PARCHMENT PRESENCE AND TREATMENT WITH VITAMINS ON THE EMERGENCE OF COFFEE SEEDLINGS
Visualizações: 709DOI:
https://doi.org/10.32404/rean.v6i3.2769Resumo
The seedling production of is a stage of great importance for several crops. The seeds of the coffee tree present germination difficulties due to the physical barrier imposed by the parchment. The objective of this study was to evaluate the effect of parchment presence and pre-sowing treatment with vitamins on the emergence of coffee seedlings. The experimental design was completely randomized, in a 2x4 factorial design (parchment presence x types of vitamins), in four replicates with 15 seeds per plot. Vitamins concentration was 100 mg l-1 of thiamine, 100 mg l-1 niacin, 50 mg l-1 thiamine + 50 mg l-1 niacin and a control treatment. The evaluations were performed weekly, with the emerged seedlings being counted until the 76th day after sowing. The emergence percentage was obtained after the 146th day after sowing, counting the number of normal seedlings obtained. The parchment removal increases the speed and the emergence percentage of the coffee seedlings. The treatment with vitamin did not influenced the emergence characteristics of the coffee tree.
Referências
(I) Alvares, C.A., Stape, J.L., Sentelhas, P.C., Gonçalves, J.L.M., Sparovek, G., 2013. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22, 711-728.
(II) Araujo, A.V., Araujo, E.F., Abud, H.F., Araujo, I.C.V.F., 2016. Utilização da técnica SECAFÉ em sementes de diferentes cultivares. Coffee Science, 11, 386-394.
(III) Campanharo, M., Rodrigues, J.J.V., Junior, M.D.A.L., Espindula, M.C., Costa, J.V.T., 2006. Características físicas de diferentes substratos para produção de mudas de tomateiro. Revista Caatinga, 19, 140-145.
(IV) Campos, L.F.C., Abreu, C.M., Guimarães, R.N., Seleguini, A., 2015. Scarification and gibberellic acid on emergence and seedling growth of Biribá. Ciência Rural, 45, 1748-1754.
(V) Conab, 2017. Acompanhamento da safra brasileira: café. Conab, 4, 84 p.
(VI) FAOSTAT, 2018. Agricultural Statistics Database. 2016. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E (acessado 20 de fevereiro de 2018).
(VII) Guimarães, R.J., Mendes, A.N.G., Baliza, D.P. (Ed.), 2010. Semiologia do cafeeiro: sintomas de desordens nutricionais, fitossanitárias e fisiológicas. Lavras, UFLA.
(VIII) Hendawy, S.F., El-Din, A.A.E., 2010. Growth and yield of Foeniculum vulgar var. Azoricum as influensed by some vitamins and amino acids. Ozean Journal Applied Science, 3, 113-123.
(IX) Kaya, C., Ashraf, M., Sonmez, O., Tuna, A.L., Polat, T., Aydemir, S., 2015. Exogenous application of thiamin promotes growth and antioxidative defense system at initial phases of development in salt-stressed plants of two maize cultivars differing in salinity tolerance. Acta Physiologiae Plantarum, 37, 1741.
(X) Lima, J.S., Araujo, E.F., Araujo, R.F., Santos, L.A.D., Santos, D.C.F.D., Rena, F.C., 2012. Uso da reidratação e do hipoclorito de sódio para acelerar a emergência de plântulas de cafeeiro. Journal of Seed Science, 34, 1-7.
(XI) Meireles, R.C., Araujo, E.F., Reis, M.S., Sediyama, C.S., Sakiyama, N.S., Reis, L.S.D., 2007. Secafé: metodologia para acelerar a germinação das sementes de café. Revista Brasileira de Sementes, 29, 90-96.
(XII) Oliveira, N.T., Sousa, S.M., 2016. Avaliação de plântulas de milho sob efeito de bioestimulantes em solução nutritiva. Sete Lagoas, Embrapa Milho e Sorgo.
