GROWTH AND QUALITY OF ‘PÉROLA’ PINEAPPLE AS A FUNCTION OF LEVELS OF GIBBERELLIC ACID

Visualizações: 471

Autores

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6731

Palavras-chave:

Ananas comosus L., Gibberellin, Plant Hormones

Resumo

Gibberellin is a plant hormone capable of enhancing the productivity of plant’s productivity rants, due to its action in plant physiology, mainly in fruit formation. In this sense, this study aimed to evaluate gibberellic acid levels and application times on the growth and quality of ‘Pérola’ pineapple. The experiment was conducted under field conditions in the municipality of Pedras de Fogo, state of Paraíba, Brazil. The treatments consisted of five levels of gibberellic acid (0.0, 1.5, 3.0, 6.0, and 12.0 mg/plant), distributed in a randomized block experimental design, with four repetitions, in which three applications were made at 50, 80, and 110 days after flower induction. The soluble solids content, fruit height, fruit diameter, and weight were evaluated. The period of application and the levels of gibberellic acid altered the responses for the variables analyzed. The level of 7.5 mg/plant of gibberellic acid promoted an increase in the weight and diameter of the fruit. The application at 110 days after floral induction induced an increase in fruit weight and a greater concentration of sugar in the fruit. Further studies on the application of gibberellic acid and periods of application in different soil and climatic conditions should be carried out to determine more consistent results with this crop.

Biografia do Autor

Juanderson Moura da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

João Henrique Barbosa da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

José Rayan Eraldo Souza Araújo, Universidade Federal da Paraíba

1Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

Eduardo Marinho Gomes, Universidade Federal da Paraíba

1Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

José Manoel Ferreira de Lima Cruz, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

Antônio Veimar da Silva, Universidade Federal da Paraíba

1Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

Francisco Gledson da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

João Paulo de Oliveira Santos, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

Walter Esfrain Pereira, Universidade Federal da Paraíba

Universidade Federal da Paraíba, Campus de Areia, Areia, Paraíba

Referências

(I) Aquino, C.F., Salomão, L.C.C., Azevedo, A.M., 2016. Qualidade pós-colheita de banana 'Maçã' tratada com ácido giberélico avaliada por redes neurais artificiais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 51 (7), 824-833. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2016000700005

(II) Beltrão, B.A., Morais, F., Mascarenhas, J.C., Miranda, J.L.F., Souza Junior, L.C., Mendes, V.A, 2005. Projeto cadastro de fontes de abastecimento por água subterrânea da Paraíba: Diagnóstico do município de Pedras de Fogo. CPRM/PRODEEM, 11 p. https://rigeo.cprm.gov.br/bitstream/doc/16247/1/Rel_Pedras_Fogo.pdf. (acessado 31 de julho de 2020).

(III) Björklund, S., Antti, H., Uddestrand, I., Moritz, T., Sundberg, B., 2007. Cross‐talk between gibberellin and auxin in development of Populus wood: gibberellin stimulates polar auxin transport and has a common transcriptome with auxin. The Plant Journal, 52 (3), 499-511. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-313x.2007.03250.x

(IV) Bleinroth, E.W., 2000. Frutas Tropicais: 2: Abacaxi. ITAL.

(V) CEAGESP. COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO. 2003. Programa brasileiro para modernização da horticultura: normas de classificação do abacaxi, Central de Qualidade em Horticultura. http://minas1.ceasa.mg.gov.br/ceasainternet/_lib

/file/docagroqcartilhas/ABACAXI.pdf. (acessado 21 de julho de 2020).

(VI) CONAB. COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. 2020. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. A participação do abacaxi no desenvolvimento econômico nas regiões produtoras. Brasília, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 14 p. https://www.conab.gov.br/institucional/publicacoes/compendio-de-estudos-da-conab/item/download/30706_fec8df8c31ba1fa1fd923e1c0b86baee. (acessado 21 de julho de 2020).

(VII) Dagar, A., Weksler, A., Friedman, H., Lurie, S., 2012. Gibberellic acid (GA3) application at the end of pit ripening: Effect on ripening and storage of two harvests of ‘September Snow’peach. Scientia Horticulturae, 140(1), 125-130. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.03.013

(VIII) Dalanhol, S.J., Mombach, T.C., Toderke, M.L., Nogueira, A.V., Bortolini, M.F., 2013. Dormência em sementes de Annona cacans warm.(annonaceae). Revista Acadêmica: Ciência Animal, 11 (1), 183-189. https://periodicos.pucpr.br/

cienciaanimal/article/view/11462. (acessado 21 de julho de 2020).

(IX) Duarte Filho, J., Antunes, L.E.C., Pádua, J.G., 2004. GA3 e Paclobutrazol no florescimento e na produção de frutos em duas cultivares de morangueiro. Horticultura Brasileira, 22 (2), 202-205. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000200008

(X) FAO. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. 2019. Tropical Fruits Article. http://www.fao.org/faostat. (acessado 21 de julho de 2020).

(XI) FAOSTAT. FOOD AND AGRICULTURE DATA. 2018. Major tropical fruits - Statistical compendium 2018. http://faostat.fao.org/. (acessado 24 de outubro de 2020).

(XII) Gonçalves, B.H.L., Ferraz, R.A., Souza, J.M.A., Tecchio, M.A., 2017. Biometria dos frutos e uso de ácido giberélico na germinação de sementes de abieiro (Pouteria caimito). Cultura Agronômica: Revista de Ciências Agronômicas, 26 (4), 530-539. DOI: https://doi.org/10.32929/2446-8355.2017v26n4p530-539

(XIII) IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2018. Produção agrícola municipal – PAM 2018. https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. (acessado 24 de outubro de 2020).

