FOLIAR SPRAYING OF DOSES OF BORIC ACID IN CORIANDER (Coriandrum sativum L.)

Visualizações: 744

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v7i1.3427

Abstract

Coriander (Coriandrum sativum) is a species highly appreciated in Brazilian cuisine and of high nutritional importance due to the presence of vitamins, calcium, and iron. Leafy vegetables are considered nutritionally demanding as their cycles are relatively short and the lack of any essential element affects their growth, yield and quality. This study aimed to evaluate the response of coriander plants (Coriandrum sativum L.) to foliar spraying of boron doses. The experiment was carried out in a greenhouse at The State University of Goiás, Campus Ipameri, in Ipameri-GO. The experimental design was completely randomized, with five treatments and four replications. The treatments consisted of five boron doses applied by foliar spray (0, 1.0, 1.5, 2.0 and 3.0 kg ha-1) using boric acid (17% of Boron) as the source. Fresh and dry matter of shoot and root and leaf boron contents were evaluated. Data were subjected to analysis of variance (F test) and the effect of boron doses were evaluated by regression analysis. The application of 3.0 kg ha-1 of boron increases the boron content of coriander plants, and the fresh and dry matter of roots and shoots was not significantly increased.

Author Biographies

Jéssica Rodrigues de Mello Duarte, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri.

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Estadual de Goiás.

Scarlet de Aguiar Basílio, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri.

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Estadual de Goiás.

Isabela Carolina Silva, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri.

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Estadual de Goiás.

Elaine Gleice Silva Moreira, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri.

Engenheira Agrônoma, Mestranda em Produção Vegetal pela Universidade Estadual de Goiás.

Adilson Pelá, Universidade Estadual de Goiás, Campus Ipameri.

Doutor em Agronomia. Professor na Universidade Estadual de Goiás.

References

(I) Daflon, D.G., Freitas, M.S.M., Carvalho, A.J.C., Monnerat, P.H., Prins, C.L., 2014. Sintomas visuais de deficiência de macronutrientes e boro em coentro. Horticultura Brasileira, 32(1), 28-34.

(II) Fernandes, M.S., 2006. Nutrição Mineral de Plantas, primeira ed. Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa.

(III) Kurtz, C., Ernani, P.R., 2010. Produtividade de cebola influenciada pela aplicação de micronutrientes. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 34(1), 133-142.

(IV) Linhares, P.C.F., Pereira, M.F.S., Assis, J.P., Bezerra, A.K.H., 2012. Quantidades e tempos de decomposição da jitirana no desempenho agronômico do coentro. Ciência Rural, 42(2), 243-248.

(V) Lopes, A.S., 1998. Manual Internacional de Fertilidade do Solo, segunda ed. Potafos, Piracicaba.

(VI) Luz, J.M.Q., Andrade, L.V., Dias, F.F., Silva, M.A.D., Haber, L.L., Oliveira, R.C., 2012. Produção hidropônica de coentro e salsa crespa sob concentrações de solução nutritiva e posições das plantas nos perfis hidropônicos. Bioscience Journal, 28(4), 589-597.

(VII) Malavolta, E., Vitti, C.G., Oliveira, S.A., 1997. Avaliação do estudo nutricional das plantas: princípios e aplicações, segunda ed. Potafos, Piracicaba.

(VIII) Mesquita, G.M., Costa, S.M., Buso, W.H.D., Silva, S.D.D., 2011. Produção de rabanete cultivado sob diferentes doses de boro com presença e ausência de calagem. Global Science and Technology, 4(2), 18-26.

(IX) Prado, R.M., 2008. Nutrição de plantas, primeira ed. Unesp, São Paulo.

(X) R Core Team, 2018. R: A Language and Environment for Statistical Computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. https://www.r-project.org/ (Accessed December 10, 2018).

(XI) Rubel, F., Kottek, M., 2010. Observed and projected climate shifts 1901-2100 depicted by world maps of the Köppen-Geiger climate classification. Meteorologische Zeitschrift, 19(2), 135-141.

(XII) Salvador, J.O., Moreira, A., Malavolta, E., Cabral, C.P., 2003. Influência do boro e do manganês no crescimento e na composição mineral de mudas de goiabeira. Ciência e agrotecnologia, 27(2), 325-331.

(XIII) Santos, H.G., Jacomine, P.K.T., Anjos, L.H.C., Oliveira, V.A., Lumbreras, J.F., Coelho, M.R., Almeida, J.A., Cunha, T.J.F., Oliveira, J.B., 2013. Sistema brasileiro de classificação de solos, terceira ed. Embrapa, Brasília.

(XIV) Silva, K.S., Santos, E.C.M., Benett, C.G.S., Laranjeira, L.T., Eberhardt Neto, E., Costa, E., 2012. Produtividade e desenvolvimento de cultivares de repolho em função de doses de boro. Horticultura Brasileira, 30(3), 520-525.

(XV) Silva, L.M., Basílio S.A., Silva Júnior, R.L., Nascimento, M.V., Benett, C.G.S., Benett, K.S.S., 2014. Aplicação de ácido bórico sobre as características produtivas do repolho em diferentes épocas. Revista de Agricultura Neotropical, 1(2), 26-34.

(XVI) Tavella, L.B., Galvão, R.O., Ferreira, R.L.F., Araújo Neto, S.E., Negreiros, J.R.S., 2010. Cultivo orgânico de coentro em plantio direto utilizando cobertura viva e morta adubado com composto. Revista Ciência Agronômica, 41(4), 614-618.

(XVII) Trani, P.E., Purquério, L.F.V., Figueiredo, G.J.B., Tivelli, S.W., Blat, S.F., 2015. Calagem e adubação da alface, almeirão, agrião d’água, chicória, coentro, espinafre e rúcula. Revista Attalea Agronegócios, (99), 44-47.

(XVIII) Zanão Júnior, L.A., Carvalho-Zanão, M.P., Fontes, R.L.F., Grossi, J.A.S., 2014. Produção e qualidade de rosas em razão de doses de boro aplicadas no substrato. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 38(2), 524-531.

Downloads

Published

2020-04-03

How to Cite

Mello Duarte, J. R. de, Basílio, S. de A., Silva, I. C., Moreira, E. G. S., & Pelá, A. (2020). FOLIAR SPRAYING OF DOSES OF BORIC ACID IN CORIANDER (Coriandrum sativum L.). REVISTA DE AGRICULTURA NEOTROPICAL, 7(1), 66–69. https://doi.org/10.32404/rean.v7i1.3427

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2