(XIII) Rocha, R.B., Ramalho, A.R., Teixeira, A.L., Vieira, D.D.S., 2012. Monitoramento da variabilidade genética de banco ativo de germoplasma de café Conilon (Coffea canephora). Campo Grande, Embrapa Rondônia.
(XIV) Rocha, R.B., Santos, D.V., Ramalho, A.R., Teixeira, A.L., 2013. Caracterização e uso da variabilidade genética de banco ativo de germoplasma de Coffea canephora Pierre ex Froehner. Coffee Science, 8, 478-485.
(XV) Segato, S.V., Munduruca, L.C., Souza, V.M.S., 2017. Sanidade de sementes e emergência de plântulas de sementes de Tamarindus indica submetida a diferentes tratamentos pré-germinativos. Nucleus, 14, 237-246.
(XVI) Silva, L.L., Lima-Primo, H.E., Smiderle, O.J., Chagas, E.A., Souza, A.G., 2015. Escarificação de sementes para desenvolvimento em plântulas de açaizeiro. Revista Agro@mbiente, 9, 72-78.
(XVII) Silveira, E.B., Rodrigues, V.J.L.B., Gomes, A.M.A., Mariano, R.L.R., Mesquita, J.C.P., 2002. Pó de coco como substrato para produção de mudas de tomateiro. Horticultura Brasileira, 20, 211-216.
(XVIII) Sofiatti, V., Araújo, E.F., Araújo, R.F., Cargnin, A., Reis, M.S., Silva, L.V.B.D., 2009. Uso de hipoclorito de sódio para acelerar a emergência das plântulas e o desenvolvimento das mudas de cafeeiro. Bragantia, 68, 233-240.
(XIX) Sofiatti, V., Araújo, E.F., Araújo, R.F., Reis, M.S., Silva, L.V.B.D., Cargnin, A., 2008. Uso do hipoclorito de sódio para degradação do endocarpo de sementes de cafeeiro com diferentes graus de umidade. Revista Brasileira de Sementes, 30, 150-160.
(XX) Soltani, Y., Saffari, V.R., Moud, A.A.M., 2014. Response of growth, flowering and some biochemical constituents of Calendula officinalis L. to foliar application of salicylic acid, ascorbic acid and thiamine. Ethno-Pharmaceutical Products, 1, 37-44.
(XXI) Taiz, L., Zeiger, E., Moller, I.M., Murphy, A., 2017. Fisiologia e desenvolvimento vegetal, sexta ed. Porto Alegre, Artmed.
(XXII) Vasconcelos, L.H.C., Vendruscolo, E.P., Vasconcelos, R.F., Santos, M.M., Seleguini, A., 2015. Utilização de métodos físicos e de fitorreguladores para superação de dormência em sementes de pinha. Revista de Agricultura Neotropical, 2, 20-24.
(XXIII) Vendruscolo, E.P., Martins, A.P.B., Seleguini, A., 2017. Doses e parcelamento de niacina no desenvolvimento inicial de meloeiro Cantaloupe. Revista Agro@mbiente, 11, 209-214.
Downloads
- PDF (English) 386
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Os autores mantêm os direitos dos artigos e, portanto, são livres para compartilhar, copiar, distribuir, executar e comunicar publicamente o trabalho sob as seguintes condições:
Reconheça os créditos do trabalho da maneira especificada pelo autor ou licenciante (mas não de uma maneira que sugira que você tenha o apoio deles ou que eles apoiem o uso do trabalho deles).
JOURNAL OF NEOTROPICAL AGRICULTURE - Revista de Agricultura Neotropical (ISSN 2358-6303) está sob licença https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
A Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Bolsão Sul-Mato-grossense (CEDESU), da Unidade Universitária de Cassilândia (UUC) conserva os direitos patrimoniais (direitos autorais) das obras publicadas e favorece e permite a sua reutilização sob a licença supracitada.
------------
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
A provas finais serão enviadas aos autores.
Os trabalhos publicados passam a ser propriedade da revista. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.