SYMPTOMATOLOGY, HOSTS, AND PATHOGENICITY OF Corynespora cassiicola
Visualizações: 830DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v5i2.1410Resumo
Many diseases are affecting tomato fruits in the field and greenhouse. The objective of this work was to identify, to verify the symptomatology, pathogenicity and hosts of C. cassiicola causal agent of tomato fruit rot. Symptomatic tomato fruit were isolated in medium agar-water (AW). After 48 hours, the mycelia were replicated on potato-dextrose-agar (PDA) medium. The inoculation was used mycelia discs, for treatments with and without injury, in fruits of tomato, okra, bell pepper, eggplant, zucchini, and noni were present. Both treatments, confirming the aggressiveness and pathogenicity on the original host. Among the other hosts, pathogenicity was confirmed only in okra, bell pepper, and tomato, in treatments with injury only. The comparative analysis, with the descriptions of the species, allowed the identification of the isolate as C. cassiicola, as fungi causal agent of rot fruit by tomato.Referências
(I) ALMEIDA, A. M. R., Diferenciação de isolados de Corynespora cassiicola. Fitopatologia Brasileira, Brasília-DF, v. 29, (suplemento), p. 316, 1994.
(II) ALMEIDA, A. M.; MACHADO, C. C.; FERREIRA, L. P.; LEHMAN, P. S.; ANTONIO, H. Ocorrência de C. cassiicola (Berk. & Curt.) Wei no Estado de São Paulo. Fitopatologia Brasileira, Brasília-DF. v. 1, n. 1, p. 111-112, 1976.
(III) AMORIM, L.; REZENDE, J. A. M.; BERGAMIN FILHO, A. Manual de Fitopatologia - princípio e conceitos, 4. ed., v. I, São Paulo-SP: Editora Agronômica Ceres, 2011, 704 p.
(IV) CUTRIM, F. A.; SILVA, G.S. Patogenicidade de C. cassiicola a diferentes espécies de plantas. Fitopatologia Brasileira, Brasília-DF, v. 28, n. 2, p. 193-194, 2003.
(V) ELLIS, M. B. Dematiaceous hyphomicetes. Kew Surrey, UK: Common Wealth Mycological Institute, CAB, 1971. 608 p.
(VI) FARR, D. F.; ROSSMAN, A. Y. Fungal Databases. Systematic Mycology and Microbiology Laboratory, ARS: USDA. 2018. Disponível em: <http://nt.ars-grin.gov/fungaldatabases/>, Acesso em: 05 jan. 2018.
(VII) HENZ, G. P.; MORETTI, C. L. Tomate: Manejo pós-colheita. Revista Cultivar Hortaliças e Frutas, Brasília-DF, v. 30, n. 2, p. 24-26, 2005.
(VIII) HUANG, H. K.; LIU, C. E.; LIOU, J. H.; HSIUE, H. C.; HSIAO, C. H.; HSUEH, P. R. Subcutaneous infection caused by C. cassiicola, a plant pathogen. Journal of Infection, British, UK, v. 60, n. 2, p. 188-190, 2010.
(IX) INDEX FUNGORUM, Banco de dados para consulta de táxons fúngicos. Disponível em: <http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=296024>, Acesso em: 08 maio 2015.
(X) LEROY, M.; LOURD, M. Doença foliar do tomateiro causada por C. cassiicola em Manaus. Fitopatologia Brasileira. Brasília-DF, v. 4, n. 1, p. 32-36. 1989.
(XI) LIU, X. M.; QI, Y. U.; ZHANG, X.; XIE, Y. X.; ZHANG, H.; WEI, Y. X.; CAO, S. W.; PU, J.J. Infection process of Corynespora cassiicola tagged with GFP on Hevea brasiliensis. Australasian Plant Pathology, Queensland, Australia, v. 43, n. 5, p. 523-525, 2014.
(XII) LOPES, C. A.; SANTOS, J. R. M. Doenças do tomateiro. Brasília-DF: Embrapa-SPI, 1994. 67 p.
