REARING DENSITY IN THE PERFORMANCE AND PROFITABILITY OF ROSS 308 BROILERS

Visualizações: 546

Autores

  • Higor Jonathan de Oliveira Silva Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Andréia Fróes Galuci Oliveira de Souza Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Elis Regina de Moraes Garcia Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Meiby Carneiro de Paula Leite Universidade Federal do Recôncavo da Bahia Cruz da Almas (BA)
  • Leticia Gabriela Talhaferro Cassuci Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Elyan Carlos da Silva Domingues Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Ana Letícia Ribeiro Marques Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • João Paulo Gomes dos Santos Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Gabriela da Silva da Costa Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Dayane Camargo Machado Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)
  • Maria Vitória Silva Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v8i2.5856

Resumo

The objective was to evaluate the effect of stocking density on productive performance, carcass characteristics, productivity, bone development, and profitability of Ross 308 broilers. A completely randomized experimental design with four stocking densities (10, 12, 14, and 16 birds m-2) and four replicates, and the subplots the bone collection ages (7, 14, 21, 28, 35, and 42 days old). The variables analyzed were live weight at 21 and 42 days, weight gain, feed intake, and conversion in the accumulated periods from 1 to 21 and 1 to 42 days. Weights of carcasses, commercial cuts, edible viscera, abdominal fat, productivity, production efficiency index, viability, and profitability were evaluated. The length, thickness, weight, and Seedor index of long bones (tibiotarsus and femur) were also evaluated. The yield was higher for densities of 14 and 16 birds m-2. The thickness of the tibiotarsus was lower in the density of 12 birds m-2. The increase in the stocking density of 10 or 12 birds m-2, to 14 birds m-2 allows greater productivity per area, without compromising the productive performance, such as carcass characteristics and the animal's bone development, besides being the breeding density with the highest profitability, considering the welfare of Ross 308 broilers.

Biografia do Autor

Higor Jonathan de Oliveira Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Mestre em Agronomia pela UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Área: Agronomia

Andréia Fróes Galuci Oliveira de Souza, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Professora efetiva do curso de Agronomia da Unidade Universitária de Cassilândia da UEMS.

Área: Zootecnia

Elis Regina de Moraes Garcia, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Professora efetiva do curso de Zootecnia da Unidade Universitária de Aquidauana da UEMS.

Área: Zootecnia

Meiby Carneiro de Paula Leite, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia Cruz da Almas (BA)

Professora efetiva do curso de Zootecnia em Cruz das Almas (UFRB)

Área: Zootecnia

Leticia Gabriela Talhaferro Cassuci, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Elyan Carlos da Silva Domingues, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluno do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Ana Letícia Ribeiro Marques, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

João Paulo Gomes dos Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluno do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Gabriela da Silva da Costa, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Dayane Camargo Machado, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Maria Vitória Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Aluna do curso de Agronomia da UEMS, Unidade Universitária de Cassilândia.

Referências

(I) Agrolink. Cotações. https://www.agrolink.com.br/cotacoes/. (acessado em 30 de setembro de 2020).

(II) Api, I., Takahashi, S.E., Mendes, A.S., Paixão, S.J., Refati, R., Restelatto, R. 2017. Effect of strains and sexing on performance and carcass yield of broilers. Ciência Animal Brasileira, 18, 1-10. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1089-6891v18e-32691.

(III) Applegate, T.J., Lilburn, M.S. 2002 Growth of the femur and tibia of a commercial broiler line. Poultry Science, 81(9), 1289-1294. DOI: https://doi.org/ 10.1093 / ps / 81.9.1289.

(IV) Astaneh, I,Y., Chamani, M., Mousavi, S.N., Sadeghi, A.A., Afshar, M.A. 2018. Effects of stocking density on performace and immunity in Ross 308 broiler chickens. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 24(4), 483-489. DOI: https://doi.org/10.9775/kvfd.2017.18869.

(V) Bonamingo, A., Silva, C.B.S., Molento, C.F.M. 2011. Grau de bem-estar relativo de frangos em diferentes densidades de lotação. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 63(6), 1421-1428. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352011000600020.

(VI) Bruno, J.B.C., Albuquerque, R., Raspantini, L.E., Kobashigawa, E., Neto, M.A.T., Araújo, L.F., Rodrigueiro, R.J.B. 2012. Avaliação do desempenho de frangos de corte alimentados com rações contendo probióticos e diferentes níveis de nucleotídeos. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 49(1), 5-11. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2318-3659.v49i1p5-11.

(VII) Cristo, A.B., Schimidt, J.M., Perini, R., Mora, M.; Marques, P.F.S., Santos, A.L., Fernandes, J.I.M. 2017. Efeito da densidade de alojamento sobre a incidência de pododermatites e características ósseas de frangos de corte criados em aviários Dark House. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 18(1), 161-173. DOI: https://doi.org/10.1590/s1519-99402017000100015.

(VIII) Ferreira, D.F. 2011. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia. UFLA, 35(6), 1039-1042. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001.

