FOLIAR SPRAYING OF DOSES OF BORIC ACID IN CORIANDER (Coriandrum sativum L.)
Visualizações: 744DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v7i1.3427Resumo
Coriander (Coriandrum sativum) is a species highly appreciated in Brazilian cuisine and of high nutritional importance due to the presence of vitamins, calcium, and iron. Leafy vegetables are considered nutritionally demanding as their cycles are relatively short and the lack of any essential element affects their growth, yield and quality. This study aimed to evaluate the response of coriander plants (Coriandrum sativum L.) to foliar spraying of boron doses. The experiment was carried out in a greenhouse at The State University of Goiás, Campus Ipameri, in Ipameri-GO. The experimental design was completely randomized, with five treatments and four replications. The treatments consisted of five boron doses applied by foliar spray (0, 1.0, 1.5, 2.0 and 3.0 kg ha-1) using boric acid (17% of Boron) as the source. Fresh and dry matter of shoot and root and leaf boron contents were evaluated. Data were subjected to analysis of variance (F test) and the effect of boron doses were evaluated by regression analysis. The application of 3.0 kg ha-1 of boron increases the boron content of coriander plants, and the fresh and dry matter of roots and shoots was not significantly increased.Referências
(I) Daflon, D.G., Freitas, M.S.M., Carvalho, A.J.C., Monnerat, P.H., Prins, C.L., 2014. Sintomas visuais de deficiência de macronutrientes e boro em coentro. Horticultura Brasileira, 32(1), 28-34.
(II) Fernandes, M.S., 2006. Nutrição Mineral de Plantas, primeira ed. Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa.
(III) Kurtz, C., Ernani, P.R., 2010. Produtividade de cebola influenciada pela aplicação de micronutrientes. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 34(1), 133-142.
(IV) Linhares, P.C.F., Pereira, M.F.S., Assis, J.P., Bezerra, A.K.H., 2012. Quantidades e tempos de decomposição da jitirana no desempenho agronômico do coentro. Ciência Rural, 42(2), 243-248.
(V) Lopes, A.S., 1998. Manual Internacional de Fertilidade do Solo, segunda ed. Potafos, Piracicaba.
(VI) Luz, J.M.Q., Andrade, L.V., Dias, F.F., Silva, M.A.D., Haber, L.L., Oliveira, R.C., 2012. Produção hidropônica de coentro e salsa crespa sob concentrações de solução nutritiva e posições das plantas nos perfis hidropônicos. Bioscience Journal, 28(4), 589-597.
(VII) Malavolta, E., Vitti, C.G., Oliveira, S.A., 1997. Avaliação do estudo nutricional das plantas: princípios e aplicações, segunda ed. Potafos, Piracicaba.
(VIII) Mesquita, G.M., Costa, S.M., Buso, W.H.D., Silva, S.D.D., 2011. Produção de rabanete cultivado sob diferentes doses de boro com presença e ausência de calagem. Global Science and Technology, 4(2), 18-26.
(IX) Prado, R.M., 2008. Nutrição de plantas, primeira ed. Unesp, São Paulo.
(X) R Core Team, 2018. R: A Language and Environment for Statistical Computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. https://www.r-project.org/ (Accessed December 10, 2018).
(XI) Rubel, F., Kottek, M., 2010. Observed and projected climate shifts 1901-2100 depicted by world maps of the Köppen-Geiger climate classification. Meteorologische Zeitschrift, 19(2), 135-141.
(XII) Salvador, J.O., Moreira, A., Malavolta, E., Cabral, C.P., 2003. Influência do boro e do manganês no crescimento e na composição mineral de mudas de goiabeira. Ciência e agrotecnologia, 27(2), 325-331.
(XIII) Santos, H.G., Jacomine, P.K.T., Anjos, L.H.C., Oliveira, V.A., Lumbreras, J.F., Coelho, M.R., Almeida, J.A., Cunha, T.J.F., Oliveira, J.B., 2013. Sistema brasileiro de classificação de solos, terceira ed. Embrapa, Brasília.
(XIV) Silva, K.S., Santos, E.C.M., Benett, C.G.S., Laranjeira, L.T., Eberhardt Neto, E., Costa, E., 2012. Produtividade e desenvolvimento de cultivares de repolho em função de doses de boro. Horticultura Brasileira, 30(3), 520-525.
(XV) Silva, L.M., Basílio S.A., Silva Júnior, R.L., Nascimento, M.V., Benett, C.G.S., Benett, K.S.S., 2014. Aplicação de ácido bórico sobre as características produtivas do repolho em diferentes épocas. Revista de Agricultura Neotropical, 1(2), 26-34.
(XVI) Tavella, L.B., Galvão, R.O., Ferreira, R.L.F., Araújo Neto, S.E., Negreiros, J.R.S., 2010. Cultivo orgânico de coentro em plantio direto utilizando cobertura viva e morta adubado com composto. Revista Ciência Agronômica, 41(4), 614-618.
(XVII) Trani, P.E., Purquério, L.F.V., Figueiredo, G.J.B., Tivelli, S.W., Blat, S.F., 2015. Calagem e adubação da alface, almeirão, agrião d’água, chicória, coentro, espinafre e rúcula. Revista Attalea Agronegócios, (99), 44-47.
(XVIII) Zanão Júnior, L.A., Carvalho-Zanão, M.P., Fontes, R.L.F., Grossi, J.A.S., 2014. Produção e qualidade de rosas em razão de doses de boro aplicadas no substrato. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 38(2), 524-531.
Downloads
- PDF (English) 423
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Os autores mantêm os direitos dos artigos e, portanto, são livres para compartilhar, copiar, distribuir, executar e comunicar publicamente o trabalho sob as seguintes condições:
Reconheça os créditos do trabalho da maneira especificada pelo autor ou licenciante (mas não de uma maneira que sugira que você tenha o apoio deles ou que eles apoiem o uso do trabalho deles).
JOURNAL OF NEOTROPICAL AGRICULTURE - Revista de Agricultura Neotropical (ISSN 2358-6303) está sob licença https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
A Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), da Unidade Universitária de Cassilândia (UUC) conserva os direitos patrimoniais (direitos autorais) das obras publicadas e favorece e permite a sua reutilização sob a licença supracitada.
------------
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
A provas finais serão enviadas aos autores.
Os trabalhos publicados passam a ser propriedade da revista. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.