SEEDLINGS PRODUCTION AND FRUIT YIELD OF CUCUMBER ON DIFFERENT ORGANIC SUBSTRATES

Visualizações: 747

Autores

  • Laís de Lima Luqui Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Aquidauana, Aquidauana, Mato Grosso do Sul.
  • Josiane Souza Salles Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Edilson Costa Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Vitória Carolina Dantas Alves Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Larissa Gabriela Pereira de Souza Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Mariane Tavares Vieira Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Jussara Souza Salles Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.
  • Vitória Cristina Di Matheus e Souza Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Unidade Universitária de Cassilândia, Departamento de Ambiência Vegetal, Cassilândia-MS, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3544

Resumo

Demand for agricultural products with zero or reduced amounts of agrochemicals leads to increasingly healthy production alternatives. Thus, seedling formation and fruit yield of three cucumber cultivars were evaluated on different organic substrates in a protected environment. Marketer, Caipira and Verde Comprido cultivars were grown on five substrates: 100% cassava stems + 0% cattle manure; 75% cassava stems + 25% cattle manure; 50% cassava stems + 50% cattle manure; 25% cassava stems + 75% cattle manure and 0% cassava stems + 100% cattle manure. A completely randomized design in a 5 x 3 factorial scheme (5 substrates X 3 cultivars) was used, with six replications of four seedlings in the seedling formation phase and five replications of two plants in the fruit production phase. The seedlings were produced in trays with 72 cells, and fruit production was conducted in 13-liter pots. There was a little influence of the substrates on the emergence of cucumber cultivars: the substrates with 75 and 100% of cattle manure provided the best conditions for seedling formation, as well as the highest yield and the largest amount of fruits. On the best substrates, the cultivar Caipira had fruits with higher mass and larger average fruit diameter, but in smaller numbers.

Referências

(I) Antunes, G., Ferreira, A.P.S., Puiatti, M., Cecon, P.R., Silva, G.C.C., 2014. Produtividade e qualidade de frutos de pepino africano em resposta à adubação nitrogenada. Revista Ceres, 61(1), 141-146.

(II) Araújo Neto, S.E., Azevedo, J.M.A., Galvão, R.O., Oliveira, E.B.L., Ferreira, R.L.F., 2009. Produção de muda orgânica de pimentão com diferentes substratos. Ciência Rural, 39(5), 1408-1413.

(III) Cañizares, K.A., Costa, P.C., Goto, R., Vieira, A.R.M., 2002. Desenvolvimento de mudas de pepino em diferentes substratos com e sem uso de solução nutritiva. Horticultura brasileira, 20(2), 227-229.

(IV) Carrijo, O.A., Vidal, M.C., Reis, N.V.B., Souza, R.B., Makishima, N., 2004. Produtividade do tomateiro em diferentes substratos e modelos de casas de vegetação. Horticultura Brasileira, 22(1), 05-09.

(V) Costa, E., Durante, L.G.Y., Nagel, P.L., Ferreira, C.R., Santos, A., 2011. Qualidade de mudas de berinjela submetida a diferentes métodos de produção. Revista Ciência Agronômica, 42(4), 1017-1025.

(VI) Costa, E., Durante, L.G.Y., Santos, A., Ferreira, C.R., 2013a. Production of eggplant from seedlings produced in different environments, containers and substrates. Horticultura Brasileira, 31(1), 139-146.

(VII) Costa, E., Leal, P.A.M., Gomes V.A., Machado, D., Jara, M.C.S., 2010. Biomassa de mudas de pepinos híbridos conduzidos sob ambientes protegidos. Bragantia, 69(2), 381-386.

(VIII) Costa, E., Pegorare, A.B., Leal, P.A., Espíndola, J.S., Salamene, L.C.P., 2012a. Formação de mudas e produção de frutos de berinjela. Científica, 40(1), 12-20.

(IX) Costa, E., Souza, T.G.S., Benteo, G.L., Benett, K.S.S., Benett, C.G.S., 2013b. Okra seedlings production in protected environment, testing substrates and producing fruits in field. Horticultura Brasileira, 31(1), 8-14.

(X) Costa, E., Vieira, L.C.R., Leal, P.A.M., Jara, M.C.S., Silva, P.N.L., 2012b. Substrate with Organosuper for cucumber seedlings formation in protected environments and polystyrene trays. Engenharia Agrícola, 32(2), 226-235.

(XI) Costa, L.M., Andrade, J.W.S., Rocha, A.C., Souza, L.P., Neto, J.F., 2009. Avaliação de diferentes substratos para o cultivo de pepino. Global Science And Technology, 2(2), 21-26.

(XII) Echer, M.M., Guimarães, V.F., Aranda, A.N., Bortolazzo, E.D., Braga, J.S., 2007. Avaliação de mudas de beterraba em função do substrato e do tipo de bandeja. Semina: Ciências Agrárias, 28(1), 45-50.

(XIII) Fernandes, A.A., Martinez, H.E.P., Oliveira, L.R., 2002. Produtividade, qualidade dos frutos e estado nutricional de plantas de pepino, cultivadas em hidroponia, em função das fontes de nutrientes. Horticultura Brasileira, 20(4), 571-575.