(IX) Gholami, M., Chamani, M., Seidavi, A., Sadeghi, A.A., Aminafschar, M. 2020. Effects of stocking density and environmental conditions on performance, immunity,carcase characteristics, blood constitutes, and economical parameters of cobb 500 strain broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 19(1), 524-535, DOI: https://doi.org/10.1080/1828051X.2020.1757522.

(X) Gopinger, E., Avila, V.S., Perondi, D., Catalan, A.A.S., Krabbe, E.L., Roll, V.F.B. 2015. Performance, carcass characteristics and litter moisture in broilers housed at two densities. Acta Scientiarum Animal Sciences, 37(1), 35-39. DOI: http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v37i1.24732.

(XI) Henrique, C.S., Oliveira, A.F.G., Ferreira, T.S., Silva, E.S., Mello, B.F.F.R., Andrade, A.F., Martins, V.S.F., Paula, F.O., Garcia, E.R.M., Bruno, L.D.G. 2017. Effect of stocking density on performance, carcass yield, productivity, and boné development in broiler chickens Cobb500®. Semina: Ciências Agrárias, 38(4), 2705-2718. DOI: http://dx.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4Supl1p2705.

(XII) Marcu, A., Stef, L., Dumitrescu, G., Ciochinã, L.P., Dronca, D., Pet, I., Baul, S., Marcu, A. 2014. Influence of Nutrition, Sex and Slaughter Age on the Carcass Characteristic at Broiler Chicken Ross-308. Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies, 47(2), 271-278. http://www.spasb.ro/index.php/spasb/article/view/1767 (acessado em 4 de janeiro de 2021)

(XIII) Mendes, A.S., Paixão, S.J.A, Marostega, J.B, Restelatto, R.C, Oliveira, P.A.V. & Possenti, J.C. 2012. Mensuração de problemas locomotores e de lesões no coxim plantar em frangos de corte. Archivos de Zootecnia, 61(234), 217- 228. DOI: http://dx.doi.org/10.4321/S0004-05922012000200006.

(XIV) Oliveira, A.F.G., Bruno, L.D.G., Garcia, E.R.M., Leite, M.C.P., Ton, A.P.S., Lorençon, L. 2012. Efeito da densidade de criação e do grupo genético sobre o desempenho e o desenvolvimento ósseo de frangos de corte. Scientia Agraria Paranaensis, 11(1), 49–64. DOI: https://doi.org/10.18188/sap.v11i1.6353.

(XV) OIE. WORD ORGANISATION FOR ANIMAL HEALTH. 2019. Código sanitário dos animais terrestres. https://www.oie.int/es/normas/codigo-terrestre/ (acessado em 17 de julho de 2020)

(XVI) Ponso, R., Faria, D., Albuquerque, R., Paz, I., Artoni, S., Santos, A.L., Saviani, G., Araújo, C.M. 2012. Avaliação do desenvolvimento da discondroplasia tibial em frangos de corte submetidos à dieta com 25 hidroxicolecalciferol. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 49(2), 153-161. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2318-3659.v49i2p153-161.

(XVII) Ross 308 AP (AP95). Objetivos de Desempenho. 2017. Ross An Aviagen Brand: http://pt.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Portuguese/Ross308AP-PS-PO-PT-2017.pdf. (acessado em 18 de maio de 2020)

(XVIII) Ross. 2018. Manual de Manejo de frangos de corte. Ross An Aviagen Brand http://pt.aviagen.com/tech-center/download/1271/RossPSHandBook2018-PT.pdf. (acessado em 10 de fevereiro de 2020),

(XIX) Sakomura, N.K., Rostagno, H.S. 2016. Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. UNESP, Jaboticabal.

(XX) Seedor, J.G., Quartuccio, H.A., Thompson, D.D. 1991. The biophosphonate alendronate (MK-217) inhibit bone loss due to ovariectomy in rats. Journal of Boneand Mineral Research, 6(4), 339-346. DOI: https://doi.org/10.1002/jbmr.5650060405.

(XXI) UBA. UNIÃO BRASILEIRA DE AVICULTURA. 2008. Protocolo de Bem-Estar para Frangos e Perus. https://avisite.com.br/legislacao/anexos/protocolo_de_bem_estar_para_frangos_e_perus.pdf. (acessado em 05 de setembro de 2020)

(XXII) Uzum, M.H , Toplu, H.D.O. 2013. Effects of stocking density and feed restriction on performance, carcass, meat quality characteristics and some stress parameters in broilers under heat stress. Revue de Médecine Vetérinaire, 164(12), 546-554. https://www.revmedvet.com/2013/RMV164_546_554.pdf. (acessado em 4 janeiro de 2021)

Downloads

Publicado

2021-04-28

Como Citar

Silva, H. J. de O., Souza, A. F. G. O. de, Garcia, E. R. de M., Leite, M. C. de P., Cassuci, L. G. T., Domingues, E. C. da S., … Silva, M. V. (2021). REARING DENSITY IN THE PERFORMANCE AND PROFITABILITY OF ROSS 308 BROILERS. Revista De Agricultura Neotropical, 8(2), e5856. https://doi.org/10.32404/rean.v8i2.5856

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)