PHYSIOLOGICAL QUALITY OF MUNG BEAN SEEDS ACCORDING TO THE PLANT DENSITY

Visualizações: 679

Autores

  • Edvan Costa Silva Doutorando em Agronomia, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Campus Marechal Cândido Rondon.
  • Nei Peixoto Professor Titular, Departamento de Agronomia, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.
  • Natália Arruda Professora Adjunta colaboradora, Universidade Estadual de Maringá (UEM), campus Regional de Umuarama/PR.
  • Natália Cássia de Faria Ferreira Mestranda em Produção Vegetal, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.
  • Luís Augusto Batista de Oliveira Mestrando em Produção Vegetal, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus Ipameri.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3580

Resumo

Mung beans (Vigna radiata L.) are of Asian origin and have gained national importance with the production of moyashi. The study aimed to evaluate the seed physiological quality of mung beans according to the row spacing and number of plants per meter. The experiment was conducted at Goiás State University, Ipameri Campus. Tests were performed to determine the water content, germination, and vigor to evaluate the physiological quality of the seeds. The experimental design was completely randomized, with the treatments arranged in a 2 x 6 factorial scheme, having as factors the row spacing (25 and 50 cm) and the number of plants per meter (4, 8, 12, 16, 20, and 24 plants) with four replications. Based on the results of the analysis of variance, germination, first germination count, and emergence speed index were not influenced by row spacing and number of plants per meter. The shoot length of seedlings was significative affected by row spacing and the number of plants per meter. For root length, seedling dry mass and thousand-seed weight there was significant interaction between the studied factors. There was significant effect of row spacing on accelerated aging and seedling emergence. The mung bean plant density affected seed quality. Seeds produced with a row spacing of 50 cm with 24 plants per meter had the best physiological potential.

Referências

(I) Amaro, H.T.R., David, A.M.S.S., Carvalho, J., Vieira, N.M.B., Aspiazú, I., Assis, M.O., 2014. Qualidade fisiológica de sementes de cultivares de feijão em função de densidades populacionais. Semina: Ciências Agrárias, 35(3), 1241-1248.

(II) Araujo, R.F., Zonta, J.B., Araujo, E.F., Heberle E., Zonta, F.M.G., 2011. Teste de condutividade elétrica para sementes de feijão-mungo-verde. Revista Brasileira de Sementes, 33(1), 123-130.

(III) Barbieri, A.P.P., Martin, T.N., Mertz, L.M., Nunes, U.R., Conceição, G.M., 2013. Redução populacional de trigo no rendimento e na qualidade fisiológica das sementes. Revista Ciência Agronômica, 44(4), 724-731.

(IV) Bezerra, A.A.C., Távora, F.J.A.F., Freire Filho, F.R., Ribeiro, V.Q., 2009. Características de dossel e de rendimento em feijão caupi ereto em diferentes densidades populacionais. Pesquisa Agropecuária brasileira, 44(10), 1239-1245.

(V) Birhanu, A., Tadesse, T., Tadesse, D., 2018. Effect of inter-and intra-row spacing on yield and yield components of mung bean (Vigna radiata L.) under rain-fed condition at Metema District, northwestern Ethiopia. Agriculture & Food Security, 7(1), 1-7.

(VI) Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2009. Regras para análise de sementes. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF, Mapa/ACS.

(VII) Carvalho, N.M., Nakagawa, J., 2012. Sementes: ciência, tecnologia e produção, quinta ed. Jaboticabal, FUNEP.

(VIII) Costa, R.S.S, Sá, M.E., Orioli Júnior, V., Bertolin, D.C., 2008. Qualidade fisiológica de sementes de feijão em função da população de plantas e nitrogênio em plantio direto. Nucleus, 5(2), 335-344.

(IX) Dutra, A.S., Bezerra, F.T.C., Nascimento, P.R., Lima, D.C.L., 2012. Produtividade e qualidade fisiológica de sementes de feijão caupi em função da adubação nitrogenada. Revista Ciência Agronômica, 43(4), 816-821.

(X) Ferreira, D.F., 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042.

(XI) França-Neto, J.B., Krzyzanowski, F.C., Henning, A.A., Pádua, G.P., Lorini, I., Henning, F.A., 2016. Tecnologia da produção de sementes de soja de alta qualidade. Londrina, Embrapa.

(XII) Ghassemi-Golezani, K., Abriz, S.F., Hassanpour-Bourkheili, S., 2014. Development of mung-bean seed vigour under different irrigations and plant densities. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 4(3), 208-211.

(XIII) Ghassemi-Golezani, K., Akbari, H., Bandeh-Hagh, A., 2012. Effects of plant density and pod position on seed vigour of pinto bean cultivars. Research on Crops, 13(2), 529-533.

(XIV) Guedes, R.S., Alves, E.D., Gonçalves, E.P., Viana, J.S., Medeiros, M.S., Lima, C.R., 2009. Teste de comprimento de plântula na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de Erythrina velutina Willd. Semina: Ciências Agrárias, 30(4), 793-802.

(XV) INMET, 2018. Estações Convencionais - Gráficos. http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=h_estacoes_conv_graf (acessado 23 de agosto de 2018).

(XVI) Jianhua, Z., Mcdonald, M.B., 1996. The saturated salt accelerated aging test for small seed crops. Seed Science and Technology, 25(1), 123-131.

(XVII) Maguire, J.D., 1962. Speed of germination aid in selection and evaluation for seeding and vigour. Crop Science, 2(2), 176-177.

(XVIII) Marcos-Filho, J., 2015. Seed vigor testing; an overview of the past, presente and future prespective. Scientia Agrícola, 72(4), 363-375.

(XIX) Santos, H.G., Almeida, J.A., Oliveira, J.B., Lumbreras, J.F., Anjos, L.H.C., Coelho, M.R., Jacomine, P.K.T., Cunha, T.J.F., Oliveira, V.A., 2013. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos, terceira ed. Brasília, Embrapa.

(XX) Silva, S.S.D., Vieira, R.D., Grzybowski, C.R.D.S., Carvalho, T.C.D., Panobianco, M., 2013. Electrical conductivity of different common bean seeds genotypes. Journal of Seed Science, 35(2), 216-224.

(XXI) Soil Survey Staff, 2014. Keys to Soil Taxonomy, twelfth ed. Washington, USDA.

(XXII) Valeriano, T.T.B., Borges, R.M., Almeida, F.S., Silva Neto, O.F., Santana, M.J., Silva, K.A., 2019. Desempenho agronômico de cultivares de feijão caupi em função da densidade de plantas. Revista Inova Ciência & Tecnologia/Innovative Science & Technology Journal, 5(1), 12-17.

(XXIII) Vieira, E.H.N., Yokoyama, M., 2000. Colheita, processamento e armazenamento, in: Vieira, E.H.N., Rava, C.A, décima ed. Sementes de feijão: produção e tecnologia. Santo Antônio de Goiás, Embrapa Arroz e Feijão, p. 233-248.

(XXIV) Zucareli, C., Brzezinski, C.R., Abati, J., Werner, F., Ramos Júnior, E.U., Nakagawa, J., 2015. Qualidade fisiológica de sementes de feijão carioca armazenadas em diferentes ambientes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19(8), 803-809.

Downloads

Publicado

2019-12-19

Como Citar

Silva, E. C., Peixoto, N., Arruda, N., Ferreira, N. C. de F., & Oliveira, L. A. B. de. (2019). PHYSIOLOGICAL QUALITY OF MUNG BEAN SEEDS ACCORDING TO THE PLANT DENSITY. Revista De Agricultura Neotropical, 6(4), 29–35. https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3580

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2