(XIV) Fonseca, E.P., Valéri, S.V., Miglioranza, E., Fonseca, N.A.N., Couto, L., 2002. Padrão de qualidade de mudas de Trema micranta (L.) Blume, produzidas sob diferentes períodos de sombreamento. Revisa Árvore, 26(4), 515-523.

(XV) Gomes, J.M., Paiva, H.N., 2012. Viveiros florestais: propagação sexuada. Editora UFV, Viçosa-MG.

(XVI) Guimarães, V.F., Echer, M.M., Minami, K., 2002. Métodos de produção de mudas, distribuição de matéria seca produtividade de plântulas de beterraba. Horticultura Brasileira, 20(3), 505-509.

(XVII) Leal, P.A.M., Costa, E., Schiavo, J.A., Pegorare, A.B., 2011. Formação de mudas e produção a campo de beterraba e alface em Aquidauana-MS. Horticultura Brasileira, 29(2), 457-463.

(XVIII) Miranda, S.M., Ribeiro, R.L.D., Ricci, M.S.F., Almeida, D.L., 1998. Avaliação de substratos alternativos para produção de mudas de alface em bandejas. Seropédica-RJ: Embrapa Agrobiologia. 6 p. (Embrapa Agrobiologia. Comunicado Técnico, 24).

(XIX) Modolo, V.A., Tessarioli Neto, J., Ortigozza, L.E.R., 1999. Desenvolvimento de mudas de quiabeiro (Abelmoschusesculentus (L.) Moench) em diferentes tipos de bandeja e substrato. Scientia agrícola, 56(2), 377-381.

(XX) Modolo, V.A., Tessarioli Neto, J., Ortigozza, L.E.R., 2001. Produção de frutos de quiabeiro a partir de mudas produzidas em diferentes tipos de bandejas e substratos. Horticultura Brasileira, 19(1), 39-42.

(XXI) Oliveira, F.A., Medeiros, J.F., Oliveira, M.K.T., Lima, C.J.G.S., Galvão, D.C., 2007. Desenvolvimento de plantas de pepino sob diferentes teores de esterco bovino. Revista Verde, 2(2), 73-78.

(XXII) Rodrigues, E.T., Leal, P.A.M., Costa, E., Paula, T.S., Gomes, V.A., 2010. Produção de mudas de tomateiro em diferentes substratos e recipientes em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, 28(4), 483-488.

(XXIII) Rodrigues, G.S.O., Torres, S.B., Linhares, P.C.F., Freitas, R.S., Maracajá, P.B., 2008. Quantidade de esterco bovino no desempenho agronômico da rúcula (Eruca sativa L.), cultivar cultivada. Revista Caatinga, 21(1), 162-168.

(XXIV) Salles, J.S., Lima, A.H.F., Costa, E., 2017. Mudas de jambolão sob níveis de sombreamento, bancadas refletoras e profundidade de semeadura. Revista de Agricultura Neotropical, 4(Supl. 1), 110-118.

(XXV) Seabra Júnior, S., Gadum, J., Cardoso, A.I.I., 2004. Produção de pepino em função da idade das mudas produzidas em recipientes com diferentes volumes de substrato. Horticultura brasileira, 22(3), 610-613.

(XXVI) Sediyama, M.A.N., Nascimento, J.L.M., Santos, M.R., Vidigal, S.M., Carvalho, I.P.L., 2012. Produção de pepino tipo japonês em ambiente protegido em função de adubação orgânica. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 2(2), 65-74.

(XXVII) Setubal, J.W., Belfort, C.C., Melo, M.V.S., 2004. Efeito de diferentes substratos na qualidade de mudas de pimentão. Horticultura Brasileira, 22(2), 403-408.

(XXVIII) Silva, B.L.B., Costa, E., Binotti, F., Benett, C., Silva, A., 2018a. Qualidade e crescimento de mudas de achachairu em função do substrato e sombreamento. Pesquisa Agropecuária Tropical (Agricultural Research in the Tropics), 48(4), 407-413.

(XXIX) Silva, B.L.B., Costa, E., Salles, J.S., Binotti, F.F.S., Benett, C., 2018b. Protected environments and substrates for achachairu seedlings. Engenharia Agrícola, 38(3), 309-318.

(XXX) Smiderle, O.J., Salibe, A.B., Hayashi, A.H., Minami, K., 2001. Produção de mudas de alface, pepino e pimentão em substratos combinando areia, solo e Plantmax®. Horticultura Brasileira, 19(3), 253-257.

Downloads

Publicado

2019-12-19

Como Citar

Luqui, L. de L., Salles, J. S., Costa, E., Alves, V. C. D., Souza, L. G. P. de, Vieira, M. T., … Souza, V. C. D. M. e. (2019). SEEDLINGS PRODUCTION AND FRUIT YIELD OF CUCUMBER ON DIFFERENT ORGANIC SUBSTRATES. Revista De Agricultura Neotropical, 6(4), 1–7. https://doi.org/10.32404/rean.v6i4.3544

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2 3