BUSH SNAP BEAN GENOTYPES UNDER CONVENTIONAL AND ORGANIC CULTIVATION

Visualizações: 228

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v9i4.6827

Keywords:

Phaseolus vulgaris L., Production system, Organic agriculture

Abstract

Snap bean is a species widely cultivated in Goiás, in which cultivars of indeterminate growth are used in a staking system. Considering the high cost of staking and the unavailability of a workforce, there has been a demand for bush cultivars, but little is available on the market. In this sense, the present study was developed to evaluate, in 2016, under the conventional and organic cultivation systems, in Anápolis-GO, the behavior of 20 bush snap bean genotypes. The experimental design was randomized blocks, with 20 treatments and three replications. There was a significant interaction between genotypes and cultivation systems for vigor, average pod mass, number of pods per plant, and pod yield, evidencing that the types of cultivation, organic and conventional, interfered with the response of these variables. Although the Commodore Improved cultivar has excelled in pod yield in the conventional system, all genotypes were suitable for organic production. Hab 39, Improved Gold Wax, Kentucky Wonder Bush, Provider, Stringless Green, and Tendergreen genotypes are unsuitable for the conventional production system.

Author Biographies

Valdivina Lúcia Vidal, Agência Goiana de Assistência Técnica

Agência Goiana de Assistência Técnica, Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária -  EMATER. Estação Experimental de Anápolis, GO.

Aracelle Assunção , Agência Goiana de Assistência Técnica

Agência Goiana de Assistência Técnica, Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária -  EMATER – Estação Experimental de Anápolis, GO.

Marcos Coelho, Agência Goiana de Assistência Técnica

Agência Goiana de Assistência Técnica, Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária -  EMATER – Estação Experimental de Anápolis, GO

Raimunda Nascimento Sales, Agência Goiana de Assistência Técnica

Agência Goiana de Assistência Técnica, Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária -  EMATER – Estação Experimental de Anápolis, GO.

Nei Peixoto, Universidade Estadual de Goiás

Universidade Estadual de Goiás, Unidade Universitária de Ipameri, Goiás

References

(I) Andrade, F.A., Gonçalves, L.S.A., Fukuji, A., Miglioranza, E., Takahashi, L.S.A., Balbi-peña, M.I., Rodrigues, R. 2017. Snap beans for organic farming and evaluation of resistance to the common bacterial blight. Horticultura Brasileira, 35(3), 385-389. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-053620170311 DOI: https://doi.org/10.1590/s0102-053620170311

(II) BRASIL. 2007. Decreto nº 6.323, de 27 de dezembro de 2007. Brasília, Diário Oficial da União de 28/12/2007, ed. 249, seção 1, p. 2.

(III) BRASIL. 2003. Lei Nº 10.831 de 23 dezembro de 2003. Brasília. Dispõe sobre agricultura orgânica. Diário Oficial da União de 24/12/2003, ed. 250, seção 1, p.8.

(IV) Brunner, B., Brady, K., Flores, L., Beaver, J.S. 2014. Yield performance of eight snap bean genotypes grown under an organic management system in the tropics. The Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico, 98(1), 15-20. DOI: https://doi.org/10.46429/jaupr.v98i1.217 DOI: https://doi.org/10.46429/jaupr.v98i1.217

(V) CEASA. CENTRAIS DE ABASTECIMENTO DE GOIÁS S/A. 2019. Análise conjuntural, (43). Goiânia, GO, 393 p.

(VI) MAPA, MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. 2021. Portaria nº 52, de 15 de março de 2021. Brasília, Diário Oficial da União de 23/03/2021, ed. 55, seção. 1, p.10.

(VII) Ferreira, D.F. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, 35(6), p.1039-1042. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001 DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001

(VIII) Filgueira, F.A.R. 2013. Novo manual de olericultura: Agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças, 3 ed. UFV, Viçosa, MG. 421 p.

(IX) Gomes, G.R., Favoretto, F.F., Freiria, G.H., Simões, A.G.L., Sadayo, A.T.L. 2017. Production components and yield of bushing snap bean in conventional and organic production systems. Semina: Ciências Agrárias, 38(5), 3353-3361. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n5p3353 DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n5p3353

(X) Néri, H.R., Vidal, V.L., Peixoto, N., Coelho, M., Moreira, R.K.V.P.P., Leão-Araújo, E.F. 2020. Seed production of bush snap beans genotypes in conventional and organic systems. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 15(1), 1-6. DOI: https://doi.org/10.5039/agraria.v15i1a5684 DOI: https://doi.org/10.5039/agraria.v15i1a5684

(XI) Peixoto, N., Cardoso, A.I.I. 2016. Feijão-vagem. In: Nascimento, W.M. (Ed.) Hortaliças Leguminosas. Embrapa, Brasília. p. 61-86.

(XII) Portal, R.K.V.P.; Nascimento, W.M.; Vidal, V.L.; Coelho, M.; Peixoto, N. 2018. Productivity in seeds of the green bean produced under conventional and organic systems. Semina: Ciências Agrárias, 39(40), 1389-1396. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1389 DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1389

(XIII) Santos, H.G., Jacomine, P.K.T., Anjos, L.H.C., Oliveira, V.A., Lumbreras, J.F., Coelho, M.R., Almeida, J.A., Araújo Filho, J.C., Oliveira, J.B., Cunha, T.J.F. 2018. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos, 5. ed., Brasília, Embrapa, 356 p.

(XIV) Vaz, D.C., Morais, O.P., Peixoto, N. 2017. Agro-morphological characterization and genetic divergence assessment in bush snap bean genotypes1. Pesquisa Agropecuária Tropical, 47(2), 134-144. DOI: https://doi.org/10.1590/1983-40632016v4743525 DOI: https://doi.org/10.1590/1983-40632016v4743525

Downloads

Published

2022-12-01

How to Cite

Vidal, V. L., Assunção , A., Coelho, M., Nascimento Sales, R., & Peixoto, N. (2022). BUSH SNAP BEAN GENOTYPES UNDER CONVENTIONAL AND ORGANIC CULTIVATION. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 9(4), e6827. https://doi.org/10.32404/rean.v9i4.6827