EVALUATION OF RESISTANCE LEVELS TO Fusarium solani IN CASSAVA GENOTYPES

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Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v11i2.7709

Keywords:

Fungi, Rot, Inoculation methodology, Resistance

Abstract

The search for cassava varieties resistant to fungi of the genus Fusarium has proven to be a good option for producers. To achieve this, it is essential to identify sources of resistance that allow genetic parameters to be estimated, providing useful information for breeders. The genus Fusarium is recognized as one of the main responsible for causing significant damage and economic impacts on cassava plantations globally. The present study aimed to identify, in cassava genotypes, resistance levels to F. solani using the detached root inoculation methodology. The experiment was conducted in the laboratory, and evaluations were conducted every two days after inoculation. The experimental design adopted was completely randomized with three replications consisting of a cassava root disc with or without inoculation of pathogen spore suspension. We obtained genotypes grouped as moderately susceptible and extremely susceptible, using an easy-to-execute methodology in a controlled environment in this study.

Author Biographies

Brenda Virgínia Sanches Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul, Campus Nova Andradina., Nova Andradina, Mato Grosso do Sul, Brasil. 

Gabriel Ferreira Paiva, Universidade Federal de Viçosa

Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil. 

Nancy Farfan Carrasco, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul, Nova Andradina, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Luiz Henrique Costa Mota, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul, Nova Andradina, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Francisco José Teixeira Gonçalves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul

Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul, Nova Andradina, Mato Grosso do Sul, Brasil. 

Gustavo Henrique Silveira de Souza, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, Pernambuco, Brasil.

Angelica Rodrigues Alves, Universidade de Brasília

Universidade de Brasília, Brasília, Distrito Federal, Brasil.

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Published

2024-04-08

How to Cite

Silva, B. V. S., Paiva, G. F., Carrasco, N. F., Mota, L. H. C., Gonçalves, F. . J. T., Souza, G. H. S. de, & Alves, A. R. (2024). EVALUATION OF RESISTANCE LEVELS TO Fusarium solani IN CASSAVA GENOTYPES. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 11(2), e7709. https://doi.org/10.32404/rean.v11i2.7709

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