YIELD AND DEVELOPMENT OF MUNG BEAN ACCORDING TO THE PLANT DENSITY

Visualizações: 891

Authors

  • Edvan Costa da Silva Doutorando em Agronomia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Campus Marechal Cândido Rondon.
  • Nei Peixoto Professor Titular, Departamento de Agronomia, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.
  • Natália Arruda Professora Adjunta colaboradora, Universidade Estadual de Maringá (UEM), campus Regional de Umuarama/PR.
  • Natália Cássia de Faria Ferreira Mestranda em Produção Vegetal, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.
  • Luís Augusto Batista de Oliveira Mestrando em Produção Vegetal, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3572

Abstract

The study aimed to determine the optimal population density for mung bean crop by defining row spacing, and number of plants per meter. The experimental design was a randomized block with treatments arranged in a split-plot scheme with four replications. Two row spacings (25 and 50 cm) were allocated in the plots, and six number of plants per meter (4, 8, 12, 16, 20, and 24 plants) were allocated in the subplots. The experimental units had 4.0 m long, and 2.5 m wide, with 4.0 m2 of useful area. In the useful area of plot, plant height, stem diameter, number of pods per plot, pod length, pod width, number of grains per pod, 100-pods weight, 100-grains weight, final plant population, and grain yield were evaluated. Plant height, pod length, pod width, number of grains per pod, and 100-pod weight were not influenced by row spacing and number of plants per meter. There was influence of significant interaction between the factors studied on 100-grains weight and final plant population. There was a significant effect only of number of plants per meter on stem diameter, number of pods per plot, and grain yield. The row spacing of 50 cm and 24 plants per meter increased mung bean grain yield, revealing itself as a strategy of gain in the grain yield of the crop.

References

(I) Ahmed, K.U., Nahar, K., Rahmatullah, N.M., Faruq, G., Alamgir, M.D.A., 2011. Yield components and yield of different mungbean varieties as affected by row spacing. American-Eurasian Journal of Agronomy, 4(1), 1-5.

(II) Albayrak, S., Türk, M., Yüksel, O., 2011. Effect of row spacing and seeding rate on hungarian vetch yield and quality. Turkish Journal of Field Crops, 16(1), 54-58.

(III) Begum, M.S.T.N., M. Begum, M.P.A., Juraimi, A.S., 2009. Otimizing Seed Rate for Summer Mungbean Varieties. Journal of Agriculture Social & Sciences, 5(4), 114-118.

(IV) Bezerra, A.A.C., Alcântara Neto, F., Neves, A.C., Maggioni, K., 2012. Comportamento morfoagronômico de feijão-caupi, cv. BRS Guariba, sob diferentes densidades de plantas. Revista Ciências Agrárias, 55, (3), 184-189.

(V) Bezerra, A.A.C., Neves, A.C., Alcântara Neto, F., Silva Júnior, J.V., 2014. Morfofisiologia e produção de feijão-caupi, cultivar BRS Novaera, em função da densidade de plantas. Revista Caatinga, 27(4), 135-141.

(VI) Bezerra, A.A.C., Távora, F.J.A.F., Freire Filho, F.R., Ribeiro, V.Q., 2009. Características de dossel e de rendimento em feijão-caupi ereto em diferentes densidades populacionais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44(10), 1239-1245.

(VII) Bezerra, A.A.C., Távora, F.J.A.F., Freire Filho, F.R., Ribeiro, V.Q., 2008. Morfologia e produção de grãos em linhagens modernas de feijão caupi submetidas a diferentes densidades populacionais. Revista de Biologia e Ciência da Terra, 8(5), 85-93.

(VIII) Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2009. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: Mapa/ACS, 395 p.

(IX) Camara, F.T., Mota, A.M.D., Nicolau, F.E.A., Pinto, A.A., Silva, J.M.F., 2018. Produtividade de feijão caupi crioulo em função do espaçamento entre linhas e número de plantas por cova. Revista de Agricultura Neotropical, 5(2), 19-24.

(X) Choudhary, M., Jat, H.L., Bijarniya, S.; Bhati, V., 2017. Adoption of mungbean production technology by the farmers in Jaipur district of Rajasthan, India. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(4), 739-743.

(XI) Ciampitti, I.A., Vyn, T.J., 2011. A comprehensive study of plant density consequences on nitrogen uptake dynamics of maize plants from vegetative to reproductive stages. Field Crop Research, 121(1), 2-18.

(XII) Ferreira, D.F., 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042.

(XIII) Hossain, M.K., Ali, M.H., Uddin, A.F.M.J., 2011. Influence of plant population on growth and yield of summer mungbean (Vigna radiata). Bangladesh Research Publications Journal, 6(2), 167-173.

(XIV) INMET, Instituto Nacional de Meteorologia, 2018. Estações Convencionais - Gráficos. http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=h_estacoes_conv_graf (acessado 23 de agosto de 2018).