(XIV) IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2019. Produção Agrícola Municipal 2018. https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1612. (acessado 31 de julho de 2020).

(XV) Iqbal, N., Nazar, R., Khan, M.I.R., Masood, A., Khan, N.A., 2011. Role of gibberellins in regulation of source–sink relations under optimal and limiting environmental conditions. Current Science, 100 (7), 998-1007. https://www.jstor.org/stable/24076517. (acessado 31 de julho de 2020).

(XVI) Lacerda, J.T., Carvalho, R.A., Oliveira, E.F., 2017. Efeito do ácido giberélico na produtividade e qualidade do fruto do abacaxizeiro Pérola. Tecnologia & Ciência Agropecuária, 11 (6), 81-88. https://revistatca.pb.gov.br/. (acessado 21 de julho de 2020).

(XVII) Lavagnini, C.G., Di Carne, C.A.V., Correa, F., Henrique, F., Tokumo, L.E., Silva, M.H., Santos, P.C.S., 2014. Fisiologia vegetal-hormônio giberelina. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, 25 (1), 48-52. http://faef.revista.inf.br/imagens_

arquivos/arquivos_destaque/bhVGBiNA87kYjIU_2014-7-1-21-4-1.pdf. (acessado 21 de julho de 2020).

(XVIII) Li, Y.H., Wu, Y.J., Wu, B., Zou, M.H., Zhang, Z., Sun, G.M., 2011. Exogenous gibberellic acid increases the fruit weight of ‘Comte de Paris’ pineapple by enlarging flesh cells without negative effects on fruit quality. Acta Physiologiae Plantarum, 33 (5),1715-1722. DOI: https://doi.org/10.1007/s11738-010-0708-2

(XIX) Moterle, L.M., Santos, R.F.D., Scapim, C.A., Braccini, A.D.L., Bonato, C.M., Conrado, T., 2011. Efeito de biorregulador na germinação e no vigor de sementes de soja. Revista Ceres, 58 (5), 651-660. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2011000500017

(XX) Noronha, A.D.S., Lemos, W.D.P., Fazolin, M., Sanches, N.F., Garcia, M.V.B, 2016. Pragas agrícolas e florestais na Amazônia. Embrapa, p. 22-43. https://livimagens.sct.embrapa.

br/amostras/00084690.pdf. (acessado 21 de julho de 2020).

(XXI) Nunes, J.S., Lins, A.D.F., Gomes, J.P., Silva, W.D., Silva, F.D., 2017. Influência da temperatura de secagem nas propriedades físico-química de resíduos abacaxi. Revista Agropecuária Técnica, 1 (1), 41-46. DOI: https://doi.org/10.25066/agrotec.v38i1.29991

(XXII) Pereira, M.C.T., Santos, R.K.A., Nietsche, S., Mizobutsi, G.P., Santos, E. F. D., 2014. Levels de ácido giberélico na frutificação efetiva e qualidade de frutos de atemoieira'Gefner'. Revista Brasileira de Fruticultura, 36(1), 184-191. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452014000500022

(XXIII) R CORE TEAM. (2021) R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. https://www.R-project.org/. (acessado 01 de julho de 2020).

(XXIV) Silva, T.R.G., Silva, J.C., Lima, D.F., Santos, L.J.S., Barbosa Júnior, M.R., Santos, M.A.L., 2020. Produtividade e qualidade dos frutos do abacaxi 'Pérola' em função de lâminas de irrigação. Brazilian Journal of Development, 6 (6), 40140-40152. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n6-522

(XXV) Suwandi, T., Dewi, K., Cahyono, P., 2016. Pineapple harvest index and fruit quality improvement by application of gibberellin and cytokinin. Fruits, 71 (4), 209-214. DOI: https://doi.org/10.1051/fruits/2016010

(XXVI) Taiz, L., Zeiger, E., Moller, IM, Murphy, A., 2017. Fisiologia e desenvolvimento vegetal, sexta ed. Artmed.

(XXVII) Weiss, D., Ori, N., 2007. Mechanisms of cross talk between gibberellin and other hormones. Plant Physiology, 144 (3), 1240-6. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.107.100370

(XXVIII) Yildiz, K., Ozturk, B., Ozkan, Y., 2012. Effects of aminoethoxyvinylglycine (AVG) on preharvest fruit drop, fruit maturity, and quality of ‘Red Chief’ apple. Scientia Horticulturae, 144, 121-124. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.07.005

(XXIX) Zeman, S., Čmelik, Z., Jemrić, T., 2012. Size and Weight of Sweet Cherry (Prunus avium L. ‘Regina’) Fruit Treated with 3,5,6-TPA and GA3. Agriculturae Conspectus Scientificus, 77 (1), 45-47. https://acs.agr.hr/acs/index.php/acs/article/view/628. (acessado 15 de julho de 2020)

Downloads

Publicado

2022-04-05

Como Citar

Moura da Silva, J., Barbosa da Silva, J. H., Eraldo Souza Araújo, J. R. ., Marinho Gomes, E. ., Manoel Ferreira de Lima Cruz, J. ., Veimar da Silva, A., … Esfrain Pereira, W. . (2022). GROWTH AND QUALITY OF ‘PÉROLA’ PINEAPPLE AS A FUNCTION OF LEVELS OF GIBBERELLIC ACID. Revista De Agricultura Neotropical, 9(1), e6731. https://doi.org/10.32404/rean.v9i1.6731

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)