenta longa. Amazônia: Ciência e Desenvolvimento, 8(16), 81-92.

(XXIV) Nadai, F.B., Menezes, J.B.C., Catão, H.C.R.M., Advíncula, T., Costa, C.A., 2015. Produção de mudas de tomateiro em função de diferentes formas de propagação e substratos. Revista Agro@mbiente On-line, 9(3), 261-267. DOI: 10.18227/1982-8470ragro.v9i3.2348.

(XXV) Oliveira, F.A., Medeiros, J.F., Linhares, P.S.F., Alves, R.C., Medeiros, A., Oliveira, M.K., 2014. Produção de mudas de pimenta fertirrigadas com diferentes soluções nutritivas. Horticultura Brasileira, 32(4), 458-463. DOI: 10.1590/S0102-053620140000400014.

(XXVI) Oliveira, J.F., Alves, S.M.C., Neto, M.F., Oliveira, R.B., 2012. Efeito da água residuária de esgoto doméstico tratado na produção de mudas de pimenta Cambuci e quiabo. Enciclopédia Biosfera, 8(14), 443-452.

(XXVII) Oliveira, J.M., Rezende, R., Freitas, P.S.L., Maller, A., Hara, A.T., Santos, F.A.S., 2016. Fertirrigação na cultura da rúcula (Eruca sativa MILLER) conduzida em ambiente protegido. Irriga, 21(3), 438-448. DOI: 10.15809/irriga.2016v21n3p438-448.

(XXVIII) Pasa, M.C., Zurra, R.M.O., David, M.D., 2017. Múltiplos olhares sobre a biodiversidade, in: Pasa, M.C., David, M.D., (Orgs.). Caminhando com os ribeirinhos pela Amazônia. AM, Brasil. EdUFMT, Carlini & Caniato, p. 537-548.

(XXIX) Salisbury, F.B., Ross, C.W., 2013. Plant Physiology, fourth ed. Cengage Learning, United States.

(XXX) Santos, C.B., Longhi, S.J., Hoppe, J.M., Moscovich, F.A., 2000. Efeito do volume de tubetes e tipos de substratos na qualidade de mudas de Cryptomeria japonica (L.F.) D. Don. Ciência Florestal, 10(2), 1-15. DOI: 10.5902/19805098466.

(XXXI) Silva, L.P., Oliveira, A.C., Alves, N.F., Silva, V.L., Silva, T.I., 2019. Uso de substratos alternativos na produção de mudas de pimenta e pimentão. Colloquium Agrariae, 15(3), 104-115. DOI: 10.5747/ca.2019.v15.n3.a303.

(XXXII) Silva, P.N.L., Souza, L.G., Redigolo, M.V.N., Cardoso, A.I.I., 2018. Produção de brócolis em função das doses de nitrogênio e potássio na fertirrigação das mudas. Revista de Agricultura Neotropical, 5(4), 61-67. DOI: 10.32404/rean.v5i4.2448.

(XXXIII) Souza, E.G.F., Barros Júnior, A.P.B., Silveira, L.M., Santos, M.G., Silva, E.F., 2013. Emergência e desenvolvimento de mudas de tomate IPA 6 em substratos, contendo esterco ovino. Ceres, 60(6), 902-907. DOI: 10.1590/S0034-737X2013000600020.

(XXXIV) Zimmer, A.R., Leonardi, B., Miron, D., Schapoval, E., Oliveira, J.R., Gosmann, G., 2012. Antioxidant and anti-inflammatory properties of Capsicum baccatum: traditional use in the scientific approach. Journal of Ethnopharmacology, 139(1), 228-233. DOI: 10.1016/j.jep.2011.11.005.

Downloads

Published

2020-11-30

How to Cite

Nordi, N. T., Aires, E. S., Alves, T. N., Perisato, S. M., & Cardoso, A. I. I. (2020). QUALITY OF CAMBUCI PEPPER SEEDLINGS IN RESPONSE TO THE APPLICATION OF NUTRIENT SOLUTIONS. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 7(4), 73–79. https://doi.org/10.32404/rean.v7i4.4880

Most read articles by the same author(s)