(XV) Mansoor, M., Khan, H., Ayaz, M., Zubair, M., Nadim, M.A., 2010. Effect of different planting densities on some physiological parameters of mungbean. Journal of Research, 26(2), 1-8.

(XVI) Mendes, R.M.S., Távora, F.J.A.F., Pinho, J.L.N., Pitombeira, J.B., 2005. Alterações na relação fonte dreno em feijão-de-corda submetido a diferentes densidades de plantas. Revista Ciência Agronômica, 36(1), 82-90.

(XVII) Mondal, M.M.A., Hakim, M.A., Juraimi, A.S., Azad, M.A.K., Karim, M.R., 2011. Contribution of morphophysiological attributes in determining the yield of mungbean. African Journal of Biotechnology, 10(60), 12897-12904.

(XVIII) Naim, A.M., Jabereldar, A.A., 2010. Effect of Plant density and Cultivar on Growth and Yield of Cowpea (Vigna unguiculata L.Walp). Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 4(8), 3148-3153.

(XIX) Njoku, D.N., Muoneke, C.O., 2008. Effect of cowpea planting density on growth, yield and productivity of component crops in cowpea/cassava intercropping system. Journal of Tropical Agriculture, Food, Environment and Extension, 7(2), 106-113.

(XX) Nunes, R.T., Souza, U. O., Araujo Neto, A., Morais, O.M., Fogaça, J.J.N.L., Santos, J.L., Cardoso, A.D., São José, A.R. 2017. Produção e qualidade de sementes de feijão caupi em função de doses de molibdénio e da população de plantas. Revista de Ciências Agrárias, 40(3), 533-542.

(XXI) Oliveira, S.R.M., Andrade Júnior, A.S., Ribeiro, V.Q., Brito, R.R., Carvalho, M.W., 2015. Interação de níveis de água e densidade de plantas no crescimento e produtividade do feijão-caupi, em Teresina, PI. Irriga, 20(3), 502-513.

(XXII) Pratap, A., Basu, P.S., Gupta, S., Malviya, N., Rajan, N., Tomar, R., Madhavan, L., Nadarajan, N., Singh, N.P., 2014. Identification and characterization of sources for photo- and thermo-insensitivity in Vigna species. Plant Breeding, 133(6), 756-764.

(XXIII) Pratap, A., Gupta, D.S., Singh, B.B., Kumar, S., 2013. Development of super early genotypes in Mungbean [Vigna radiata (L.) Wilczek]. Legume Research, 36(2), 105-110.

(XXIV) Rafiei, M., 2009. Influence of tillage and plant density on mungbean. American-Eura-sian Journal of Sustainable Agriculture, 3(4), 877-880.

(XXV) Saini, M., Singh, S., Hussain, Z., Yadav, A., 2010. RAPD analysis in mungbean [Vigna radiata (L.) Wilczek]: I. Assessment of genetic diversity. Indian Journal of Biotechnology, 9(2), 137-146.

(XXVI) Santos, H.G., Almeida, J.A., Oliveira, J.B., Lumbreras, J.F., Anjos, L.H.C., Coelho, M.R., Jacomine, P.K.T., Cunha, T.J.F., Oliveira, V.A., 2013. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos, terceira ed. Brasília, Embrapa, 342 p.

(XXVII) Santos, J.F., 2013. Resposta do feijão-caupi a diferentes densidades de plantas em Neossolo Regolítico no Agreste Paraibano. Revista Tecnologia & Ciência Agropecuária, 7(4), 37-41.

(XXVIII) Singh, G., Sekhon, H.S., Singh, G., Brar, J.S., Bains, T.S., Shanmugasundaram, S., 2011. Effect of plant density on the growth and yield of mungbean [Vigna radiata (L.) Wilczek] genotypes under different environments in India and Taiwan. International Journal of Agri-cultural Research, 6(7), 573-583.

(XXIX) Soil Survey Staff, 2014. Keys to Soil Taxonomy, twelfth ed. Washington: USDA, 362 p.

(XXX) Somta, P., Prathet, P., Alisa Kongjaimun, A., Srinives, P., 2014. Dissecting quantitative trait loci for agronomic traits responding to iron deficeincy in mungbean [Vigna radiata (L.) Wilczek]. Agrivita, 36(2), 101-111.

(XXXI) Zhang, X., Shang, P., Qin, F., Zhou, Q., Gao, B., Huang, H., Yang, H., Shi, H., Yu, L., 2013. Chemical composition and antioxidative and anti-inflammatory properties of ten commercial mung bean samples. LWT - Food Science and Technology, 54(1), 171-178.

Downloads

Published

2019-12-19

How to Cite

Silva, E. C. da, Peixoto, N., Arruda, N., Ferreira, N. C. de F., & Oliveira, L. A. B. de. (2019). YIELD AND DEVELOPMENT OF MUNG BEAN ACCORDING TO THE PLANT DENSITY. REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 6(4), 14–20. https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3572

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>