(XIII) LOPES, C. A.; AVILA, A. C. Doenças do tomateiro. Brasília-DF: Embrapa Hortaliças, 2005, 151 p.
(XIV) NAIKA, S.; JEUDE, J. L.; GOFFAU, M.; HILMI, M.; VAN DAM, B. A Cultura do Tomate: produção, processamento e comercialização. Wageningen, Holanda: Fundação Agromisa e CTA, 2006. p. 6-11.
(XV) NASCIMENTO, L. N.; SILVA, B. A., SILVA, A. R. Revista Hortifruti Brasil: Tomate. Ed. 133. São Paulo-SP: CEPEA-USP/ESALQ, 2014. p. 24-25.
(XVI) OLIVE, L. S.; BAIN, D. C.; LEFEBVRE, C. L. A leaf spot of cowpea and soybean caused by undescribed species of Helminthosporium. Phytopathology, St. Paul, USA. v. 35, p. 822-831, 1945.
(XVII) OLIVEIRA, R. R.; VIDA, J. B.; TESSMANN, D. J.; AGUIAR, B. M.; CAIXETA, M. P.; BARBOZA, A. A. L. Patogenicidade de isolados de C. cassiicola a diferentes espécies de plantas. Summa Phytopathologica, Botucatu-SP. v. 33. n. 3. p. 297-299. 2007.
(XVIII) PAPA, M. F. S. Doenças da acerola (Malpighia emarginata). In: KIMATI, H.; AMORIM, L.; REZENDE, J. A. M.; BERGAMIN FILHO, A.; CAMARGO, L. E. A. Manual de fitopatologia: doenças das plantas cultivadas. 4. ed. v. 2. São Paulo-SP: Agronômica Ceres, 2005. p. 15-18.
(XIX) PERNEZNY, K.; SIMON, G. W. Target spot of several vegetable crops. Plant Pathology, London, UK, v. 39, n. 1, p. 39-43. 1999.
(XX) SCHLUB, R. L. Characterization of the species C. cassiicola and its impact on quarantine regulations. Mangilao: National Institute of Food and Agriculture. University of Guam, UOG Station, 2008. p. 1-2.
(XXI) SEAMAN, W. L.; SHOEMAKER, R. A.; PETERSON, E. A. Pathogenicity of C. cassiicola on soybean. Canadian Journal Botany, Montreal, Canadá, v. 43, n. 11, p. 1461-1469, 1965.
(XXII) SILVA, J. B. C.; GIORDANO, L. B. Tomate para processamento industrial. Brasília-DF: Embrapa Hortaliças, 2000. 335 p.
(XXIII) SILVA, W. P. K.; MULTANI, D. S.; DEVERALL, B. J.; LYON, B. R. RFLP and RAPD Analyses in the identification and differentiation of isolates of the leaf spot fungus C. cassiicola. Australian Journal of Botany, Melbourne, Austrália, v. 43, n. 3, p. 609-618, 1995.
(XIV) SNOW, J. P.; BERGGREN JUNIOR, G. T. Target spot in: Compendium of soybean diseases. 3. ed. St. Paul, Minnesota: American Phytopathological Society, 1989. p. 27-28
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Os autores mantêm os direitos dos artigos e, portanto, são livres para compartilhar, copiar, distribuir, executar e comunicar publicamente o trabalho sob as seguintes condições:
Reconheça os créditos do trabalho da maneira especificada pelo autor ou licenciante (mas não de uma maneira que sugira que você tenha o apoio deles ou que eles apoiem o uso do trabalho deles).
JOURNAL OF NEOTROPICAL AGRICULTURE - Revista de Agricultura Neotropical (ISSN 2358-6303) está sob licença https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
A Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), da Unidade Universitária de Cassilândia (UUC) conserva os direitos patrimoniais (direitos autorais) das obras publicadas e favorece e permite a sua reutilização sob a licença supracitada.
------------
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
A provas finais serão enviadas aos autores.
Os trabalhos publicados passam a ser propriedade da revista. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.